Статьи

Image00106.jpgНачальник теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області М. Логвинов вважає, що причини зростання рівня травматизму в закладах культури потрібно шукати насамперед у тому, що керівництво управління культури і туризму облдержадміністрації (колишній начальник управління Ю. Кузнецов, інженер з охорони праці М. Рубан) не в повному обсязі здійснює організацію та контроль роботи з охорони праці в цих закладах. Управління культури і туризму не забезпечило функціонування системи управління охороною праці, фінансування заходів з охорони праці. Не розроблено положення про порядок проведення навчання з питань охорони праці, відсутній перелік робіт підвищеної небезпеки, а також посадових осіб, які мають проходити навчання у спеціалізованих закладах та перевірку знань комісією, створеною наказом по управлінню. Не в усіх закладах прийнято колективні договори і не реалізуються в повному обсязі комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів з охорони праці.


Перевірка показала, що система управління охороною праці в закладах культури міста і області функціонує незадовільно. У штаті управління культури і туризму Одеської облдержадміністрації є головний спеціаліст з охорони праці, який працює з лютого 2006 р., і функції його на момент перевірки полягали в ознайомленні з новими нормативно-правовими актами та проведенні консультаційної роботи, у той час як плани роботи і графіки перевірок закладів культури з питань охорони праці не складено, самі перевірки не проводяться, керівникам не видаються приписи. Спеціалістом з охорони праці розроблено положення про службу охорони праці управління, але в ньому не відображено специфіки закладу. Служба охорони праці не контролює навчання та перевірку знань посадових осіб і працівників, зайнятих на роботах підвищеної небезпеки, проведення медичних оглядів, організацію нагляду за безпечною експлуатацією будівель та споруд, електрогосподарства закладів культури тощо. В управлінні не призначено особу, відповідальну за безпечну експлуатацію електрогосподарства закладів культури відповідно до Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів. Начальник управління культури і туризму не організував облік та аналіз нещасних випадків на виробництві, не розробив заходи, спрямовані на усунення причин, що призвели до нещасних випадків.
У ході комплексної перевірки встановлено, що робота з охорони праці в закладах культури має епізодичний характер і не може забезпечити стабільність у питаннях охорони праці. Так, у багатьох закладах немає інженерів з охорони праці, незважаючи на чисельність працюючих 50 і більше осіб (історико-краєзнавчий музей, музей східного та західного мистецтва, бібліотека імені М. С. Грушевського та ін.). У російському драматичному театрі і театрі музичної комедії імені М. Водяного інженери з охорони праці працюють на півставки. На вимогу теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області введено до штатного розпису посаду інженера з охорони праці в Одеській філармонії, театрі ляльок, художньому музеї, музеї східного та західного мистецтва. Функції інженера з охорони праці виконують заступники директорів, суміщаючи їх зі своїми основними обов’язками, в російському драмтеатрі, історико-краєзнавчому музеї.
У відділах культури районів області СУОП функціонує тільки в Роздільнянському, Біляївському районах та в м. Овідіополі. В інших районах СУОП не створено. Лише в кількох відділах культури райдержадміністрацій до штатного розпису введено посади інженера з охорони праці, в інших їхні функції виконують посадові особи відділів культури в порядку суміщення або як додаткове навантаження.
Серйозна ситуація для працівників і відвідувачів склалася в Одеській обласній державній філармонії. В червні 2006 р., як іImage00107.jpg чотири роки тому, відколовся і впав фрагмент карниза будівлі. І стан справ погіршується з кожним днем. У ході перевірки було виявлено, що ліпні декоративні елементи карниза фасадів, аттік та башти відійшли від стіни, можливе їх подальше відколювання та падіння вниз окремих елементів. У фасадній несучій стіні по вул. Пушкінській — тріщини, які розширяються до верхньої частини будівлі, є вони і в інших частинах будівлі, що є вже ознакою аварійного стану. Виявлено локальні обвалення штукатурки стелі. Проте зони потенційно діючих небезпечних виробничих факторів не огороджені, немає попереджувальних плакатів та знаків безпеки. Стіни, перекриття склепінь у підвальних приміщеннях — також у передаварійному стані. Через часті аварії трубопроводів у підвальному приміщенні, де стіни виконано з каміння-черепашника, рівень води на момент перевірки становив 30—40 см.
Подібну картину можна спостерігати в Одеському державному художньому музеї, історико-краєзнавчому музеї, музеї східного та західного мистецтва, бібліотеці імені Н. К. Крупської, Одеському обласному театрі ляльок, художньо-театральному училищі мені М. Б. Грекова тощо. Перераховані будівлі визнано аварійними та небезпечними для людей, які там перебувають.
