Статьи

Понад 3,5 тис. працівників ВАТ «ЕК «Миколаївобленерго» забезпечують належне електропостачання виробничих, соціально-культурних, житлових та інших об’єктів Миколаївської області. Багато чого залежить від надійної роботи електричних мереж, у тому числі і безпека на виробництві, в побуті та інших сферах життєдіяльності населення. Найбільшим підприємством, що входить до складу обленерго, є Миколаївська міська філія.

Колектив кабельників цього великого підприємства очолює С. Новаковський. Так сталося, що кілька років тому він змінив на посаді начальника кабельної служби свого попередника, який загинув внаслідок нещасного випадку на виробництві. Звичайно, не існує більш переконливого аргументу для того, щоб на новій посаді на перше місце поставити питання забезпечення безпеки праці працюючих. Начальнику кабельної служби підпорядковані 35 осіб, у тому числі три ремонтні бригади кабельників, працівники двох лабораторій та обхідники. Вони постійно стежать за утриманням кабельних мереж, яких на обслуговуванні більш як 4 тисячі загальною довжиною понад 4,6 тис. км, і забезпечують їх експлуатацію. Обслуговувати таке господарство і при цьому постійно забезпечувати безпеку на робочих місцях дуже складно, але С. Новаковський з цим завданням справляється: став у нагоді 13-річний досвід роботи майстром. За період роботи на посаді начальника нещасних випадків тут не було. Ремонт кабельних ліній, переважна більшість яких підземна, доводиться проводити в умовах підвищеної вологості, а в деяких районах міста, наприклад, на Намиві, рівень грунтових вод дуже високий, тому деякі кабелі лежать просто у воді. Тож ремонтні роботи часто доводиться виконувати у важких і небезпечних умовах, хоч і зрозуміло, що на період робіт необхідні відрізки лінії повністю знеструмлюються.
Виконувати роботу, від результатів якої залежить і власне життя, і безпека людей, повинні тільки підготовлені та навчені працівники. Тому питання підготовки кадрів тут поставлено на високому рівні. Кожен робітник філії постійно має при собі посвідчення, в якому відмічено дані про перевірку знань з охорони праці, пожежної безпеки, технології робіт і відповідних правил. Навчання та індивідуальну перевірку знань працівники служби проходять щороку. Якщо працівник, прийнятий на роботу, успішно пройшов перевірку знань, він допускається до стажування протягом 2 — 15 змін, потім дублювання на робочому місці. Лише після цього наказом керівника філії ремонтному працівникові оформляється допуск до самостійної роботи. Не рідше одного разу на рік під керівництвом С. Новаковського всі працівники кабельної служби беруть участь в протиаварійних тренуваннях на робочих місцях, де відпрацьовують способи та прийоми запобігання порушенням у роботі обладнання, швидкої ліквідації несправностей і аварій. Не випадково на нещодавно проведеному конкурсі професійної майстерності, організованому ВАТ «ЕК «Миколаївобленерго», переможцями стали працівники кабельної служби. Їм створено необхідні умови для безпечної роботи: вони забезпечені ЗІЗ, обладнано побутові приміщення. Всі засоби захисту випробовуються безпосередньо на підприємстві.
Робота кабельної служби налагоджена до автоматизму. За наявності заявки на проведення планового, аварійного або термінового ремонту диспетчер повідомляє начальника кабельної служби про підготовку до виконання робіт. Начальник визначає основні технічні заходи щодо безпечного ведення робіт, оформляє наряд-допуск, повідомляє про це диспетчерській службі, яка підготовляє робоче місце (проводить відключення, зупинку роботи обладнання тощо) і дає дозвіл на виконання робіт. Начальник кабельної служби або інша особа, яка згідно з наказом директора філії має право видавати наряд-допуск, уже на місці ремонту проводить цільовий інструктаж з членами бригади. Після проведення лабораторією необхідних вимірювань, визначення точного місця пошкодження допускач дозволяє розпочати ремонт. Роботу ремонтної бригади постійно контролює керівник підприємства, начальники служб, інженер служби охорони праці. Це, образно кажучи, ніби один бік медалі, який видно і який позитивно впливає на стан безпеки праці кабельної служби. Але є ще й зворотний.
По-перше, кабельні мережі дуже застарілі. На обслуговуванні є кабелі, прокладені ще в 1913 р. Згідно з нормами амортизації, майже 70% кабельних ділянок мають нульову вартість. Часті аварійні відключення не тільки призводять до зупинки виробничих процесів, а й створюють ситуації, які можуть стати причиною нещасних випадків. Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ) щороку виділяються кошти на заміну зношених кабельних мереж, але це далеко не достатні обсяги фінансування, щоб забезпечити заміну необхідної кількості таких мереж.
По-друге, спеціальна техніка та автотранспорт у філії також застарілі, потребують ремонту побутові приміщення. Нещодавньою перевіркою підприємства державною інспекцією охорони праці в металургії, машинобудуванні, енергетиці, будівництві, котлонагляду та підйомних споруд теруправління Держгірпромнагляду по Миколаївській області в приміщенні акумуляторної, гаражах служби виявлено невідповідність вимогам безпеки електропроводки, освітлювального обладнання, відсутність належного порядку у побутових і підсобних приміщеннях.
Як розповів заступник голови правління з охорони праці ВАТ«ЕК «Миколаївобленерго» В. Тафтай, на жаль, НКРЕ не виділяє передбачених Законом «Про охорону праці» 0,5% від суми реалізованої продукції (електроенергії) на охорону праці, пояснюючи це тим, що ринкова вартість електроенергії утворюється з багатьох складових, а робота компанії пов’язана з реалізацією тільки частини з них, від чого й повинно відрахуватися не менше 0,5%. Якби на відповідні заходи виділялося не менше ніж 0,5% від загальної вартості реалізованої електроенергії, на чому і наполягають постійно інспектори Держгірпромнагляду, то тоді можна було б створити на підприємстві ефективну СУОП і забезпечити її належне функціонування.
Характерним порушенням є незастосування ЗІЗ робітниками кабельної служби під час виконання ремонтних робіт. Начальник служби охорони праці філії В. Рябцев сказав, що у разі виявлення таких порушень або неправильно оформлених нарядів-допусків на виконання робіт (це основні порушення вимог охорони праці на підприємстві) складаються відповідні протоколи та акти, працівників позбавляють премії, вони отримують догани, призначаються позачергові перевірки знань з питань охорони праці, але домогтися додержання робітниками вимог особистої безпеки поки що не вдається.
Технічний директор ВАТ «ЕК «Миколаївобленерго» Ю. Васильєв розповів, що для покращання роботи підприємства, створення безпечних умов праці на виробництві згідно з інвестиційною програмою, затвердженою НКРЕ у 2007 р., на реконструкцію мереж, заміну обладнання, технічне переоснащення філій обленерго виділено 30,3 млн. грн. Спрямовані вони на розвиток мереж, покращання транспортування електроенергії, вирішення питань відведення землі під електромережі, встановлення додаткових трансформаторних підстанцій, на інші цілі. У 2008 р. передбачено виділити вже 64,3 млн. грн. на розвиток філій, заміну електромереж, у тому числі 7,2 км кабельних ліній, 84 тис. приладів обліку. Буде закуплено нову техніку (трактори, автомобілі, спецтехніку). Погоджено всі розрахунки і обгрунтування, і, без сумніву, програма буде реалізована.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор



До списку