Статьи

Порушення вимог безпеки під час використання газу в більшості випадків призводять до тяжких наслідків. Це підтверджують трагедії, що сталися у Дніпропетровську внаслідок вибуху газу в багатоповерховому будинку, в Луганську, коли в кафе вибухнув балон зі зрідженим газом, у Києві під час вибуху балона з газом у торговельному павільйоні.
В Одеській області внаслідок порушення правил безпеки під час використання газу також гинуть і травмуються люди.

У березні нинішнього року стався нещасний випадок у м. Котовську Одеської області. Загинули чоловік і дружина — Ольга та В’ячеслав Писаренки.
Комісія з розслідування нещасного випадку однією з головних причин назвала причину технічного характеру. Хазяїн будинку в приміщенні ванної кімнати, прибудованої до будинку, самовільно в грудні 2007 р. установив водонагрівальну колонку ВПГ-5 з відведенням продуктів згоряння в приміщення. Причиною смерті людей було отруєння продуктами згоряння газу, що виділяються в результаті роботи водонагрівальної колонки.
Голова комісії з розслідування нещасного випадку головний державний газотехнічний інспектор теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області С. Хаматулін розповів, що подібні водонагрівачі призначені насамперед для короткочасної роботи, наприклад, підігріти воду для миття посуду. У ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання» чітко зазначено умови їх експлуатації. Робота цього обладнання допускається тільки тоді, коли за допомогою триходового газового крана відключається один з газових приладів, наприклад, газова плита; обсяг кухні повинен бути певних розмірів, є вентиляційний канал, а також сигналізатор мікроконцентрації оксиду вуглецю з автоматичним відключенням подавання газу до водонагрівача. Встановити це обладнання і постійно перевіряти якість роботи повинні були фахівці.
Працівники ВАТ «Одесагаз» постійно роз’яснюють населенню правила безпечного користування побутовими газовими приладами, попереджають про небезпеку, що може виникнути через невміле користування газом у побуті. Публікуються статті в газетах, ведуться передачі по телебаченню, поширюються інформаційні листки. На засіданнях рад і щотижневих планерках у теруправлінні питання використання газу — одні з основних.
Інспекторський склад теруправління періодично виявляє випадки незаконного встановлення та використання побутових балонів з пропан-бутаном у місцях масового скупчення людей: кафе, магазинах, на ринках, базах відпочинку тощо. Власники зазначених об’єктів заправляють побутові газові балони на автомобільних газонаповнювальних станціях. А це нерідко призводить до нещасних випадків. Так сталося в 2006 р. у с. Грибовці Одеської області на базі відпочинку «Гідробудівельник», яка повністю згоріла. У квітні 2007 р. стався вибух двох газових балонів у павільйоні «Шаурма», розташованому на вул. Буніна в Одесі, в результаті якого загинуло три особи. На вул. Говорова в пересувному павільйоні «Шаурма» у лютому 2008 р. також вибухнув балон із зрідженим газом, було багато потерпілих.
У березні нинішнього року фахівці теруправління провели перевірки 26 підприємств і пересувних торговельних точок, у ході яких було виявлено порушення нормативно-правових актів з охорони праці. Низку грубих порушень представники державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в АПК і соціально-культурній сфері на чолі з начальником інспекції О. Голубєвим виявили в кафе «Якір» (Одеса), яким керує О. Міщенко. Тут не розроблено інструкцію з експлуатації, збереження і транспортування газових балонів з пропан-бутаном, які до того ж використовувались без дозволу. Балони з газом встановлено в приміщенні, на них відсутні знак заводу-виготівника і дата випуску, номер, маса, робочий тиск, клеймо ВТК тощо. Крім того, до самостійної роботи допущено працівників, які не пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці, для них не було проведено інструктажі — вступний та первинний на робочому місці. Не розроблено інструкції з охорони праці. Директора підприємства притягнено до адміністративної відповідальності. Один із балонів з експлуатації було вилучено.
Адміністративне стягнення було накладено і на директора ТОВ «Арія» О. Киворотька. Комісія встановила, що він не пройшов навчання і перевірку знань з питань охорони праці. На підприємстві не створено комісію з перевірки знань з питань охорони праці, наказом не призначено особу, відповідальну за загальний стан електрогосподарства з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку. В електрогосподарстві панує цілковита плутанина: відсутні перевірені електрозахисні засоби, електрощитову не обладнано схемою електропостачання, у ній складуються сторонні предмети.
Не надано договір зі спеціалізованою організацією на технічне обслуговування та експлуатацію газового котла, не розроблено проектно-технічну документацію на газопостачання. Балони з пропан-бутаном експлуатуються без дозволу, їх встановлено в кухні, і порушення під час їх експлуатації та зберігання такі самі, як і в кафе «Якір».
Грубі порушення вимог безпеки виявлено в ряді торговельних точок Одеси та області. У ТОВ «Надежда», у ПП «Бондар», у кафе «Монарх» (Одеса), кафе «Алла» (Балта) не розроблено проектно-технічну документацію на газопостачання. На кооперативному ринку в смт Саврань, у кафе «Смак» м. Котовська, кафе «Кактус» СПД Чечельницької, ВП «Біблос» в Одесі наказом керівника не призначено особу, відповідальну за безпечну експлуатацію газового господарства.
Керівництвом місцевого ринку і кафе «Смак» м. Котовська, ТОВ «Чорноморець» в Одесі не укладено договір на постачання балонів з газонаповнювальною станцією.
Багато перевірених підприємств проводять несанкціоноване підключення газових приладів, самовільне встановлення, використання і зберігання газових балонів. Це стосується кафе «Кактус» і «Монарх» в Одесі, «Исток» у м. Красні Окни, «Стимул» у смт Саврань, «50» у м. Балті та ін.
Фахівці теруправління за результатами проведених перевірок заборонили експлуатацію 37 газових приладів. До адміністративної відповідальності притягнено 11 керівників підприємств і організацій.
Слід зазначити, що ще в лютому 2007 р. листом теруправління від 15.02.2007 р. № 167/01 міському голові Одеси Е. Гурвицю було запропоновано звернути увагу на стан безпеки під час використання газу на підприємствах громадського харчування, торгівлі та пересувних торговельних точках Одеси, провести перевірки цих підприємств та вжити заходів для усунення недоліків.
Перевірки додержання законодавства про охорону праці на підприємствах, що поставляють і споживають газ, тривають. Особлива увага звертатиметься на дислокацію автомобільних газозаправних станцій, у разі відсутності у них дозволу Держгірпромнагляду на експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки їх роботу буде заборонено.
У ситуації, що склалася з використанням газу на підприємствах і в побуті, сидіти склавши руки і нічого не робити не дозволено.

Катерина ЦВІГУН,
наш власкор



До списку