Статьи

Image00083.jpg На території Миколаївської області, в мальовничому куточку біля річки Південний Буг розмістився відокремлений підрозділ «Південно-Українська атомна електростанція», який є складовою частиною ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» Міністерства палива та енергетики України. Основний напрям діяльності підприємства — експлуатація ядерних енергетичних установок та гідроагрегатів ГЕС—ГАЕС для виробництва електричної і теплової енергії.
Сьогодні на енергокомплексі працює три енергоблоки сумарною електричною потужністю 3000 МВт, Олександрівська ГЕС з двома гідроагрегатами сумарною потужністю 11,5 МВт. У складі АЕС — ще не завершена будівництвом Ташлицька гідроакумулювальна електростанція — її перший пусковий комплекс з двома зворотними гідроагрегатами електричною потужністю по 150 МВт кожний.

Звичайно, безпека експлуатації АЕС, а відповідно і питання охорони праці на підприємстві є предметом особливої уваги. На станцію часто приїздять іноземні делегації, представники різних громадських організацій України. Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ підприємства забезпечує проведення екскурсій, лекцій, показ відеофільмів, огляд макетів обладнання АЕС, а також випуск щомісячних друкованих інформаційних випусків, у яких висвітлюється робота станції. Обов’язково надається інформація про показники якості водних ресурсів, повітря, радіаційний стан на території, стан виробничого травматизму.
З 9 по 25 жовтня 2006 р. місія МАГАТЕ проводила перевірку експлуатаційної безпеки на підприємстві. 18 експертів зі всього світу вивчали роботу станції, перевіряли її безпеку і відповідно — додержання міжнародних стандартів з охорони праці. У своїх технічних висновках команда міжнародних експертів відзначила ряд недоліків у галузі охорони праці. Це незастосування окремими робітниками засобів індивідуального захисту (захисних окулярів, рукавиць), спецвзуття у ремонтній зоні; перебування персоналу в зоні суворого режиму без захисних касок; у нарядах (розпорядженнях) і журналах змінних завдань не завжди вказується перелік конкретних ЗІЗ, застосування яких необхідне під час виконання робіт. Взагалі ж у висновках місії МАГАТЕ відзначено, що відділ охорони праці підприємства здійснив заходи, спрямовані на зниження кількості порушень правил безпеки, покращання передачі інформації, зменшення кількості нещасних випадків. У результаті кількість порушень на виробництві зменшилась порівняно з 2003 р. на 50%, кількість нещасних випадків — з 5 до 2. Цю практику було визнано позитивною порівняно з іншими станціями в Україні.
Що саме мала на увазі місія МАГАТЕ? По-перше, на АЕС розроблене та затверджене положення про систему індивідуальної відповідальності щодо запобігання порушенням правил і норм охорони праці. Система передбачає особисту відповідальність працюючих за додержання вимог безпеки праці, організаційно-технічні заходи щодо покращання умов праці, недопущення нещасних випадків і професійних захворювань. Кожен працівник ознайомлений з цим положенням під розпис. Під час видачі посвідчення про проходження навчання та перевірку знань видаються талони попередження (зелений, синій та червоний). Ці посвідчення постійно мають при собі всі робітники АЕС, і вони зобов’язані їх пред’являти на вимогу відповідних працівників. Положенням затверджено перелік осіб, які мають право вилучити талон за порушення правил безпеки, зробивши відповідний запит та відмітку. Спочатку вилучається зелений талон. Якщо протягом року робітник повторно порушив правила безпеки, вилучається наступний — синій талон, а якщо ще раз, то вилучається червоний талон, і в працівника забирають пропуск на підприємство, а керівництво АЕС приймає рішення про розірвання з робітником трудового договору або притягнення його до відповідальності чи проведення додаткового навчання та перевірки знань з питань охорони праці. Ця система чітко налагоджена, інформація про вилучення талонів розміщується на відповідному стенді, і враховуючи, що кожен працівник дорожить своїм місцем на АЕС, посвідчення з талонами в кишені постійно нагадує про відповідальність за додержання вимог безпеки.
По-друге, відділ охорони праці підприємства розробив пам’ятку. Вона роздана кожному працівникові станції і видається при прийнятті на роботу. В гарно оформленій різнокольоровій книжечці кишенькового розміру на 46 сторінках надано всю необхідну інформацію стосовно охорони праці, надання першої допомоги у разі нещасного випадку, схеми дії, правила застосування засобів для надання допомоги потерпілим та інша інформація. В пам’ятці звертається увага на здійснення самоконтролю, тобто вона психологічно налаштовує працівника на зосередження, посилення уваги (наприклад: зупинись, поміркуй, перевір, дій). Таку пам’ятку цікаво і корисно переглянути під час перерви, відпочинку, її зручно носити в кишені.
