Статьи

Image00026.jpgАмериканських спеціалістів, які приїздять в нашу країну для реалізації програми «Шахтна безпека в Україні», в Донбасі вже знають в обличчя. Вони з початку нинішнього року бувають у нас майже щомісяця. А останнім часом, напередодні візиту на шахту «Білозірська» (див. с. 2 обкладинки журналу) Надзвичайного та Повноважного посла США в Україні У. Тейлора, наш регіон відвідали відразу дві делегації. І це — свідчення великої зацікавленості в створенні безпечних і здорових умов праці донецьких шахтарів.

Першим у січні нинішнього року спеціалістів і вчених з Міністерства праці США, компанії PEER і Університету штату Кентуккі приймав у теруправлінні Держгірпромнагляду по Луганській області начальник теруправління Г. Басакін. Наміри гостей передати свій досвід і сучасні технології гірникам шахти «Білоріченська», за його словами, є більш ніж актуальними.
Гості побували на підприємстві та визначили місця для застосування анкерного кріплення покрівлі. Було уточнено порядок навчання місцевих спеціалістів роботі на привезених із США верстатах для буріння. Визначено нові параметри співробітництва.
А вже у лютому американську делегацію на чолі з керівником компанії «Партнерство з економічної та енергетичної реформи» Д. Тріплетом зустрічали керівники теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області.
Найбільш актуальною проблемою для шахт Донецької області щодо забезпечення промислової безпеки, визнали вони, залишаються питання дегазації та боротьби з метаном. У регіоні близько 80 шахт є надкатегорійними за викидами метану, 62 шахти відробляють пласти, небезпечні за вибухом вугільного пилу. За даними Держгірпромнагляду, тільки у 2006 р. на шахтах області було виявлено 667 загазувань гірничих виробок, з них 226 аварійних і 441 технологічне, сталося 42 газодинамічних явища, під час яких було смертельно травмовано 17 осіб.
Саме тому програмою співробітництва між урядами України та США передбачено фінансування американською стороною програм технічної допомоги для підвищення безпеки праці шахтарів України.
Особливо важливими стали останні контакти керівників і спеціалістів обох країн, які спільно реалізують актуальні для вуглевидобувної галузі програми. У червні 2007 р. до Донецька приїхали С. Марлер — представник Департаменту праці США, Д. Тріплет — керівник компанії «Партнерство з економічної та енергетичної реформи», Р. Свейгард, Д. Соттайл, Б. О’Ді — співробітники Університету штату Кентуккі. Разом з виконуючим обов’язки начальника теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області К. Дорофєєвим і заступником начальника теруправління — начальником Донецького гірничого округу Ю. Скрипником вони обговорили питання, пов’язані зі зниженням рівня виробничого травматизму гірників на вугільних шахтах.
Як зазначив пан С. Марлер, впродовж останніх років між Україною та США зміцніла позитивна тенденція співробітництва, метою якої є підвищення технічної безпеки та зниження аварійності на шахтах. Зокрема, однією з програм, що фінансується Міністерством праці США, є забезпечення шахтної безпеки, впровадження сучасних методів, спрямованих на зниження рівня виробничого травматизму шахтарів. За словами С. Марлера, на реалізацію цієї програми уряд США виділив 1,4 млн. доларів. Безпосередньо її розробкою займатимуться спеціалісти гірничого факультету Університету штату Кентуккі, які приїхали в складі делегації до Донецька.
На думку К. Дорофєєва, робота над новим проектом сприятиме подальшому підвищенню безпеки праці шахтарів.
Американська делегація відвідала шахту «Трудівська» ДП «Донецька вугільна енергетична компанія», де відбулася зустріч з її керівництвом, начальниками служб і дільниць. Для вивчення стану справ безпосередньо на робочих місцях члени делегації у супроводі хазяїв спустилися в шахту і оглянули гірничі виробки.
Піднявшись на-гора, спеціалісти із США разом з донецькими колегами — генеральним директором ДП «Донецька вугільна енергетична компанія» С. Мельником, технічним директором В. Тимченком, заступником генерального директора з охорони праці Ю. Лаворком, директором шахти «Трудівська» О. Гаврилком і заступником начальника теруправління В. Королем — обговорили конкретні питання, пов’язані з обліком і аналізом виробничого травматизму на українських шахтах, забезпеченням безпеки на виробництві.

Геннадій ЩУРОВ, наш власкор, О. КОМАРЕВСЬКА, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області

На знімку:
американські гості
на донецькій шахті «Трудівська».

Фото О. КОМАРЕВСЬКОЇ



До списку