Статьи

2008-168_7.jpg Журнал «Охорона праці» неодноразово друкував матеріали про нещасні випадки зі смертельними наслідками, що сталися з працівниками сільськогосподарських підприємств внаслідок несправностей техніки, яка пропрацювала багато років. Сьогодні, коли до аграрного сектора економіки приходять серйозні інвестори, які мають можливість оновлювати парк сільськогосподарської техніки, здавалось би, рівень виробничого травматизму в галузі повинен суттєво знизитися. Проте цього, на жаль, не відбувається. Адже крім суто технічних причин травматизму під час виконання сільськогосподарських робіт існують й продовжують нагадувати про себе організаційні причини. Яскравим підтвердженням того є нещасний випадок, що стався в одному з господарств Прилуцького району Чернігівської області.

Кілька років тому на поля району прийшов інвестор в особі київського ТОВ «Крок-УкрзалізБуд». Нині підприємство обробляє понад 4650 га орної землі. Має власний комбікормовий завод, експлуатує понад 50 одиниць автотракторної техніки. Майже усю цю техніку придбано за останні 2—3 роки.
Того фатального дня головний інженер підприємства М. Яременко відправив різноробочого В. Горносталя допомагати трактористу В. Моляру пакувати солому на полі № 8. Підбирання валків соломи провадилося пресом-підбирачем рулонним марки ППР-Ф-1,8 (2003 р. випуску), агрегатованим з трактором МТЗ-1025 (2006 р. випуску). Згідно з інструкцією з експлуатації обслуговувати ППР-Ф-1,8 повинен був сам тракторист. Проте ще три дні тому в роботі підбирача щось не заладилось. Солома стала забивати його робочі органи. Зіскакував із зірочок ланцюг, кілька разів виходили з ладу підшипники робочих органів сільгоспмашини. Різноробочий повинен був, на думку головного інженера, допомогти справлятися трактористу з усіма проблемами, що виникають.
Так чи інакше процес пакування соломи впродовж трьох днів просувався. Тюки соломи на полі завантажувалися навантажувачем і вивозилися трактором Т-150К з причепом на ферму.
До обідньої перерви у день трагедії прес-підбирач працював без поломок. В. Горносталь був з В. Моляром в кабіні трактора. Після обіду В. Моляр вирішив у польових умовах укоротити дворядний ланцюг передачі, оскільки він знову сильно провисав. Крім В. Горносталя, допомагали йому в цьому два механізатори, які навантажували та відвозили тюки соломи з поля на ферму.
Близько 15 год, уже після закінчення ремонтних робіт, до підбирача під’їхали сторонні люди — знайомі В. Горносталя. Незабаром той відпросився у В. Моляра на дві години і пішов разом із знайомими до лісопосадки. О 17 год на поле привезли вечерю. Після вечері В. Моляр і механізатори розійшлися по своїх робочих місцях, а В. Горносталь залишився один біля лісопосадки на місці приймання їжі.
О 17 год 30 хв тракторист В. Моляр зробив розворот у бік лісопосадки, і в той же час прес-підбирач знову забився соломою. Зупинивши трактор, він вийшов з кабіни і підійшов до підбирача, щоб почистити його... Побачене його шокувало: у вузькому просторі між лівим ходовим колесом підбирача і камерою пресування було скалічене тіло його напарника без ознак життя.
Комісія, яка розслідувала нещасний випадок, дійшла висновку, що, відпочивши, В. Горносталь, чи то побачивши, що підбирач знову почав забиватися соломою, чи то просто бажаючи зупинити агрегат, щоб знову сісти в кабіну трактора, забувши про заходи перестороги, наблизився до працюючої ланцюгової передачі, і був захоплений ланцюгом за одяг. Краї спецодягу намоталися на привідний вал нижнього вальця преса-підбирача, в результаті чого тіло В. Горносталя було затягнено у вузький проміжок між лівим ходовим колесом і камерою пресування. В. Моляр не помітив цього і продовжував працювати, поки ланцюг передачі не зіскочив, і підбирач остаточно не забився соломою.
Згідно з висновком Прилуцької районної судмедекспертизи, смерть В. Горносталя настала внаслідок гострої кровотечі, викликаної одержанням відкритих ран грудної клітки та живота. У крові потерпілого виявлено 1,4‰ алкоголю.
В акті спеціального розслідування нещасного випадку комісія вказала причини того, що сталося. Серед них — порушення технологічного процесу пакування соломи, а саме: допуск до роботи на пресі-підбирачі робітника, який не мав необхідних професійних навичок. Згідно з інструкцією з експлуатації агрегат має обслуговуватися виключно трактористом. Не було, на жаль, і будь-якої документації на виконання робіт, де були б зазначені обов’язки загиблого різноробочого. З потерпілим ніхто не проводив ніяких інструктажів, оскільки на підприємстві не було інструкцій з охорони праці для різноробочих і під час роботи на пресі-підбирачі.
Комісія визнала винними у нещасному випадку головного агронома ТОВ «Крок-УкрзалізБуд» М. Микитенка, який не забезпечив безпечного виконання робіт під час пакування соломи, не визначив місця відпочинку на полі № 8 (порушення ч. 1 п. 4.2, ч. 2 п. 3.2 Правил охорони праці в сільськогосподарському виробництві); головного інженера підприємства М. Яременка, який не забезпечив проведення інструктажу з охорони праці з різноробочим В. Горносталем, розробку відповідних інструкцій з охорони праці.
Зрозуміло, порушив правила внутрішнього трудового розпорядку й сам потерпілий.
У ході розслідування цього нещасного випадку державний інспектор Чернігівської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в АПК, промисловості й соціально-культурній сфері Г. Пух провів цільову перевірку стану охорони праці на підприємстві. У складеному ним приписі зазначено, що посадові особи підприємства не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Не пройшли навчання та перевірку знань також робітники, зайняті на роботах підвищеної небезпеки, на підприємстві взагалі немає програм навчання. З новоприйнятими робітниками не проводиться стажування. Підприємство недостатньо забезпечено інструкціями з охорони праці. Немає інструкцій під час роботи з отрутохімікатами тощо. Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці не відповідає встановленому зразку.
Навряд чи треба продовжувати перелік організаційних недоліків. Досить і вищенаведених, щоб зробити висновок: керівництво підприємства не справляється з покладеними на нього обов’язками щодо створення безпечних умов праці. Навіть факт випуску на поле несправного преса-підбирача, що спричинило необхідність його ремонту в польових умовах, свідчить про незадовільну роботу адміністрації підприємства.
І навряд чи варто дивуватися численним порушенням технічного характеру в ремонтних майстернях і гаражі підприємства, де свердлильні й токарні верстати працюють без захисних огороджень, оглядові канави не обладнано колесовідбійними пристроями тощо. Усе це, як кажуть, ланки одного ланцюга, які рано чи пізно можуть дати збій. Адже біда завжди трапляється там, де не приділяють належної уваги питанням охорони праці.
Хочеться сподіватися, що нещасний випадок з різноробочим, який стався у ТОВ «Крок-УкрзалізБуд», стане уроком для його керівників, і вони зроблять правильні висновки.


Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор



До списку