Статьи

Організаційний комітет з підготовки та проведення Дня охорони праці, до складу якого увійшли представники центральних органів виконавчої влади, Всеукраїнських профспілок і роботодавців, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, ухвалив рішення про проведення в Україні 23—28 квітня 2007 року Тижня охорони праці, Звернення до центральних і місцевих органів виконавчої влади, об’єднань роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ і організацій України та відповідний План заходів.

У рамках Тижня охорони праці в Національному комплексі «Експоцентр України» 24 квітня перший заступник Голови Комітету Г. Суслов, інші посадові особи Комітету взяли участь у відкритті виставки «ПОЖЕКСПО—2007», на якій було оформлено експозицію Держгірпромнагляду.
Національний НДІ промислової безпеки та охорони праці 25 квітня в рамках зазначеної виставки провів тематичну конференцію «Безпека праці та соціальний захист на виробництві».
Держгірпромнагляд, ННДІПБОП за участь у сьомій міжнародній спеціалізованій виставці «ПОЖЕКСПО—2007» і за організацію та проведення конференції нагороджені дипломами Національного комплексу «Експоцентр України». Журнал «Охорона праці», як інформаційного партнера, нагороджено дипломом Національного комплексу «Експоцентр України».
За ініціативи та підтримки Інформаційного центру Держгірпромнагляду під час проведення Тижня охорони праці державні засоби масової інформації активно висвітлювали ситуацію стосовно безпеки праці в Україні. Держкомтелерадіо України та Національна радіокомпанія підготували низку коментарів під рубрикою «Уряд удосконалює законодавство про охорону праці».
Інформаційний центр Держгірпромнагляду організував та провів такі заходи:
22.04.2007 р. — підготовлено та розміщено в інформаційних рядках інформаційних агенцій УНІАН та ІНТЕРФАКС прес-анонс заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці;
22.04.2007 р. — підготовлено й розміщено на веб-сайті Держгірпромнагляду та у відомчих ЗМІ звернення Голови Комітету С. Сторчака з нагоди Дня охорони праці;
26.04.2007 р. — організовано прес-тур журналістів до будівельного майданчика Осокорки-Північний у м. Києві. Під час заходу відбувся спільний брифінг Голови Комітету С. Сторчака та національного кореспондента Міжнародного бюро праці в Україні В. Костриці. У заході взяли участь: телеканали — НТН, «Новий канал», «Сіті», ТРК Київ; газети та журнали — «Газета по-українськи», «Газета по-Київськи», журнали «Камуфляж» та «Охорона праці», «Всеукраїнська технічна газета», газета «День», агентство новин «Прес-КІТ»;
27.04.2007 р. — підготовлено та розміщено на Урядовому порталі та веб-сайті Держгірпромнагляду звернення Прем’єр-міністра України В. Януковича з нагоди Всесвітнього дня охорони праці;
27.04.2007 р. — підготовлено та розміщено на Урядовому порталі інтерв’ю Голови Держгірпромнагляду С. Сторчака з нагоди Дня охорони праці.
Вперше з нагоди Дня охорони праці Президент України В. Ющенко відзначив державними нагородами кращих працівників Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду. На засіданні колегії Держгірпромнагляду, яке відбулося 27.04.2007 р., представник Адміністрації Президента В. Матвійчук зачитав привітання з нагоди Дня охорони праці.
Кращі працівники системи Держгірпромнагляду були удостоєні відомчих нагород.
Проведення заходів з нагоди Дня охорони праці в регіонах супроводжувалось інформаційними радіо- та телепередачами.
Майже в усіх областях, районах і містах засоби масової інформації інформували громадськість про мету та завдання акції, присвячували публікації актуальним питанням з охорони праці на виробництві, розповсюджували звернення, пам’ятки та листівки, які розміщувались на дошках оголошень, у пасажирському транспорті тощо.
На підприємствах областей, міст, районів, селищ було проведено показові комплексні перевірки стану умов та безпеки праці; вжито заходів щодо забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, поновлено або створено куточки та кабінети охорони праці, проводилися виставки-ярмарки з продажу ЗІЗ, а також тематичної літератури, методичної та нормативної документації, іншої друкованої продукції з питань безпеки і умов праці; проведено науково-практичні конференції, огляди-конкурси, вікторини на краще знання правил з охорони праці тощо.
В областях організовано та проведено спільні заходи з вшанування пам’яті загиблих на виробництві, проведено жалобні мітинги, панахиди, родичам надано допомогу в облаштуванні могил. Керівники підприємств відвідали сім’ї загиблих, інвалідів, надали їм матеріальну допомогу.
Проведення Тижня охорони праці підтримано Українською Православною Церквою, в засобах масової інформації опубліковано Звернення Митрополита Донецького та Маріупольського Іларіона до керівників підприємств й організацій.
