Статьи

Результати робочих поїздок Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко вугільними регіонами країни.

(В повному обсязі матеріал читайте в журналі №9 2009р.)

1 Цього року професійне свято шахтарів затьмарила аварія в Донбасі, під час якої загинуло 8 гірників Макіївської шахти імені С. М. Кірова, а ще 22 було госпіталізовано. Тому Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час засідання круглого столу з питань розвитку вугільної галузі та робочих поїздок до Луганської і Донецької, а потім – до Львівської та Волинської областей серед інших порушила проблему безпеки шахтарської праці.

25 серпня, в Клубі Кабінету Міністрів України, за участі Глави Уряду Юлії Тимошенко відбулося засідання круглого столу з проблем розвитку вугільної промисловості. В ньому взяли участь представники державних і приватних вугільних підприємств, профспілок, народні депутати України, міністри, представники державних органів влади.

Відкрила засідання Прем’єр-міністр України. На пропозицію Юлії Володимирівни учасники засідання круглого столу вшанували пам’ять загиблих шахтарів хвилиною мовчання. «Всі ми з вами добре знаємо, якою ціною – ціною життя, здоров’я людей – видобувається вугілля в Україні»,– нагадала Ю. Тимошенко.

Глава Уряду задала тон розмові, повівши конкретний, діловий діалог із приводу того, в якому стані опинилася галузь через світову фінансово-економічну кризу, що зроблено Урядом для стабілізації ситуації, а також, що потрібно невідкладно зробити.

Ю. Тимошенко, зокрема, розповіла про те, яких заходів Кабінет Міністрів вжив 2008 р., щоб підтримати Мінвуглепром. Насамперед, було збільшено бюджетне фінансування вугільної галузі порівняно з 2007 р. на 1,4 млрд. грн. (на 24%). Уряд схвалив Концепцію реформування вугільної галузі, що широко обговорювалася у шахтарських колективах та галузевих профспілках. У листопаді 2008 р., коли ситуація з реалізацією продукції зайшла в глухий кут, відновила роботу Координаційна рада з питань урегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості, яку очолила особисто Прем’єр-міністр України. Разом із народними депутатами і галузевими профспілками було розроблено, а Верховною Радою прийнято у вересні 2008 р. Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

Як сказала Ю. Тимошенко, вжиті заходи мали концептуальну, довгострокову дію, оскільки помітно справляють вплив на розвиток ситуації і нині. Так, середньомісячна заробітна плата працівників державних шахт у середньому підвищилася в 1,5 разу – до 3183 грн. у липні 2009 р., зарплата гірничих робітників очисного вибою зросла майже до 5 тис. грн. Приміром, на ДП «Ровенькиантрацит» вона підвищилася на 1,8 разу, на ДП «Добропіллявугілля» – у 1,7 разу, на ДП «Свердловантрацит» – у 1,6 разу. Середню пенсію шахтарів підвищено на 70% (до 2132 грн.). У 2009 р. з держбюджету на пенсії шахтарям виділено 4,1 млрд. грн.; в проекті бюджету на 2010 р. передбачено 4,2 млрд. грн. Збільшено виплати сім’ям шахтарів, які загинули чи постраждали на виробництві.

На забезпечення безпеки праці на вугільних підприємствах до кінця 2009 р. буде виділено додатково 100 млн. грн., заявила Ю. Тимошенко під час засідання круглого столу.

Коли Герой України, директор ДП «Донецький науково-дослідний вугільний інститут» Б. Грядущий підкреслив необхідність впровадження протиаварійної системи УТАС для підвищення безпеки праці шахтарів, Глава Уряду наголосила, що це повинно стати одним із першочергових завдань для галузі: «Найважливішим пріоритетом розвитку галузі є безпека людей, які працюють під землею».

За словами Прем’єр-міністра, до кінця 2010 р. буде створено найсучаснішу, найефективнішу систему захисту життя людей, систему спостереження за ситуацією в кожній шахті. При цьому вона зазначила, що вже цього року завдяки додатковому фінансуванню в галузі буде досягнуто значних результатів у цьому напрямі.

Глава Уряду доручила Міністру вугільної промисловості та Міністру праці та соціальної політики відразу після наради виїхати на шахту імені С. М. Кірова ДП «Макіїввугілля», зустрітися з родинами загиблих та потерпілих.

«Урядом будуть здійснені всі необхідні кроки для того, щоб підтримати родини і не залишити їх наодинці з цим жахливим горем»,– запевнила Ю. Тимошенко.

Як повідомила прес-служба Кабінету Міністрів України, з резервного фонду Державного бюджету виділено 8,7 млн. грн. для ліквідації наслідків аварії, що сталася 23 серпня 2009 р. на шахті імені С. М. Кірова ДП «Макіїввугілля». Відповідне розпорядження прийнято на засіданні Кабінету Міністрів 26 серпня. З цих коштів 2 млн. грн. будуть спрямовані на надання допомоги потерпілим і сім’ям шахтарів, які загинули внаслідок аварії.

28 серпня, під час робочого візиту на Луганщину Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко, виступаючи перед громадянами шахтарського м. Свердловська під час відкриття бюста Героя Соціалістичної Праці та Героя України шахтаря Володимира Мурзенка, оголосила, що до 2010 р. видобуток вугілля у вугільній галузі має наблизитися до тих обсягів, які були досягнуті у найкращі для галузі роки.

Прем’єр-міністр зазначила, що Уряд також ухвалив рішення про виділення до кінця поточного року ще 1,6 млрд. грн. на підтримку галузі, з яких: 1,1 млрд. грн. – на виплату заробітної плати та дотацій, 400 млн. грн. – для модернізації та переоснащення шахт, 100 млн. грн. – для термінового введення в дію системи безпеки роботи на шахтах (УТАС). Вона підкреслила: «Якщо у шахтарів буде все добре, то і в Україні все буде добре …

За матеріалами прес-служб підготував заступник головного редактора журналу «Охорона праці» К. ТЕЛИЧКО



До списку