Статьи

Традиційно в січні у ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» підбивають підсумки роботи з охорони праці за минулий рік. Не став винятком і нинішній січень. У залі заводського палацу культури зібралися керівники комбінату і структурних підрозділів, спеціалісти, були присутніми заступник начальника теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області І. Буряк, начальник Маріупольської державної інспекції охорони праці на виробництвах підвищеної небезпеки Б. Мамонтов, представники громадських організацій.

З доповіддю на нараді виступив заступник генерального директора з охорони праці комбінату В. Доманов. Він повідомив, що у 2007 р. на підприємстві сталося 128 нещасних випадків — на 24 менше, ніж у 2006 р. Знижено коефіцієнт частоти виробничого травматизму з 2,6 у 2006 р. до 2,2 у 2007 р., дещо знизився коефіцієнт тяжкості і на 8% — кількість днів втрати працездатності. Водночас, за словами Валерія Анатолійовича, позитивні тенденції в роботі затьмарені зростанням рівня смертельного травматизму — 6 нещасних випадків у 2007 р. проти 4 у 2006 р.
В. Доманов докладно проаналізував стан травматизму в структурних підрозділах комбінату, зазначивши, що основними причинами нещасних випадків стали невиконання інструкцій з охорони праці працюючими та невиконання посадових обов’язків посадовими особами і спеціалістами комбінату. При цьому керівництво комбінату, розуміючи пріоритетність питань охорони праці, виділяє на ці цілі достатню кількість матеріальних коштів. У цілому по підприємству в 2007 р. на забезпечення безпечних умов праці було витрачено майже 78,7 млн. грн., що відповідає нормі, встановленій Законом «Про охорону праці».
Служби цехів у 2007 р. виявили 37 268 порушень. За недодержання вимог правил безпеки притягнено до відповідальності 2807 осіб, 27 045 — позбавлено премії.
За словами начальника Маріупольської державної інспекції охорони праці на виробництвах підвищеної небезпеки Б. Мамонтова, у 90% нещасних випадків, що сталися на комбінаті, криються причини організаційного плану. Знову горезвісний «людський фактор» — нехтування власною безпекою, надія на «може пронесе», недостатнє розуміння важливості додержання інструкцій з охорони праці та правил безпеки. І — недопрацювання середньої ланки управління, формальний підхід до роботи з боку деяких безпосередніх керівників виробництва.
Як повідомив Б. Мамонтов, у 2007 р. державна інспекція, якою він керує, виявила на комбінаті 4 тис. порушень, а по області із загальної кількості штрафів, накладених на посадових осіб, 60% припадає на його працівників. Причому деякі працівники комбінату були оштрафовані неодноразово. Мабуть, цей захід вже не діє. Висновок напрошується сам по собі — посилити покарання для тих, хто продовжує халатно ставитися до своїх обов’язків, наражаючи на ризик людей, які працюють на комбінаті. І таким заходом впливу може стати передача матеріалів до прокуратури.
Заступник начальника теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області І. Буряк у своєму виступі підкреслив: «Ми з вами колеги, у нас спільне завдання — забезпечити роботу підприємства без аварій і травм, гарантувати кожному працівникові його законне право на безпечну працю». Він нагадав, що після чотирьох смертельних випадків у першому кварталі минулого року у ВАТ «ММК імені Ілліча» було введено особливий режим держнагляду. Близько 80 посадових осіб було притягнено до дисциплінарної відповідальності, на комбінаті проведено виїзне засідання ради теруправління. Результат спільних зусиль очевидний — жодного смертельного випадку за більш як півроку роботи. І лише наприкінці року — знову дві НП.
Із заключним словом на нараді виступив перший заступник генерального директора — головний інженер ВАТ «ММК імені Ілліча» С. Матвієнков. Він зазначив, що в питаннях охорони праці однією з проблем є недосконалість законодавства, відсутність зацікавленості керівників структурних підрозділів. Мається на увазі система регресів і внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань України за принципом складності чи категорійності підприємства. Неможливо, щоб ця система залишалася такою, як зараз. Неприпустимо перекладати матеріальну відповідальність нехлюїв на плечі тих підприємств, де безпекою займаються не за залишковим принципом.
А на самому підприємстві справжнім головним болем С. Матвієнков назвав формалізм у роботі. Наприклад, відкриваєш щоденник майстра чи журнал оперативного контролю і виявляєш, що впродовж 3—4 місяців там зроблено лише один запис, просто для галочки, щоб відчепились. Це неприпустима практика. Часом виходить парадоксальна ситуація — на комбінаті охороною праці займається величезна спеціальна служба, керівники цехів, майстри, старші майстри, а приходить інспектор держнагляду і виявляє 4 тис. порушень, зупиняє 600 об’єктів, що експлуатуються з порушеннями.
На закінчення перший заступник генерального директора ВАТ «ММК імені Ілліча» зажадав від працівників виключити формалізм у питаннях охорони праці та промбезпеки, планово, конструктивно займатися цією роботою, не від випадку до випадку, не від наради до наради. Робота — це коли є система. «Нам усім потрібний кінцевий результат — робота без травм і аварій»,— підбив підсумок наради С. Матвієнков.

М. БОРКУТА, заступник начальника відділу інформаційного забезпечення і зв’язку зі ЗМІ теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області



До списку