Статьи

Гірникам, які спускаються у надра землі, бажають легкого вугіллячка. Але такого в природі не буває. Не 1_11.jpgзастраховані від постійного ризику і видобувники «чорного золота» у незліченних коморах Західного Донбасу. Про те, як забезпечується їхня безпека, нашому власному кореспондентові Геннадію ЩУРОВУ розповідає начальник Павлоградської державної гірничотехнічної інспекцій у вугільній промисловості (ДГТІ), що входить до Донецького гірничого округу, Ю. Крилов.

Площа вугільного родовища у Західному Донбасі становить 12,5 тис. км2, його довжина зі сходу на захід — понад 250 км, а ширина досягає 50 км. Межі родовища захоплюють територію Петропавлівського, Павлоградського, Новомосковського та Царичанського районів Дніпропетровської області, а також Кобеляцький район Полтавської та Лозівський район Харківської областей. Розрахунковий запас палива становить 25 млрд. т. Це четверта частина всіх підземних вугільних ресурсів України.
На початку 60-х років минулого століття тут одна за одною ставали до ладу шахти. Для здійснення на них нагляду наказом по управлінню Донецького округу від 21.11.1963 р. за № 309 створено Павлоградську гірничотехнічну інспекцію. Пізніше її було передано до складу Криворізького, потім — Придніпровського округів, і, нарешті, було прийнято рішення про повернення її до Донецького округу.
1_15-1.jpgЦьому передувало кілька великих аварій. Так, 21.07.2002 р. сталася аварія 1-ї категорії на шахті «Ювілейна», де причиною трагедії, що забрала життя 6 осіб, став вибух метаноповітряної суміші; 03.07.2006 р., знов-таки на шахті «Ювілейна», виникла пожежа — спалахнув метан у пустотах за кріпленням. Потім сталася аварія на шахті «Степова»... Стало очевидним, що Павлоградскій ДГТІ необхідна кураторська допомога й підтримка з боку Донецького теруправління, до складу якого входять спеціалізовані інспекції (особливо з пилогазового контролю).
Наказом Держгірпромнагляду Павлоградську інспекцію було перепідпорядковано, а її робітників переведено до Донецького гірничого округу територіального управління по Донецькій області.
Павлоградській ДГТІ незабаром виповниться півстоліття. Тут працюють висококваліфіковані спеціалісти, які перейняли у своїх попередників весь їхній досвід, накопичений за десятиріччя наглядової діяльності. Інспекція здійснює нагляд на 32 підприємствах вугільної промисловості Західного Донбасу, у тому числі — 10 діючих шахтах, небезпечних за газом метаном та вугільним пилом.
Не зловживаючи великою кількістю цифр, що характеризують наглядову діяльність Павлоградської ДГТІ, скажемо лише, що рівень загального виробничого травматизму у Західному Донбасі постійно знижується. Так, у 2008 р. кількість потерпілих порівняно з 2007 р. зменшилась на 123 особи (або на 32,8%), що становить відповідно 252 і 375 нещасних випадків. На жаль, 6 осіб одержали смертельні травми. Це наш спільний біль. І в інспекції вживають усіх заходів, щоб надалі горе не приходило у шахтарські сім’ї.
Головну увагу приділяють додержанню пилогазового режиму і провітрюванню гірничих виробок, експлуатації стаціонарного устаткування (у першу чергу — людських і вантажолюдських підйомних установок і вентиляторів головного провітрювання). Посилено контролюється стан протипожежного захисту шахт, додержання встановленого порядку ведення вогневих робіт у гірничих виробках і надшахтних будівлях, додержання Єдиних правил безпеки при вибухових роботах, ведення гірничих робіт у небезпечних зонах.
1_15-2.jpgСвою роботу інспектори провадять суворо за планом. Під час складання щомісячних графіків обстеження дільниць та об’єктів періодичність обстежень встановлюється, виходячи з аналізу стану травматизму за попередній місяць, при цьому в першу чергу обстежуються ті дільниці та об’єкти, де допущено зростання рівня виробничого травматизму.
Начальник інспекції щомісяця перевіряє роботу інспекторів, підсумки перевірок розглядаються під час технічного навчання. Зазначимо, що впродовж минулого року було перевірено роботу всіх інспекторів, за винятком новоприйнятих.
