Статьи

Двадцять років перебував у стадії незавершеного будівництва п’ятиповерховий 20-квартирний житловий будинок у смт Веселинове Миколаївської області. За цей час хто хотів, той і «заготовляв» собі будівельні матеріали з будинку. Було розібрано все, що тільки можливо,— внутрішні перегородки, частини кладки нижче віконних прорізів, навіть плити перекриття п’ятого поверху були частково розбиті і вирізано арматуру каркасу плит. Нарешті знайшовся замовник, який вирішив ліквідувати цей довгобуд і уклав договір з підрядною організацією ТОВ «Жилпромбуд-8» ( м. Миколаїв ) про завершення будівництва.

2008-223_1.jpgДля виконання будівельних робіт на рівні п’ятого поверху на будівельній площадці був установлений кран КС-5363. Добре, коли питання вирішується оперативно і будівництво здійснюється в установлені терміни. Але вже в перший день роботи, піднявши перший вантаж, кран упав набік як підкошений. Через деякий час на місце події прибули представники райдержадміністрації, власкор журналу «Охорона праці». Шокованого водія-кранівника, який устиг вистрибнути з кабіни, обступили товариші, у роздавленому будівельному вагончику, на щастя, нікого не було. Ознайомитися з якимись документами, що стосувалися крана й будівництва об’єкта, не вдалося — виконроб С. Рибальченко пояснив, що всі документи — в Миколаєві. Уже через кілька днів на об’єкті працював інший кран, власником якого було ТОВ «Жилпромбуд-Авто».
Через місяць, відвідавши об’єкт знову, автор узнав, що ніяких документів на будівельному майданчику немає. Єдине, що вдалося побачити, це порушення вимог безпеки: жоден з будівельників не мав захисних касок і запобіжних поясів, ні одна з небезпечних зон не була облаштована захисними огородженнями. Як вдалося з’ясувати по телефону, дозволу на виконання будівельних робіт організація не мала, проект будівництва тільки проходить необхідну експертизу, поновлювалися технічні умови на проектування, видані більш як 20 років тому.
У нас доволі часто трапляється так, що навіть складні об’єкти починають будувати без проектів; поки буде виготовлено та затверджено документацію, отримано всі дозволи, об’єкт пора вже вводити в експлуатацію. І будівельників, і тих , хто проектує та видає документи дозвільного характеру, можна зрозуміти, якби за всім цим не стояло людське життя і подальша доля побудованих на швидку руку об’єктів.
На цей раз керівники будівельної організації відбулися переляком. Але ж пора вже й совість мати. Є нормативні акти, що визначають порядок організації та виконання будівельних робіт. Крім того, є ще й законодавство про охорону праці. Тож їх треба додержувати.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор

На знімку:
той самий кран:цього разу обійшлося
без людських жертв.

Фото автора



До списку