Статьи

2008-504.jpgЧимало людського горя і матеріальних збитків приносять порушення правил безпеки під час постачання та використання газу в побуті. Це зайвий раз засвідчила трагедія, що сталася внаслідок вибуху газу в багатоповерховому будинку у Дніпропетровську. Щоб запобігти подібному лиху, згідно з урядовою постановою державним інспекторам було доручено здійснити перевірку об’єктів газового господарства, що постачають голубе паливо населенню.

Наділені такими повноваженнями державні інспектори теруправління Держгірпромнагляду по Кіровоградській області протягом жовтня—листопада 2007 р. провели перевірки стану охорони праці 39 підприємств управлінь газового господарства області. За виявлені порушення наглядовці заборонили або тимчасово призупинили експлуатацію 17 одиниць устаткування та механізмів, притягли до адміністративної відповідальності 16 посадових осіб. Найбільше недоліків виявлено у роботі служб, які обслуговують внутрішньобудинкове обладнання, штат яких недоукомплектований спеціалістами, де відсутні прилади для виявлення витоків газу, не проводиться перевірка димових і вентиляційних каналів, слюсарі працюють без інструкцій з проведення робіт з ремонту та обслуговування газового устаткування. У більшості газифікованих райцентрів і селищ області місцеві ради та ЖЕКи не укладають угоди з управліннями газових господарств на обслуговування систем газопостачання багатоповерхових будинків. Саме за такої неузгодженості та безконтрольності і виникають нещасні випадки під час використання газу у побуті. І вони склали не одну трагічну сторінку історії, яку творить газове лихо в нашій області.
Вражає своєю тупиковою безвихідністю той факт, що подібні нещасні випадки трапляються по кілька разів на рік. Наприклад, у грудні 2005 р. під час користування водонагрівачем у приватному секторі отруїлося п’ятеро мешканців будинку у Світловодську. Життя чотирьом із них медикам вдалося врятувати, а жінка середнього віку померла у ванній, зачинені двері якої запізно вибила сусідка. 9 травня 2007 р. у цьому ж місті від самовільно встановленого водонагрівача отруїлися гості, які за згоди гостинного власника будинку користувалися ванною. Закінчилося купання тим, що трьох із них «швидка допомога» у тяжкому стані відвезла до міської лікарні, а чоловіка середнього віку врятувати не вдалося.
Зовсім недавно, 15 грудня 2007 р., у Світловодську в одному із будинків по вул. Котовського трагічно обірвалося життя 31-річного чоловіка. Отруївся чадним газом власник квартири, який самовільно встановив у ванній кімнаті газовий водонагрівач. Газ до приладу надходив із сусідньої кімнати через шланг, який потерпілий підвів від зовнішнього газопроводу і ретельно замаскував у кухні підлоговим покриттям. Чоловік навіть не підозрював, чим може закінчитися його старання. Практично приміщення ванної кімнати перетворилося на газову камеру, адже хазяїн не подбав про наявність димогазового вентиляційного каналу, до того ж перед купанням він щільно зачинив усі вікна і двері в квартирі.
Чому побутові газові прилади, які стали монстрами, що гублять людей, не забороняють реалізовувати в торговельній мережі? Як відкрити очі користувачам таких приладів на їхню небезпечність і який кардинальний захист шукати проти них? З такими запитаннями автор звернувся до першого заступника головного інженера ВАТ «Кіровоградгаз» І. Бородько. Вона розповіла, що проблема підвищеного ризику небезпеки, пов’язаного з використанням газових приладів, зокрема завезених з країн Азії та Близького Сходу, виникла років три тому. За своїми технічними характеристиками водонагрівачі з виходом продуктів згоряння в приміщення призначені для короткочасної роботи, скажімо, для підігрівання води, щоб помити посуд. Заборонити їх продаж не дозволяють ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання», які затверджені Держбудом України. В них вказується, що експлуатація газового приладу потужністю до 10 кВт допускається за умови забезпечення неодночасного користування водонагрівачем з газовою плитою, що дає змогу користуватися одним газовим приладом і при цьому об’єм кухні повинен бути не менше ніж 21 м3, а кількість повітря, що видаляється з приміщення кухні, повинна бути не менше ніж 90 м3 на годину. Згідно з вимогами СНиП 2.08.01 у приміщенні має бути димовідвідний канал і встановлено сигналізатор мікроконцентрації оксидів вуглецю з автоматичним відключенням подачі газу до водонагрівача. Але, як кажуть, закони пишуться та не читаються, а якщо й читаються, то не виконуються. Багато хто з користувачів думали у першу чергу про заощадження в сімейному бюджеті, адже придбати безпечний європейський водонагрівальний котел і провести автономне опалювання в квартирі по кишені далеко не кожному. Часто трапляється, що завезені мимо митниці вироби не укомплектовані, зокрема, хоча б сигналізаторами, технічні паспорти або інструкції з безпечного користування ними відсутні. Звідси й починається самодіяльна творчість, яка й призводить до трагічних наслідків.
Проконтролювати стан експлуатації газових приладів у квартирах усіх домовласників практично неможливо. Працівники підприємств газового господарства бувають з перевірками там, де ці прилади зареєстровані, та які належить за графіком періодично обслуговувати. В інших випадках вони для людей просто непрошені гості. Але серед населення районів постійно проводиться широка роз’яснювальна робота щодо запобігання небезпеці. Для цього використовуються засоби масової інформації, поширюється друкована інформація у вигляді листівок, буклетів і плакатів, проводяться бесіди з учнівською та студентською аудиторією. Щороку на ці заходи витрачається до 35 тис. грн., за які можна було б придбати не один прилад для обстеження газопроводів, пошкодження ізоляції та витоків газу. На жаль, далеко не всі газоспоживачі прислуховуються до цієї інформації.
Проблема, як захистити людей від небезпечних газових монстрів, обговорювалася на всіх рівнях державного управління, у профспілкових та громадських організаціях області. Зокрема, у березні 2007 р. учасники прес-конференції, організованої теруправлінням Держгірпромнагляду спільно з федерацією профспілок області, за участі керівників місцевих органів управління та начальників управлінь газового господарства області обговорили ряд пропозицій щодо недопущення аварій і нещасних випадків під час використання газу в побуті. Зокрема, до урядових інстанцій направлено пропозиції про вилучення з торговельної мережі та заборону продажу небезпечних газових водонагрівачів, створення спеціальної служби контролю і нагляду за газовим устаткуванням і приладами у комунальному та приватному секторах населених пунктів. Залишається сподіватися, що новостворений уряд не забариться з вирішенням цієї проблеми, адже життя і здоров’я людини — найдорожчі цінності в державі.


Д. ТАНСЬКИЙ, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Кіровоградській області



До списку