Статьи

Працівники повинні аналізувати причини нещасних випадків, що сталися на їхньому підприємстві, а також на інших підприємствах, вчитися на чужих і своїх помилках. Найчастіше причиною нещасних випадків є людський фактор. До 80% випадків виробничого травматизму зумовлено саме цим фактором, і це пов’язано зі значними прогалинами в системі навчання та перевірки знань з питань охорони праці.

На підприємствах Сумської області є приклади, коли до цього питання ставляться належним чином, але є й протилежні приклади. З цього приводу наводимо результати цільових перевірок, здійснених посадовими особами теруправління Держпромгірнагляду по Сумській області щодо організації навчання та перевірки знань з питань охорони праці у посадових осіб та спеціалістів підприємств лісового господарства, проведених восени 2006 р.
Всього за результатами перевірок було виявлено 397 порушень законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці, на усунення яких керівникам підприємств видано 37 обов’язкових для виконання приписів, призупинено 46 робіт та об’єктів, подальша експлуатація яких створювала загрозу життю і здоров’ю працівників, за виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнено 25 посадових осіб. Тож, як бачимо, навчатися тут є чого.
Що ж конкретно було з’ясовано під час перевірок? На ДП «Конотопський агролісгосп», «Липоводолинський агролісгосп», «Недригайлівський агролісгосп» не проведено перевірку знань ряду посадових осіб. На ДП «Сумський лісгосп» виявлені випадки, коли до робіт з підвищеною небезпекою допускалися робітники без перевірки знань у комісії підприємства. На ДП «Сумський лісгосп», «Недригайлівський агролісгосп», «Роменський агролісгосп» не переглянуто положення про відповідне навчання, відсутні плани-графіки проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці.
На більшості перевірених підприємств організація проходження стажування перебуває у досить занедбаному стані.
Отже, виходячи з результатів перевірок, керівникам підприємств лісового господарства області ще є над чим працювати. Набуті знання — це запорука безпеки під час виконання робіт, вони підказують, як правильно діяти в нових, змінених умовах, звідки чекати небезпеки, де і коли потрібно бути обережним. Якщо людина готова до зустрічі з небезпекою, то вона здатна відвернути нещасний випадок.

Г. КОСТЕНКО, головний редактор газети «Безпекополіс» (Сумська область)



До списку