Статьи

2008-101_3.jpgСтаття 18 Закону «Про охорону праці» передбачає, що «не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці». В Автономній Республіці Крим нині нараховується близько 40 тис. підприємств, установ та організацій. Якщо врахувати, що на кожному з них необхідно один раз на три роки забезпечити навчання та перевірку знань з питань охорони праці щонайменше трьох осіб, то їх загальна кількість становитиме 120 тисяч. Як забезпечити виконання цієї норми Закону, якщо у Криму діє всього лише 11 навчально-методичних центрів і комбінатів, і як вирішуються ці питання в одному з найвідоміших і найповажніших у своїй галузі — Ялтинському навчально-методичному центрі екології, де за 20 років існування пройшли навчання 15 тис. осіб, з’ясовував наш власний кореспондент Сергій КОЛЕСНИК.

У середині листопада 2007 р. Ялтинський навчально-методичний центр екології відзначив своє 20-річчя. У 1987 р. за рішенням Уряду СРСР з метою підготовки спеціалістів на базі теплонасосної станції «Дружба» та діючого геліополігону на даху чотириповерхової будівлі у сел. Місхор розпочав свою діяльність багатопрофільний навчальний заклад. Ще з 1989 р. центр проводить навчання посадових осіб, спеціалістів з охорони праці та експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки (котли, трубопроводи, посудини, що працюють під тиском, вантажопідйомні механізми, газове господарство, електроустаткування), тому і має достатній досвід у цьому напрямі. Розташування біля підніжжя гори Ай-Петрі за 200 м від моря дає можливість поєднувати корисне з приємним, адже у корпусі загальною площею 1300 м2 є готель на 40 місць, їдальня, аудиторії, обладнані необхідними ортехнікою та засобами для навчання, бібліотека з фондом понад 1,5 тис. книг, необхідні методичні та інструктивні матеріали.
На виконання Закону «Про охорону праці» за період з 1995 р. тут пройшли навчання більш як 11 тис. осіб, з них з питань електробезпеки — 1,6 тис., працівників електротехнічних лабораторій —1,1 тис., з питань безпечної експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки — 0,4 тис. та за іншими напрямами. Постійними партнерами центру вже понад 12 років є Федерація профспілок України, міністерства АР Крим, підприємства паливно-енергетичного комплексу (НЕК «Укренерго», «Крименерго», «Теплокомуненерго» та інші), Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, ВАТ «Укртелеком», ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», райдержадміністрації.
У 2006 р. заклад став відкритим акціонерним товариством і отримав новий дозвіл Держгірпромнагляду. Було поновлено договір про співпрацю з Головним навчально-методичним центром Держгірпромнагляду, згідно з яким йому делеговані права щодо проведення навчання та перевірки знань заступників міністрів, керівників інших центральних органів виконавчої влади Ради міністрів АР Крим, керівників і спеціалістів служб охорони праці, членів комісії з перевірки знань з питань охорони праці. Тоді ж при центрі було створено Ялтинське відділення Центру психофізіологічної експертизи. Сьогодні слухачі курсів мають можливість ознайомитися зі всією існуючою законодавчою базою. Для цього навчальний процес проводиться з використанням найновіших комп’ютерних технологій, ліцензійних навчальних і контролюючих програм НВП «ПРОТЕК». Електронна база центру налічує понад 200 інструкцій з охорони праці. Нормативна база постійно поновлюється, на що витрачається щорічно 15—20% від загальних витрат установи.
Як повідомила незмінний директор центру К. Курдюмова, спочатку в Держгірпромнагляді, Кримському теруправлінні існувала думка, що цей заклад є більше санаторний, ніж навчальний, адже розміщений центр у розкішному прибережному Місхорському парку з хвойними та вічнозеленими рослинами, морське повітря, поряд канатна дорога Місхор — Ай-Петрі, а там гірське повітря, катання на лижах. Але вже після кількох проведених курсів навчань, поспілкувавшись із слухачами, взявши участь у роботі комісій з перевірки знань, така думка змінилась. Тому що до якості навчання тут ставляться з повною відповідальністю. Особлива увага приділяється навчанню з питань електробезпеки та безпечної експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки, що високо цінується Держгірпромнаглядом і Держенергонаглядом. У Ялтинському центрі започаткована така система навчання, коли слухачі до екзамену допускаються тільки після того, як пройдуть тест на знання відповідних правил. Для цього їм надається можливість вивчити нормативні акти, користуючись комп’ютерною базою, Інтернетом, існуючою нормативною літературою. Для постійного оновлення нормативної бази центр уклав договори з видавництвами, які друкують нормативно-правові акти з охорони праці, зміни до них і надсилають відповідну кількість екземплярів. Викладачами запрошуються найдосвідченіші спеціалісти, вчені, працівники наглядових органів. Тому якісне навчання ніяк не може бути дешевим. І прикро, коли при проведенні Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань України тендерів на навчання враховується тільки вартість послуг з навчання, а не головна їх складова — якість. А коли навчання проводиться формально, то й ставлення до самої охорони праці буде аналогічним. Тому колектив центру вчить своїх слухачів підвищувати вимогливість з боку керівництва райдержадміністрацій, селищних та сільських рад до керівників підприємств та організацій усіх форм власності щодо суворого додержання вимог Закону «Про охорону праці».
Наприкінці зустрічі Клавдія Якимівна побажала, щоб уряд АР Крим також більше уваги приділяв питанням охорони праці. Адже ще з 2006 р. у Криму не розроблена і не затверджена Регіональна програма покращання стану безпеки, гігієни праці і виробничого середовища. А це значить, що не передбачаються кошти для фінансування заходів з охорони праці, в тому числі на проведення навчання з питань охорони праці.

На знімку:
слухачі курсів проходять
тест-контроль з електробезпеки.

Фото автора та з архіву Ялтинського навчально-методичного центру екології



До списку