Активну участь у проведенні заходів взяли представники теруправлінь Держгірпромнагляду спільно з відповідними службами обласних і районних держадміністрацій, організаціями роботодавців в області, управліннями виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, представниками профспілок. Були проведені комплексні перевірки на підприємствах усіх галузей.
Відповідно до затверджених планів заходів представники державних інспекцій з охорони праці проводили зустрічі з працівниками трудових колективів, брали участь у засіданнях круглих столів, семінарах-нарадах за участі керівників підприємств, служб охорони праці з метою висвітлення проблем профілактики виробничого травматизму, надання методичної і практичної допомоги з питань охорони праці.
Як приклад можна навести дані про виконання заходів теруправлінням по Донецькій області.
Тут проведено 64 комплексні та 125 цільових перевірок, під час яких було виявлено 97 745 порушень вимог нормативних актів з охорони праці, 7990 разів призупинялись виконання робіт та об’єкти, притягнено до адміністративної відповідальності 3069 посадових осіб, у тому числі 309 керівників, на загальну суму 242,6 тис. грн., 10 матеріалів надіслано в слідчі органи.
Працівники теруправління взяли участь у проведенні Тижня знань з безпеки життєдіяльності у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах (охоплено понад 108 тис. вихованців та 393,1 тис. учнів), організовано екскурсії для учнів на підприємства, проведено Дні цивільного захисту із залученням працівників МНС.
У рамках підготовки та проведення заходів Дня охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків спільно з міськими та районними організаційними комітетами урочисто вручили інвалідам 256 спеціальних автомобілів «Славута».
Надано допомогу у поліпшенні житлових умов 120 сім’ям і послуги щодо ремонту квартир 200 сім’ям загиблих, виділено 800 путівок для оздоровлення членів сімей загиблих, забезпечено паливом сім’ї загиблих шахтарів та інвалідів, дітям-сиротам оплачено рахунки за навчання в навчальних закладах.
Відповідні заходи були проведені теруправліннями по всіх областях України.
За даними Фонду соціального страхування від нещасних випадків, фахівці управлінь та відділень виконавчої дирекції Фонду спільно із центральними та місцевими органами виконавчої влади, територіальними органами Держгірпромнагляду, профспілковими організаціями відповідних рівнів взяли участь у 646 комплексних та цільових перевірках стану умов та безпеки праці.
Працівники робочих органів виконавчої дирекції Фонду підготували та передали для публікації в місцевих засобах масової інформації 404 статті з актуальних питань охорони праці, профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, провели 116 виступів на радіо та телебаченні. Фонд організував телефонні «гарячі лінії». Зацікавленим сторонам надано роз’яснення та консультації з питань соціального страхування від нещасних випадків, щодо порядку призначення страхових виплат та відшкодування шкоди потерпілим на виробництві. Під час консультацій розповсюджено пам’ятки, рекламні листівки, «Короткі довідники роботодавця з охорони праці». Взято участь в організації та проведенні тематичних виставок, презентацій у сфері промислової безпеки та охорони праці. Робочими органами виконавчої дирекції Фонду проведено 473 семінари-наради та засідання круглого столу.
Активну участь у реалізації заходів з нагоди Дня охорони праці взяли Федерація профспілок України, її членські та первинні профспілкові організації, Центральний комітет профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України:
надали грошову допомогу 3315 особам з числа потерпілих або членів сімей загиблих працівників на загальну суму понад 1007 тис. грн.;
виділили путівки на санаторно-курортне лікування 156 працівникам, які потерпіли на виробництві, надано допомогу у поліпшенні житлових умов 77 особам, в одержанні безкоштовно харчових продуктів, палива — 929 особам, у ремонті житла, систем опалення або у забезпеченні газопостачанням — 263 особам; надано інші види послуг (допомогу) 307 потерпілим та членам сімей загиблих;
перевірили додержання норм законодавства про призначення і розміри страхових виплат, інших пільг і компенсацій щодо 870 потерпілих (членів сімей загиблих);
організували 262 тематичні виставки і 1532 навчальних семінари (заняття) з питань охорони праці;
провели майже 5 тис. тематичних зборів (конференцій) трудових колективів, спільних засідань адміністрації та профкому, круглих столів за участю представників вищих органів і заінтересованих профорганізацій з обговоренням актуальних проблем безпеки, гігієни праці та шляхів їх вирішення тощо.
Підсумовуючи вищевикладене, варто зробити такий висновок: під час проведення в цьому році заходів з нагоди Дня охорони праці одержано вагомі результати. Необхідно і надалі всіляко підтримувати і розвивати досягнутий позитивний досвід у цьому напрямі, виходячи з особливого значення і соціальної ваги цієї акції та Указу Президента України від 18 серпня 2006 р. № 685/2006 «Про День охорони праці».



До списку