Статьи

Одним з п’яти переможців Міжнародного рейтингу «Золота Фортуна» у 2007 р. у номінації «Краще підприємство з промислової безпеки та охорони праці» стало підприємство з іноземними інвестиціями (ПІІ) «Лукойл-Україна».200801-5.jpg

Підприємство працює на українському нафтовому ринку з 1999 р. Усі об’єкти (а це 240 автозаправних станцій (АЗС), ще 23 працюють під брендом «Лукойла», 7 власних і 3 орендованих бази зберігання нафтопродуктів) належать до потенційно небезпечних і об’єктів підвищеної небезпеки. Кількість працівників — понад три тисячі осіб.
Підприємство постійно веде цілеспрямовану роботу в структурних підрозділах щодо додержання вимог законодавства в галузі промислової безпеки та охорони праці. Завдяки створенню безпечних умов праці, функціонуванню ефективної системи управління охороною праці за весь період роботи підприємства нещасних випадків виробничого травматизму зі смертельними наслідками не було.
Як зазначив В. Томін, перший заступник генерального директора, «Лукойл-Україна» — соціально орієнтована компанія. Охорона праці є однією з основних складових соціального захисту працівників підприємства. Керівництво розуміє, що люди — це основна цінність компанії, і, крім гідної заробітної плати, працівників забезпечують медичним і недержавним пенсійним страхуванням. Очолює напрям роботи з соціального захисту О. Божко, заступник генерального директора по роботі з персоналом та із загальних питань. За наданими ним даними, кожного співробітника, який відпрацював більше одного року, «Лукойл-Україна» страхує. У 2007 р. було застраховано 2646 осіб, а в 2008 р. ця цифра досягне понад три тисячі. Щороку страховій компанії перераховується близько 5,5 млн. грн. на медичне страхування. Випереджаючи час, підприємство фактично перейшло на обслуговування страховою медициною. Партнерські відносини склалися з клінічною лікарнею працівників нафтопереробної промисловості. Тут проводяться і регулярні профогляди. Кожний, кому довелося звернутися за допомогою, переконався у якості послуг, що надаються. 200801-7.jpg
Страхова компанія додатково здійснює також і страхування від нещасних випадків. Але сьогодні за виплатами доводилося звертатися лише у випадках побутового травматизму. Щорічні платежі за цей вид послуг страховикам становлять майже 200 тис. грн.
З 2004 р. на ПІІ «Лукойл-Україна» введено недержавне пенсійне забезпечення. Понад 800 тис. грн. щороку перераховується до недержавного пенсійного фонду. Кожний співробітник фірми має свій пенсійний рахунок. Звичайно, розмір пенсії залежить від стажу роботи й трудового внеску в розвиток підприємства. Максимальна пенсія становить сьогодні близько 2 тис. грн. на місяць. Крім того, підприємство надає працівникові матеріальну допомогу при народженні дитини, у разі смерті близьких родичів.
Відмічаючи очевидні успіхи в соціальній політиці, треба сказати про грамотно організовану роботу групи промислової безпеки, протипожежного захисту і охорони праці ПІІ «Лукойл-Україна», яку очолює А. Геліх. Усі співробітники під час прийому на роботу проходять, крім медичного огляду, ще й професійне навчання. Воно проводиться у навчально-курсовому підрозділі на території нафтобази в м. Борисполі. Тут проводиться також навчання і перевірка знань з питань охорони праці та пожежної безпеки. Для успішної роботи в регіонах, навчання персоналу, мобільності контролю безпеки об’єктів компанії територію країни умовно розбито на чотири зони: північ, південь, схід, захід. За кожний регіон відповідають керівник і провідний інженер або інженер групи промислової безпеки підприємства. Вони проводять навчання і перевірку знань у складі регіональних комісій.200801-6.jpg
Як влучно підмітив А. Геліх, коментуючи значущість процесу спеціального навчання персоналу АЗС і нафтобаз: «Ненавчений азам безпечної експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки працівник чимось нагадує мавпу з гранатою. Нескладно уявити, що може статися, якщо працівник не ознайомлений з пожежонебезпечними властивостями нафтопродуктів, порушує через незнання порядок і послідовність заземлення бензовоза перед наливанням і зливанням палива, не вміє у випадку загоряння застосувати вогнегасник або інші первинні засоби пожежогасіння. У цих та інших подібних ситуаціях один крок від простої людської безтурботності до злочинної недбалості. А прикладів того в житті, на жаль, безліч».