По-третє, на підприємстві забезпечено високий рівень професійної підготовки робітників, проведення інструктажів, особлива увага приділяється стану здоров’я всіх працюючих (в електронній базі даних розміщено всю інформацію про стан здоров’я кожного працівника). Відділ охорони здоров’я підприємства здійснює постійний моніторинг даної інформації, в необхідних випадках працівникам пропонується пройти лікування в медичному закладі або в оздоровчо-реабілітаційному комплексі «Іскра» чи відпочити на базі відпочинку. Іноді в зв’язку з погіршенням стану здоров’я працівникові пропонують перейти в інший підрозділ підприємства.
На допомогу керівництву потужного підприємства півдня України та відповідно до плану роботи теруправління Держгірпромнагляду по Миколаївській області з 15 по 25 травня 2007 р. було проведено комплексну перевірку виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці.
Вивчивши теоретичну частину системи управління охороною праці на АЕС, комісія констатувала, що результати роботи щодо додержання вимог законодавства про охорону праці дійсно є зразком для інших виробничих підприємств. Нещасних випадків у 2004 р. на станції не було, в 2005 р. їх було 3, у 2006 р. — 2, за 5 місяців 2007 р. — жодного. За період з 2004 р. нещасних випадків зі смертельними наслідками та випадків профзахворювань не було. Розслідування нещасних випадків здійснюється кваліфіковано і в строк. На підприємстві створено відділ охорони праці чисельністю 18 осіб, який очолює Г. Іртищев — людина відповідальна, яка знає АЕС, як свої п’ять пальців, тому що працює тут з перших її днів. Усі фахівці відділу мають відповідну підготовку, атестовані з питань охорони праці та пожежної безпеки. Організація роботи з охорони праці на АЕС здійснюється згідно з вимогами Положення про систему управління охороною праці. Щомісяця проводиться день охорони праці, при цьому в усіх структурних підрозділах здійснюються перевірки. У ході роботи комісії виявляються порушення, вживаються заходи щодо їх усунення.
Відділ охорони праці щодня проводить перевірку організації безпечного ведення робіт за нарядами і розпорядженнями персоналу АЕС та підрядних організацій. Результати перевірки фіксуються в журналі обходів робочих місць, де вказуються терміни виконання виявлених зауважень та відповідальні виконавці. Щодня на вечірній селекторній нараді начальник відділу доповідає головному інженеру про виявлені порушення для вжиття відповідних заходів. Під час оперативного контролю звертається увага на організацію безпечного ведення робіт, технічний стан устаткування, наявність захисних огороджень, заземлень, знаків безпеки, виконання персоналом вимог інструкцій з охорони праці, наявність і застосування засобів захисту, виконання персоналом вимог нарядно-допускної системи.
Що ж виявила комісія теруправління Держгірпромнагляду по Миколаївській області? Більше 30 порушень та зауважень в автотранспортному господарстві, енергоремонтному підрозділі, будівельно-монтажному управлінні, під час експлуатації енергетичних об’єктів, об’єктів котлонагляду та підйомних споруд, в електричному і хімічному цехах та в інших підрозділах станції. І хоча 90% усіх виявлених порушень та зауважень було усунено невідкладно під час перевірки, інспектори видали у встановленому порядку обов’язкові для виконання 18 приписів, призупинили чи обмежили експлуатацію 19 об’єктів, машин, устаткування, притягнули до адміністративної відповідальності винних у порушенні законодавства про охорону праці в частині безпечного ведення робіт 22 посадові особи.
Враховуючи навіть виявлені порушення, не можна сказати, що питання щодо забезпечення належного рівня охорони праці вирішуються недостатньо. Тільки те, що практично всі зауваженняImage00089.jpg технічного характеру були виправлені негайно (замінено прилади та автоматику, встановлено огорожі тощо), свідчить про те, що про труднощі у фінансуванні заходів з охорони праці на АЕС мова не йде. Фактично на охорону праці у 2006 р. було виділено 0,5% від суми реалізованої продукції.
Перевіривши стан охорони праці у структурних підрозділах АЕС, комісія визнала роботу адміністрації щодо забезпечення безпечних умов праці задовільною.
Що ж, перевірку здійснено ретельно, в деяких аспектах навіть суворіше, ніж місією МАГАТЕ. Але зауваження принципових спеціалістів завжди сприймаються впевненіше і неболісно та обов’язково враховуються, а накладені штрафи зайвий раз нехай нагадують про те, де ми працюємо, на яких посадах і що залежить від виконання покладених на нас обов’язків.

Сергій КОЛЕСНИК, наш власкор, П. ВОЛОШИНОВИЧ, головний державний інспектор державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в енергетиці, будівництві, металургії, машинобудуванні, котлонагляду та підйомних споруд теруправління Держгірпромнагляду по Миколаївській області

На знімку (зліва направо):
начальник відділу охорони праці ВП «Південно-Українська АЕС» Г. Іртищев, головний інспектор станції Л. Лошевич, начальник державної інспекції
промислової безпеки та охорони праці
в енергетиці, будівництві, металургії,
машинобудуванні, котлонагляду та
підйомних споруд В. Бондарєв і головний державний інспектор інспекції
П. Волошинович.

Фото С. КОЛЕСНИКА



До списку