Статьи
Якщо вдатися до витоків професійного зростання інспекторів державного нагляду з охорони праці, то шлях до усвідомлення їхньої ролі був складним і багатогранним. Від початку створення наглядових органів та їх поетапного реформування виникла необхідність удосконалення самої системи управління охороною праці.
2008-056_3.jpgЯк згадує колишній начальник створеного в 1993 р. Карпатського теруправління по нагляду за охороною праці І. Мосюрчак, відповідальні функції раніше виконували окремі галузеві технічні інспекції. Згідно з наказом Держнаглядохоронпраці в Україні було створено 10 управлінь, що об’єднували 7 округів, у тому числі 9 інспекцій: на території Івано-Франківської області — 5, Чернівецької та Закарпатської — по 2.
Період становлення був нелегким. Зважаючи на брак фінансування, доводилось орендувати приміщення, не було матеріально-технічної бази, транспортних засобів.
Але попри певні труднощі вже наприкінці 1993 р. теруправління звітувало про свою роботу. Того року сталося понад 700 нещасних випадків, з них 43 — зі смертельними наслідками. Причини такого невтішного стану в основному мали організаційний характер.
І. Мосюрчак, який очолював управління в період кількох реорганізацій, спрямував зусилля на створення матеріально-технічної бази, вирішення кадрових питань, подолання численних проблем, пов’язаних із фінансовою скрутою. Левова частка сил та енергії у становленні управління в системі державного нагляду належить С. Зарицькому, Д. Луканю, Л. Кернякевичу.
У цій непростій ситуації не всі, як кажуть, витримали випробовування часом. Але колектив все ж таки зміг зберегти кістяк інспекторського складу. Було знайдено шляхи і методи вдосконалення наглядової діяльності, для чого було налагоджено тісні контакти з місцевими органами державної влади та профспілками. На той час в Україні не було спеціалізованих закладів, які б готували інспекторів, і вони самотужки оволодівали необхідними знаннями.
Все це дало можливість досягти певних результатів: з часом в області закріпилась тенденція до зменшення кількості нещасних випадків зі смертельними наслідками. Якщо в 1997 р. їх сталося 33, то у 1998 р. — 24, у 1999 р. — 22, а у 2000 р. — 17.
Аналізуючи пройдені етапи, хочеться з приємністю відзначити 2000 р., який, на думку І. Мосюрчака, став переломним. Проблеми охорони праці нарешті привернули до себе увагу Кабінету Міністрів і Верховної Ради, про що свідчить прийняття ними відповідних рішень.
Як згадує Іван Іванович, на межі тисячоліть спостерігалося зростання рівня травматизму в лісовій, хімічній, нафтогазовидобувній промисловості та сільському господарстві. Такий стан справ, передусім, був пов’язаний із появою значної кількості приватних підприємств, змінами у структурі виробництва та соціально-економічних відносинах, пристосуванням до нових умов господарювання. Було зруйновано відомчий нагляд у галузях, і всі функції щодо наглядової роботи лягли на плечі інспекторів теруправління.
Крім того, на підприємствах не було належного контролю за додержанням технологічної та виробничої дисципліни, технічним станом устаткування, будівель і споруд, не було запроваджено економічного стимулювання охорони праці, слабо функціонувала система управління охороною праці.
У 2006 р. відбулась остання реорганізація в системі держнагляду за охороною праці. І це стало поштовхом до ефективного та якісного управління охороною праці та промисловою безпекою в області.
У 2006—2007 рр. у теруправлінні Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області, яке вже два роки очолює З. Кулик, відбулися позитивні зміни: збільшилась кількість оперативних перевірок (5327 — у 2006 р., 5663 — у 2007 р.), здійснено більше (на 800) призупинок устаткування, обладнання та механізмів, збільшилась і кількість штрафів на керівників підприємств, де виявлені порушення, зросла їх сума. Хоча показники загального травматизму в області у 2007 р. порівняно з 2006 р. зменшились на 38 нещасних випадків, на жаль, збільшилась кількість випадків смертельного травматизму (2006 р. — 17, 2007 р. — 22, а за 9 місяців 2008 р. — 18 нещасних випадків).
За 10 місяців 2008 р. теруправління провело понад 3 тис. перевірок на 1580 підприємствах Прикарпаття, виявлено майже 30 тис. порушень нормативно-правових актів з охорони праці, на посадових осіб накладено штрафів на суму 170 тис. грн.
Державні інспектори теруправління продовжують виконувати свою роботу. Виявляють факти виробничої діяльності без отримання дозволу від наглядового органу на виконання робіт підвищеної небезпеки, укладання з працівниками цивільно-правових угод. Ще й досі експлуатуються устаткування, машини та механізми, які вичерпали встановлений технічний ресурс. Ряд проектів розробки родовищ не погоджено з органами Держгірпромнагляду, на деяких підприємствах не виконуються особливі умови спеціальних дозволів на користування надрами, перевищується встановлений термін дослідно-промислової розробки, не у повному обсязі проводяться дослідження нафтогазових свердловин.
Турбує і те, що переважна більшість нещасних випадків стається через організаційні причини — в результаті незадовільного функціонування СУОП, порушення технологічного процесу, трудової і виробничої дисципліни. Зумовлює травматизм на виробництві незадовільний технічний стан об’єктів, будівель, споруд, транспортних засобів. Є випадки алкогольного і наркотичного сп’яніння, токсикологічного отруєння працівників.
Тому зараз дуже важливо підвищити не тільки статус інспектора, а й змінити ставлення роботодавців до питань охорони праці. Власність у виробничій сфері — це не стільки багатство, скільки відповідальність. І не лише перед законом юридичним, але й перед законом сумління та моралі. На жаль, наразі роботодавець-власник (за чинним законодавством) звільнений від фінансової відповідальності за стан безпеки та рівень травматизму на виробництві. Тож поки він не усвідомить, що має нести особисту відповідальність за безпеку на виробництві, кардинальних змін очікувати годі.

С. ЛИЗАНЧУК (прес-служба теруправління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області)

На знімку:
інспекторський та керівний
склад теруправління
Держнаглядохоронпраці по Івано-Франківській області (2001 р.).

Фото з архіву теруправління

До списку