Постійно перебуває у полі зору інспекторського складу функціонування на підконтрольних підприємствах СУОП і положення про нарядну систему. Щодоби здійснюється контроль фактичного навантаження на очисні вибої усіх надкатегорійних шахт, які мають обмеження за газовим фактором. У такому самому режимі контролюється відображення у загальношахтних журналах замірів концентрації шкідливих газів у гірничих виробках, інших порушень, виявлених інженерно-технічними працівниками підприємств під час відвідування ними гірничих виробок.
Технічне навчання у Павлоградській ДГТІ проводиться 2 рази на місяць. Наказом по теруправлінню Держгірпромнагляду по Донецькій області створено раду інспекції, до складу якої ввійшли її начальник, заступник начальника та інспектори оперативної групи. На щомісячних засіданнях заслуховуються звіти перших керівників підприємств про стан охорони праці, виробничого травматизму, виконання заходів, передбачених за результатами комплексних перевірок підприємств. Особливу увагу приділяють виконанню заходів, розроблених за підсумками розслідування спеціальними комісіями причин нещасних випадків зі смертельними наслідками та аварій. Так, у 2008 р. на раді інспекції було заслухано звіти 16 перших керівників підприємств, підконтрольних Павлоградській ДГТІ.
Більш як у 1200 випадках через допущені грубі порушення, що створювали загрозу життю і здоров’ю працівників, заборонялися ведення робіт, експлуатація машин і механізмів. До дисциплінарної відповідальності притягнено 1445 осіб, до адміністративної відповідальності з накладанням штрафів — 1344 працівники, з них — 18 перших керівників підприємств.
У ході оперативних обстежень інспекторами Павлоградської ДГТІ неодноразово виявлялись порушення вимог нормативних актів, які стали причиною тривалих зупинок робіт. Усього у 2008 р. їх було 16. Про серйозність цих порушень свідчить той факт, що дозвіл на відновлення робіт у 6 випадках видавався Держгірпромнаглядом і в 10 випадках — його територіальним управлінням по Донецькій області.
Одна з проблем, що непокоять інспекцію,— проведення періодичних медичних оглядів працюючих. Тривожать не тільки недодержання графіків і неповнота обстеження, але й якість проведення медоглядів, несвоєчасність видачі медичними закладами заключних актів та їх виконання керівниками підприємств.
Особливу увагу хотілося б звернути й на аналіз професійних захворювань. Незважаючи на те, що всі шахти регіону в повному обсязі забезпечено респіраторами та фільтрами до них, останніми роками спостерігається стале збільшення кількості профзахворювань, у тому числі пов’язаних з дією на організм вугільного пилу. Тому і працівникам охорони праці підприємства, і санепідстанції, і Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань треба займати жорсткішу позицію стосовно забезпечення безпечного середовища на вугільних підприємствах міста.
— Павлоградська ДГТІ у вугільній промисловості добилася позитивних результатів у поліпшенні охорони праці на піднаглядових підприємствах,— сказав наприкінці Ю. Крилов.— Але ми не можемо бути задоволені своєю роботою доти, поки не зможемо гарантувати повну безпеку всім шахтарям, здорові умови для їхньої праці, відсутність травм і профзахворювань. А до цього, на жаль, ще далеко. Тому всі зусилля інспекторського складу і далі будуть спрямовані на здійснення дієвого державного контролю на піднаглядових підприємствах. Ми й надалі будемо принципово вимагати від керівників шахт і власника компанії «Павлоградвугілля» безумовного виконання вимог Закону України «Про охорону праці», Правил безпеки у вугільних шахтах, Гірничого закону України та інших законодавчих і нормативних документів. І ми впевнені у тому, що поставлені завдання виконаємо.

На знімках:
начальник Павлоградської державної гірничотехнічної інспекції Ю. Крилов;
група інспекторів Павлоградської
гірничотехнічної інспекції.

Фото І. КАПУСТИ



До списку