Статьи

Image00087.jpg Відповідно до чинного законодавства професійні спілки мають захищати права своїх членів, що пов’язані з їхньою трудовою діяльністю. Потрібно сказати, що в більшості випадків вони успішно справляються з цією місією. Проте інколи виходить у них не зовсім переконливо. Це трапляється здебільшого тоді, коли в ролі роботодавців виступають вони самі. Про один із таких випадків більш детально.

Мешканець м. Хотин, що на Буковині, В. Горобець 10 жовтня 2005 р. о 21 год 20 хв не впорався з керуванням власного автомобіля, врізався в опору лінії електропередачі на одній із вулиць районного центру і загинув. Що стосується пасажира, якого В. Горобець змилосердився підвезти додому, рухаючись у напрямку м. Кам’янця-Подільського, то йому пощастило більше. Той хоч і отримав тілесні ушкодження, проте залишився живим.
Оскільки до теруправління Держпромгірнагляду по Чернівецькій області надійшло повідомлення про те, що В. Горобець працював у професійній спілці приватних підприємців Хотинського району (на посаді скарбника) і в момент аварії перебував у відрядженні, керівник місцевого органу з нагляду за охороною праці призначив комісію для проведення спеціального розслідування обставин та причин цієї трагедії. Взявши пояснення у керівника та двох членів громадської організації, які підтвердили факт перебування загиблого у відрядженні, та у травмованого пасажира, а також ознайомившись з договором оренди автомобіля, що був укладений між професійною спілкою та В. Горобцем, наказом про прийняття його на роботу, іншими документами, вищезгадана комісія, а точніше чотири її члени із п’яти визнали цей нещасний випадок пов’язаним з виробництвом.
Проте у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Хотинському районі не погодилися з точкою зору більшості членів комісії і звернулися з позовною заявою до суду про визнання недійсним складений акт спеціального розслідування за формою Н-5, скасування акта за формою Н-1, вважаючи, що даний нещасний випадок не пов’язаний з виробництвом. Таку позицію виконавчий орган Фонду аргументував, зокрема, тим, що в матеріалах спеціального розслідування, на його думку, немає переконливих доказів того, що між потерпілим і професійною спілкою існували трудові відносини, оскільки, мовляв, відповідно до статуту цієї громадської організації її працівники повинні обиратися на свої посади, а не призначатися керівником, як це було в даному випадку. Наполягаючи на перекваліфікації нещасного випадку, позивач акцентував увагу Феміди на тому, що у професійній спілці немає штатного розпису, кошторису, де мали б бути передбачені витрати на оплату праці її працівників, у тому числі потерпілого, а також на порушеннях норм діючої інструкції про службові відрядження (відсутність журналу реєстрації посвідчень про відрядження, відмітки про вибуття з Хотина на відрядному посвідченні, виписаному на ім’я В. Горобця). При цьому виконавчий орган Фонду поставив під сумнів наявність зв’язку мети відрядження з основними завданнями громадської організації, визначеними її статутом тощо.
Незважаючи на те, що позовна заява перебуває в суді вже понад рік, упродовж якого відбулось не одне засідання, до завершення справи ще далеко. І на це є свої причини. Правосуддя хоче всебічно і досконало розібратись, наскільки вмотивованою є позиція позивача щодо спростування висновків більшості членів комісії зі спеціального розслідування. Отож сім’я загиблого — вдова та двоє неповнолітніх дочок, ледве оговтавшись від трагедії, з надією чекають вердикту суду. Адже від того, яким він буде, великою мірою залежатиме рівень їхнього достатку (діти ж бо втратили не тільки близьку людину, а й одного з своїх годувальників). Воно й зрозуміло. Щоб, як кажуть, поставити на ноги та вивести в люди неповнолітніх дітей, сьогодні потрібно докласти чимало не тільки фізичних сил та енергії, а й коштів, а на мізерну зарплату бідолашної жінки та державну пенсію на дітей зробити це ой як непросто.
Звичайно, зайвих хвилювань можна було б уникнути, коли б роботодавець в особі голови професійної спілки С. Мотуляка вів справи так, як того вимагають відповідні нормативно-правові акти, але ...
Невігластву, що процвітало в громадській організації, могли б протистояти контролюючі органи району, адже сьогодні там чимало державних службовців, які відповідно до покладених на них обов’язків мали б перейматися питаннями додержання роботодавцями вимог Кодексу законів України про працю, інших нормативно-правових актів, що регулюють фінансову діяльність підприємств, установ та організацій. Але вони, з усього видно, професійну спілку чомусь обходили своєю увагою.
Це тим більш прикро, бо допущені роботодавцем порушення при прийнятті потерпілого на роботу, видачі відрядження тощо є приводом для судової тяганини. Виконавчий орган Фонду не був би ним, якби в даному випадку упустив можливість добитись перекваліфікації нещасного випадку. В позовній заяві він висловлює підозру, що трудові відносини з потерпілим були оформлені вже після трагедії, тобто заднім числом. А це вже серйозний аргумент. Автору цих рядків важко повірити, що чотири члени комісії, серед яких — три державні службовці, не зуміли розібратись, що й до чого. Хоча з іншого боку, комісія зі спеціального розслідування — не орган дізнання. Є речі, до яких вона не завжди може докопатись, тому не застрахована від помилки.
Гадаю, істина рано чи пізно буде встановлена. Але чи заговорить після цього совість у тих, хто її знав з самого початку та, незважаючи на це, продовжував ятрити серця членам сім’ї загиблого?

Василь СОПІЛЬНЯК,
наш власкор



До списку