Статьи

2008-190.jpg Про необхідність додержання вимог безпеки під час виконання робіт, особливо підвищеної небезпеки, на сторінках журналу «Охорона праці» сказано вже немало. Однак, незважаючи на цю обставину, на багатьох підприємствах продовжують допускати порушення, які можуть стати причиною нещасних випадків з людьми, причому не тільки з тими, хто перебуває при виконанні трудових обов’язків. Іноді можуть постраждати і зовсім сторонні особи, якщо роботи підвищеної небезпеки ведуться в місцях скупчення людей чи в так званих спальних районах населених пунктів.
Не винятком у цьому є орендне підприємство «Західна котельня», що в Хмельницькому. Хто був свідком того, як працівники даного підприємства проводили заміну труб підземної теплотраси на вул. Львівське шосе, поблизу супермаркету та зупинки громадського транспорту, мав змогу в цьому переконатися. Справа в тому, що під час виконання вищезазначених робіт тут допускали чимало порушень, що могли стати причиною ушкодження здоров’я людей. Причому й тих, які внаслідок життєвих обставин перебували неподалік місця, де проводилися вказані роботи.
2008-189.jpgНа фото 1 бачимо, що електрозварник під час проведення зварювальних робіт одягнутий у бавовняні штани, що є грубим порушенням вимог нормативно-правових актів, оскільки при попаданні окалини вони могли загорітися. Наявність латок на штанинах свідчить сама за себе. До загоряння одягу, зокрема сорочки, могла в даному випадку призвести і розстебнута куртка. Крім цього, електрозварник під час роботи користувався електродотримачем, який не відповідає вимогам безпеки.
Як видно на фото 2, тимчасове місце зварювання не було огороджене щитами, не забезпечене засобами пожежогасіння. Грунт, вийнятий із траншеї, де ведуться роботи, розміщений з порушенням правил безпеки — не додержано розміри відстані до бровки канави, що має бути не менше ніж 0,5 м.
2008-188.jpgНа фото 3 — балони з киснем та пропан-бутаном зберігаються під палючим сонцем в незакріпленому положенні.
Автор далекий від того, щоб в усіх зафіксованих фотокамерою порушеннях звинувачувати рядових працівників. Врешті-решт, на підприємстві є майстер, начальник дільниці, головний інженер, керівник служби охорони праці, директор підприємства, з яких ніхто не знімав обов’язків щодо здійснення контролю за додержанням виконавцями робіт вимог нормативно-правових актів з охорони праці.


Василь СОПІЛЬНЯК



До списку