Статьи

Image00012.jpg У Донецькій області оргкомітет з підготовки та проведення Дня охорони праці очолив перший заступник начальника теруправління Держгірпромнагляду К. Дорофєєв.
На підприємствах з високим рівнем виробничого травматизму оргкомітет організував комплексні та цільові перевірки. Проаналізовано ефективність системи управління охороною праці. Результати розглянуто в колективах. У рамках заходів, присвячених Дню охорони праці, відбулося нагородження переможців обласного конкурсу на звання «Кращий роботодавець року» і «Кращий роботодавець року з організації безпечного ведення робіт».

На підприємствах і в організаціях проведено також конкурси: «За безпечну працю», «Краща виробнича дільниця (бригада)», «Кращий працівник», «Кращий за професією». Відбувся семінар-нарада із завідувачами міських і районних інформаційно-аналітичних центрів Національної служби посередництва та примирення з питань підвищення правової культури сторін в галузі охорони праці.

Важливою подією стала науково-практична конференція, присвячена діагностиці, профілактиці та лікуванню професійних захворювань. Актуальним було засідання обласної ради з експертизи тимчасової та стійкої втрати працездатності, працевлаштування інвалідів та осіб з професійними захворюваннями.
Пройшов конкурс «За безпечну працю» серед навчальних закладів, проведено уроки безпечної життєдіяльності та охорони праці, бесіди з учнями про конституційні права громадян на здорові та безпечні умови праці.
Скрізь у містах і районах, на всіх підприємствах вшанували пам’ять працівників, які загинули на виробництві, було покладено квіти до пам’ятників і монументів. Потерпілим та їхнім сім’ям надано матеріальну допомогу. Інвалідам в урочистій обстановці вручено автомобілі.
Одним з найефективніших заходів була проведена в рамках Місячника охорони праці (саме так розширили акцію, приурочену до Дня охорони праці, у Донбасі) позапланова цільова перевірка підприємств і об’єктів газопостачання, що використовуються для заправки автомобілів.
Як повідомив заступник начальника теруправління І. Буряк, у перевірках взяли участь державні інспекції промислової безпеки та охорони праці в газовому комплексі, котлонагляду та підйомних споруд, Маріупольська інспекція промислової безпеки та охорони праці на виробництвах підвищеної небезпеки.
Загалом перевірено 38 газозаправних пунктів, що належать 26 підприємствам, 56 ємкостей із зрідженим газом, при цьому виявлено 424 порушення. Порушення, яке найчастіше зустрічається,— це відсутність дозволу органів Держгірпромнагляду на початок робіт підвищеної небезпеки. Багато об’єктів газопостачання незареєстровано в органах Держгірпромнагляду, не проведено їх технічне опосвідчення. Дуже часто на заправних пунктах відсутні відповідальні особи та обслуговуючий персонал, навчені та атестовані в установленому порядку. Немає проектної документації, експертного висновку про відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці.
Як наслідок, за результатами перевірок було заборонено експлуатацію 20 автогазозаправних пунктів, 40 посудин, що працюють під тиском. За допущені порушення нормативно-правових актів з охорони праці притягнено до адміністративної відповідальності 21 особу, в тому числі 6 перших керівників.
На заправній станції неподалік від шахти імені О. О. Скочинського було виявлено ніде не зареєстрований об’єкт — цистерну із зрідженим газом, що використовувалася для заправки автомобілів і побутових балонів. Скільки не намагалися інспектори розшукати власника, зробити це не вдалося. Ємкість опломбовано. І таких «бомб», як видно із наведених вище цифр, було знешкоджено чимало.
Однією з особливостей перевірок була повна гласність. Разом із журналістами Донецької обласної держтелерадіокомпанії та провідних газет в акції взяв участь і власкор журналу.
Виступаючи під час телевізійного засідання круглого столу, присвяченого Дню охорони праці, начальник теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області М. Малєєв зазначив, що за останній місяць вдалося знизити (порівняно з відповідним періодом минулого року) рівень загального травматизму, зберегти чимало людських життів. Досвід, набутий під час підготовки та проведення Дня охорони праці, має бути застосований у повсякденній роботі і роботодавцями, і працівниками, і звичайно ж, кожним держінспектором. Ударні дні безпеки — це приклад реалізації наших спільних можливостей, рубіж, який не можна здавати.

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор

На знімках:
провідний державний інспектор
В. Іванов пломбує
«нічийну» газозаправку;
начальник Донецької
державної інспекції
промислової безпеки
та охорони праці
в газовому комплексі Г. Кирик
відповідає на запитання
представника ЗМІ.

Фото автора



До списку