Статьи

На початку грудня 2006 р. напередодні Міжнародного дня інвалідів у Харкові з ініціативи обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості було проведено семінар-нараду з питань працевлаштування інвалідів. У його роботі взяли участь представники профспілки працюючих інвалідів, керівники підприємств швейної та взуттєвої промисловості регіону.

Актуальність питання працевлаштування і створення безпечних умов праці для інвалідів не викликає сумнівів, підкреслила голова обкому профспілки працівників текстильної та легкої промисловості М. Татаринцева. Центральна виконавча влада націлює органи управління та громадськість на місцях на всебічне сприяння вирішенню цієї проблеми. За пропозицією уряду внесено зміни до Закону «Про основи соціального захисту інвалідів в Україні», якими законодавчо встановлюються нові нормативи чисельності інвалідів для підприємств (4% від середньоспискового складу працівників за рік), посилюються заходи адміністративного впливу за недодержання цього нормативу.
У виступах учасників семінару-наради зазначалося, що незважаючи на позитивні зміни у чинному законодавстві, ситуація з працевлаштуванням інвалідів у регіоні і досі викликає чимало нарікань. Багато з них або зовсім позбавлені можливості працювати, або ж змушені працювати в умовах праці, що протипоказані їхньому здоров’ю, у всіляких майстернях і дрібних крамничках, де питанням охорони праці зовсім не приділяється ніякої уваги. Наводились приклади, коли Регіональний центр працевлаштування інвалідів відмовлявся співробітничати зі спеціалізованим ліцеєм швейного виробництва та побуту, через що випускники цього навчального закладу — інваліди не мають можливості влаштуватися на роботу за спеціальністю, багато дітей-інвалідів не направляються в ліцей на навчання. Замість цього регіональний центр продовжує направляти інвалідів на виробництва, працювати на яких їм протипоказано.
І це тоді, як багато підприємств текстильної, швейної та взуттєвої промисловості, за словами їхніх керівників, можуть у великих кількостях (до 20—30) робочих місць щороку надавати саме інвалідам. Зокрема, директор ТОВ «Швейна фабрика «Еліта» Н. Полонська запевнила, що очолюване нею підприємство може виділяти у розпорядження інвалідів цілі поточні лінії, де створено безпечні, нешкідливі, цілком сприятливі умови праці. Питання тільки в тому, де їй та керівникам подібних підприємств взяти відповідну кількість інвалідів, які потребують працевлаштування. Адже не може директор сам бігати містом і шукати їх, а потім ще й працевлаштовувати через раду із соціального захисту, готувати звітність тощо.
Тому всім зацікавленим у працевлаштуванні інвалідів організаціям, насамперед — відповідальним за цей напрям роботи структурам органів місцевої влади, необхідно, підкреслювалося на семінарі-нараді, якнайшвидше створити відповідний банк даних, який дасть змогу всебічно вивчити ринок праці, наявні можливості використання праці інвалідів.
На семінарі-нараді наводилися приклади успішного вирішення питання щодо працевлаштування інвалідів. Наприклад, у Харківському ВАТ «Завод імені Фрунзе» створено дочірнє підприємство, де працюють тільки інваліди. Це дає змогу використовувати пільгове оподаткування. Цілком очевидно, що багатьом підприємствам легкої промисловості та побутового обслуговування вигідно використовувати й надомну працю інвалідів. Взагалі, поле діяльності для небайдужих до долі людей з обмеженими можливостями є велике. Тому треба знаходити такі шляхи вирішення проблеми, які б всебічно відповідали інтересам як роботодавців, так і самих інвалідів.
На семінарі-нараді було прийнято звернення до органів місцевої влади та організацій, що займаються працевлаштуванням інвалідів, з пропозицією про необхідність якнайшвидшого вирішення проблеми і доцільність використання праці інвалідів на підприємствах текстильної та легкої промисловості.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор



До списку