Перевіркою встановлено, що в жодному закладі культури міста і області не забезпечується моніторинг технічного стану будівель і споруд. Крім того, виявлено низку серйозних порушень законодавства про охорону праці. В багатьох закладах не розроблено або розроблено не в повному обсязі інструкції з охорони праці за професіями та видами робіт. Це стосується Білгород-Дністровського міського відділу культури, відділів культури Ширяївської та Березівської райдержадміністрації, бібліотеки імені Н. К. Крупської, театру юного глядача, художньотеатрального училища та ін. У всіх перевірених закладах журнали реєстрації вступного інструктажу та інструктажів з питань охорони праці за формою не відповідають діючому положенню, заповнюються з порушеннями; не розроблені посадові інструкції з урахуванням питань охорони праці та списки робіт підвищеної небезпеки. Працівників, зайнятих на роботах підвищеної небезпеки, допущено до роботи без навчання та перевірки знань з охорони праці в театрах музичної комедії, ляльковому, відділах культури Ширяївського, Арцизького, Татарбунарського районів. Електрогосподарства закладів експлуатуються з порушеннями Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів: у штатних розписах не передбачено посади відповідальних за електрогосподарство, немає електротехнічного персоналу, в електрогосподарствах немає схем електропостачання, не проведено профілактичні випробування електроустановок та електромереж, відсутні засоби захисту від ураження електрострумом.
У 2004 р. в обласному управлінні культури і туризму зареєстровано один нещасний випадок зі смертельним наслідком: загинув електрик Одеського театру музичної комедії імені М. Водяного. Причина — недодержання потерпілим інструкцій з охорони праці під час виконання електротехнічних робіт. Здавалось би, що керівництву театру слід було б задуматися про наслідки цієї трагедії та привести у відповідність з вимогами законодавства всі роботи, пов’язані з експлуатацією електроустановок. Проте цього не сталося. В ході комплексної перевірки було виявлено низку найгрубіших порушень нормативних вимог з охорони праці під час експлуатації енергетичних об’єктів. Службою головного енергетика театру не надано перелік робіт, що можуть виконуватися за нарядом-допуском, списки працівників, яких призначено відповідальними за безпечне виконання робіт, не надано журнал обліку робіт за нарядами та розпорядженнями і затверджений список осіб, які мають право одноосібного огляду електроустаткування. Немає журналу обліку та перевірки електроінструменту, не переглянуто схеми внутрішнього та зовнішнього електропостачання. У електротехнічних працівників немає посвідчень.
Низку порушень було виявлено в автономному газовому господарстві, в результаті чого заборонено роботу котельні. У незадовільному стані ліфти.
Список порушень можна продовжувати ще довго. І це при тому, нагадаємо, що у названому театрі вже стався нещасний випадок зі смертельним наслідком.
У театрах юного глядача, ляльок, українському драматичному імені С. Василька та ін. не проводяться попередні та періодичні медичні огляди.
Ось така склалася ситуація з охороною праці в наших закладах культури. В цілому сьогодні в Одеській області функціонує близько двох тисяч таких закладів, де працює близько 8 тис. осіб. А глядачі театрів, слухачі філармонії, відвідувачі бібліотек? Нехтуючи елементарними правилами безпеки, керівництво цих закладів, а також керівництво та служба охорони праці управління культури і туризму облдержадміністрації наражають своїх працівників та відвідувачів на серйозну небезпеку.
За результатами перевірки керівникам закладів культури видано 32 приписи щодо усунення виявлених порушень. Через невиконання вимог нормативно-правових актів з охорони праці заборонено експлуатацію 48 одиниць обладнання і робіт. До адміністративної відповідальності притягнено 12 посадових осіб. Рада теруправління Держгірпромнагляду Одеської області визнав роботу управління культури і туризму з виконання Закону «Про охорону праці» незадовільною.
Під час контрольної перевірки стану охорони праці в закладах культури міста і області, проведеної інспекцією в жовтні 2006 р., встановлено, що для усунення раніше виявлених порушень зроблено дуже мало. Тому начальник теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області М. Логвинов направив листа голові Одеської облдержадміністрації І. Плачкову з проханням розглянути роботу обласного управління культури і туризму щодо безпечної експлуатації будівель та споруд закладів культури з метою профілактики травматизму, забезпечення безпечних умов праці та відпочинку працівників закладів і громадян, які їх відвідують.

Н. ВАСИЛЕВСЬКА, заступник начальника Одеської ДІОП в АПК і соціально-культурній сфері, Катерина ЦВІГУН, наш власкор

На знімках:
такий вигляд мають фрагменти
будівлі філармонії;
в Одеському державному художньому музеї дерев’яні елементи конструкції даху перебувають в аварійному стані.

Фото В. МАРУЩАКА



До списку