Статьи

Image00108.jpg Закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» своїм першочерговим завданням визначає проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що становлять загрозу для здоров’я застрахованих, а також запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням. Виконують ці важливі завдання страхові екс- перти з охорони праці Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Своїми думками про форми і методи роботи страхових експертів ділиться заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду в Миколаївській області, головний страховий експерт з охорони праці О. КОЛИЧЕВ.

Страхові експерти з охорони праці, а також фахівці відділень дирекції Фонду спільно з державними інспекторами теруправління Держгірпромнагляду по Миколаївській області, головними спеціалістами з охорони праці управлінь праці та соціального захисту населення, органів місцевого самоврядування, службами охорони праці підприємств та профспілковим активом постійно проводять цілеспрямовану роботу з профілактики та запобігання виробничому травматизму на підприємствах області.
Тільки за 9 місяців 2006 р. страхові експерти з охорони праці провели 709 перевірок стану профілактичної роботи на підприємствах щодо створення здорових та безпечних умов праці, серед них — 426 цільових та 283 оперативних. При цьому виявлено 4555 порушень законодавства про охорону праці, внесено 750 подань власникам підприємств та пропозицій щодо заборони подальшої експлуатації 26 робочих місць, 10 дільниць та 1 цеху, складено 51 протокол про адміністративні правопорушення. Також розглянуто 32 скарги та заяви застрахованих.
Завдяки проведеній роботі значно скоротився виробничий травматизм. Якщо за 9 місяців 2005 р. постраждало від нещасних випадків 268 осіб, з яких 14 загинуло, то за такий же період 2006 р. — 193 (зменшення на 28%), у тому числі зі смертельними наслідками — 9 (зменшення на 35,7%).
Аналіз причин виробничого травматизму свідчить, що більшість нещасних випадків (71,5%) сталася з організаційних причин, що не потребують значних матеріальних затрат, а тільки належного додержання технологічної та трудової дисципліни, навчання працюючих безпечних прийомів праці та контролю з боку безпосередніх керівників за їх дотриманням. З технічних причин сталося 21,2%, з психофізіологічних — 7,3% нещасних випадків.
Разом з тим спеціалістам, які вирішують питання охорони праці, необхідно ще багато працювати, щоб домогтися того, аби на робочих місцях не було небезпечних та шкідливих факторів, які впливають на здоров’я, спричинюють травматизм.
Поліпшенню роботи зі створення здорових і безпечних умов праці, профілактики виробничого травматизму працюючих сприяють навчання і перевірка знань спеціалістів, які вирішують питання охорони праці. Станом на 16 жовтня 2006 р. в Миколаївській області за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві пройшли навчання 578 спеціалістів підприємств-страхувальників у Миколаєві, Баштанці, Первомайську, Новому Бузі, Новій Одесі, Вознесенську, Очакові та ін. Уміють зацікавити слухачів під час лекційних занять завідувач сектора страхових експертів з охорони праці управління Фонду В. Плєшков, головні державні інспектори Миколаївської ДІОП у виробництвах підвищеної небезпеки П. Волошинович та М. Бешевець, технічний інспектор праці Федерації профспілок України по Миколаївській області С. Шабардін та ін.
Проте дуже болючими для робочих органів Фонду залишаються проблеми розслідування і профілактики випадків виробничого травматизму під час дорожньо-транспортних пригод (ДТП), які потребують вирішення. А саме: згідно з п. 45 Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 25 серпня 2004 р. № 1112, спеціальне розслідування нещасного випадку проводиться комісією протягом 10 робочих днів. Але у п. 44 того ж Порядку дається роз’яснення, що спеціальне розслідування нещасних випадків, що сталися під час катастроф, аварій та подій на транспорті, проводиться з обов’язковим використанням матеріалів з їх розслідування, складених відповідними органами в установленому порядку. Втім державні органи нагляду за безпекою руху, інші органи Міністерства внутрішніх справ не надають необхідних для спеціального розслідування висновків та матеріалів, затягуючи цю справу на рік, а то й більше. Посилаючись на свої відомчі нормативні акти, працівники правоохоронних органів відмовляють головам державних комісій зі спецрозслідування нещасних випадків на виробництві в ознайомленні з матеріалами розслідування ДТП, що затримує терміни проведення цих розслідувань, не дає можливості скласти акт за формою Н-1 і, що найголовніше,— вчасно призначити виплати щодо відшкодування шкоди потерпілим або у разі втрати годувальника — його утриманцям.
Наприклад, 8 лютого 2006 р. стався груповий нещасний випадок з трьома працівниками компанії «Енергоатом» м. Южноукраїнська під час відрядження до Рівненської області. Один працівник одержав смертельну травму, ще двоє — травми різного ступеня тяжкості. У загиблого працівника залишилася донька, але виплати у зв’язку з втратою годувальника і дотепер не призначені через те, що відсутні матеріали розслідування ДТП, що призвела до трагедії.
У груповій ДТП 23 лютого 2006 р. з працівниками Новоодеської центральної районної лікарні постраждало 8 працівників, один з них був смертельно травмований. Через відсутність матеріалів розслідування цього випадку було завершено тільки 16 червня 2006 р.
На мою думку, на рівні Кабінету Міністрів необхідно змінити порядок розслідування нещасних випадків під час ДТП і привести строки їх розслідування у відповідність з постановою Кабінету Міністрів від 25 серпня 2004 р. № 1112. Це дасть змогу вчасно призначати виплати з відшкодування шкоди потерпілим, адже саме їм після перенесених фізичних страждань і моральних потрясінь необхідно вчасно та у повному обсязі одержати допомогу, а також оперативно розробляти профілактичні заходи щодо запобігання ДТП.

На знімках:
начальник управління виконавчої
дирекції Фонду в Миколаївській області М. Серьогін і заступник начальника управління Н. Гетманова планують заходи щодо вдосконалення якості надання
невідкладної медичної та соціальної
допомоги потерпілим на виробництві;
заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду в Миколаївській області О. Количев (ліворуч) передає нормативно-технічну документацію
з охорони праці заступнику начальника теруправління Держгірпромнагляду
по Миколаївській області, начальнику відділу організації державного нагляду і обліку травматизму С. Романовському.

Фото К. ЦВІГУН



До списку