ПІІ «Лукойл-Україна» не шкодує коштів на підвищення професійних навичок, а значить і на підвищення професійної безпеки своїх співробітників. Кажуть, усе нове — це добре забуте старе. А старе — ще не значить погане. От і огляд-конкурс професійної майстерності серед співробітників «Лукойла» за звання «Кращий за професією» не винахід. У радянські часи важко було ним здивувати кого-небудь. Сьогодні ж цей випробуваний стимул до професійного самовдосконалення практично зник. Конкурс проводиться в шести номінаціях з основних професій. Конкурсанти у всіх номінаціях проходять теоретичне та практичне тестування професійних знань, при цьому перевіряються їхні теоретичні знання в питаннях промислової безпеки та охорони праці.
Враховуючи те, що персоналу доводиться виконувати свої трудові обов’язки на об’єктах підвищеної небезпеки, до програми огляду окремо включено номінацію з перевірки практичних навичок працівників з ліквідації аварійних ситуацій. Зокрема, їм ставиться завдання за допомогою первинних засобів пожежогасіння ліквідувати імітоване горіння.
Основна мета здобуття практичних навичок — перебороти в людини страх перед небезпекою відкритого вогню. Ці навички стали в нагоді операторам у Київській та Львівській областях, коли вдалося оперативно загасити й врятувати приватні легкові автомобілі під час їх заправки на АЗС ПІІ «Лукойл-Украина».
У 2007 р. було проведено ще й міжнародний конкурс професійної майстерності, на який з’їхалися лукойлівці з 18 країн. Зазвичай це корпоративне свято професіоналізму буває один раз на два роки. Відбіркові змагання проводяться у трудових колективах АЗС і нафтобаз ПІІ «Лукойл-Україна». На цьому етапі може проявити себе кожен співробітник, тому на чергових змаганнях серед переможців з’являються нові імена.
Провідну роль у вирішенні питань соціального захисту працівників ПІІ «Лукойл-Україна» відіграє профспілкова організація, яку очолює голова ради профспілки А. Мерлян — радник генерального директора з соціально-трудових питань і взаємодії з органами виконавчої влади. Профспілка підприємства має всеукраїнський статус. Організація — член Федерації профспілок України. «Кількість АЗС з кожним роком збільшується, і збільшується кількість членів профспілки. І завдання профспілкової організації,— підкреслив А. Мерлян,— не знизити рівень їхньої соціальної захищеності. Соціальні пільги та гарантії повинні стосуватися кожного».
Профспілки ПІІ «Лукойл-Україна» стали ініціатором багатьох заходів, які взяв на озброєння центральний «Лукойл» для запровадження в інших країнах. АЗС — обличчя компанії та осередок профспілкової організації. Тому за підсумками конкурсу на кращу АЗС профспілкою вручаються перехідні прапор і приз. Профспілка виступила ініціатором заснування медалі «За трудову доблесть» трьох ступенів. За її ініціативи проводяться різні конкурси, спартакіади, туристичні зльоти.
Не стоять профспілки й осторонь від вирішення питань охорони праці. Завдяки їхній наполегливості розширюється перелік професій працівників, які можуть одержувати зимову форму одягу. Всі досягнення закріплюються у колективному договорі підприємства.
І звичайно думка про компанію, про її бренд на ринку нафтопродуктів складається за якістю її палива. Контроль за якістю реалізованої продукції здійснюється спеціально створеною групою контролю якості. На озброєнні управління є чотири атестовані пересувні експертні лабораторії, оснащені сучасним обладнанням. Протягом двох-трьох хвилин можна одержати висновок про якість палива за 25 параметрами. Для оперативного реагування на можливі нарікання на якість палива на підприємстві працює гаряча лінія, телефон якої вказано на кожному чеку АЗС. При надходженні скарг клієнтів у якості незалежного експерта залучаються фахівці технаглядової компанії Bureu Veritas Certification. На підприємстві впроваджено систему наскрізного контролю якості нафтопродуктів від заводу-виготівника до бака автомобіля.
Якість усього — і палива, і турботи про людей — ось секрет успіху ПІІ «Лукойл-Україна».

К. ТЕЛИЧКО, заступник головного редактора журналу «Охорона праці»

На знімках:
перший заступник
генерального директора
ПІІ «Лукойл-Україна» В. Томін;
президент НАН України академік
Б. Патон вручає нагороду
рейтингу «Золота Фортуна»
керівникові центральної групи
промислової безпеки,
протипожежного захисту
та охорони праці А. Геліху;
учасник конкурсу заміряє густину нафтопродуктів, що приймаються.



До списку