Статьи

На початку червня у Харкові відбулося виїзне засідання постійної комісії ради Федерації профспілок України з питань охорони праці та здоров’я. Обрання цього міста для проведення заходу цілком закономірне, адже у регіони напрацьовано певний досвід роботи у вирішенні питань охорони праці та здоров’я працівників. Крім того, згадану комісію ради ФПУ очолює голова Об’єднання профспілок Харківської області С. Тесленко, який, започатковуючи практику виїзних засідань і навчальних семінарів членів комісії безпосередньо на місцях, вирішив уперше організувати цей захід у своєму регіоні. Про діяльність адміністрації підприємств і профспілкових організацій Харківщини щодо створення здорових і безпечних умов праці учасникам засідання розповіла завідувачка відділу охорони праці об’єднання, головний технічний інспектор праці Є. Денисова.

На Харківщині, починаючи з 2001 р., укладаються тристоронні дворічні регіональні угоди між Харківською облдержадміністрацією, обласними організаціями роботодавців і профспілковими об’єднаннями, що дає змогу вирішувати цілу низку важливих питань з охорони праці. Зокрема, останнім часом тут значно активізувалася робота щодо призупинення експлуатації, ліквідації аварійних і потенційно небезпечних об’єктів, виведення із приміщень житлових будинків і закладів соціальної сфери котелень, які працюють на газовому паливі.
2008-130_4.jpgУперше укладено аналогічну угоду між виконавчим комітетом Харківської міської ради, організаціями роботодавців та профспілками на 2008—2010 рр., при цьому міськвиконком узяв на себе зобов’язання — включити до бюджету міста витрати на охорону праці окремим рядком у розмірі не менше 0,2% від фонду оплати праці бюджетних установ. Зобов’язалася міська влада також забезпечувати спецхарчуванням бюджетників, які працюють у шкідливих умовах праці, вжити необхідних заходів щодо фінансування проведення атестації їхніх робочих місць за умовами праці.
Голову об’єднання профспілок Харківської області С. Тесленка введено до складу колегій облдержадміністрації та виконавчого комітету Харківської міської ради. Все це дає змогу оперативно доводити проблеми трудових колективів до органів місцевої влади.
Серед пріоритетних напрямів у роботі профоб’єднання регіону — контроль за якісною розробкою та своєчасною реалізацією колективних договорів між роботодавцями та трудовими колективами. Кожен колективний договір включає комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.
Питання охорони праці систематично вивчаються та обговорюються на засіданнях колегіальних профспілкових органів. Профспілкові організації Харківщини приділяють велику увагу узагальненню та розповсюдженню передового досвіду роботи окремих первинних профспілкових організацій. Так, відділом охорони праці обласного профоб’єднання вивчено передовий досвід роботи адміністрації та профспілкового комітету державного підприємства «Харківський автомобільний ремонтний завод № 110», де щорічні витрати на охорону праці в розрахунку на одного працюючого становлять близько 2 тис. грн.
Заслуговує на увагу досвід роботи адміністрації та профкому державного науково-виробничого підприємства «Об’єднання «Комунар», де щорічно на утримання об’єктів соціальної сфери витрачається понад 4 млн. грн. Тут функціонує СУОП, на основі якої розроблено пакети відповідних нормативних актів. У колективі організовано нову форму трудових відносин — трудове суперництво. Підсумки і переможці визначаються як за результатами виробничих показників, так і показників з культури виробництва та безпеки праці.
Обласне профоб’єднання вивчає і пропагує досвід роботи у вирішенні питань охорони праці обкому профспілки працівників житлово-комунального господарства. Найближчим часом у регіоні буде організоване навчання профактиву під гаслом: «Міцна профспілка — шлях до демократичного суспільства», де застосовуватимуть сучасні методи пропаганди, запозичені у центрі солідарності Фінляндії, та методику підготовки висококваліфікованих спеціалістів-модераторів.
У 2008 р. у багатьох районах області були проведені зустрічі представників профспілок з органами місцевої влади та роботодавцями з питань реалізації тристоронньої угоди. Зокрема, такі зустрічі вже відбулися в Чугуївському, Валківському, Дергачівському районах. У липні заплановано нараду в Лозівському районі.
У діяльності профспілкових організацій Харківської області значна увага приділяється і самій оперативній роботі щодо захисту законних прав та інтересів членів профспілок. За останні півтора року на адресу роботодавців та органів з розгляду трудових спорів надіслано понад 230 подань і висновків головного технічного і технічних інспекторів праці щодо порушень законодавства про охорону праці. За участі і за сприяння представників профспілок Харківщини в судах розглянуто 89 справ, більшість з яких вирішено на користь потерпілих на виробництві. На особистому прийомі у відділі охорони праці розглянуто 1730 особистих справ, з питань медицини — 686. Головний технічний інспектор праці Є. Денисова очолює спеціальну комісію з питань вирішення конфліктів і спорів при обласному управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань. Тільки у минулому році цією комісією було розглянуто і позитивно вирішено 162 справи про призначення страхових виплат потерпілим на виробництві працівникам і членам сімей загиблих. Саме це, на думку профактивістів — захисників прав найманих працівників, зняло необхідність розгляду цих справ у судах.
Під час відвідин ВАТ «Турбоатом» членами комісії за участі керівника управління охорони праці та здоров’я — головного технічного інспектора праці Федерації профспілок України В. Якібчука було підбито підсумки, котрі й були відображені у прийнятому з цього приводу рішенні. У ньому, зокрема, йдеться про те, що досвід харків’ян заслуговує на увагу та розповсюдження в членських організаціях ФПУ.
За підсумками засідання комісією ради ФПУ прийнято відповідні рішення. Членським організаціям ФПУ, зокрема, рекомендовано використовувати кращі досягнення профорганізацій Харківщини щодо захисту прав та інтересів членів профспілок з питань охорони праці та здоров’я.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор

На знімку:
учасники виїзного засідання комісії ФПУ у ВАТ «Турбоатом».

Фото автора



До списку