Статьи

Завдяки діяльності експертно-технічних центрів щорічно подовжується термін безаварійної експлуатації тисячі об’єктів підвищеної небезпеки. Це дає змогу роботодавцям заощаджувати значні кошти. Крім ЕТЦ Держгірпромнагляду, на ринку експертних послуг функціонують інші організації, які працюють у галузі охорони праці та промислової безпеки. Більшість з них виконують такі роботи на високому професійному рівні. Однак не обходиться і без, м’яко кажучи, непрофесіональних, для яких головна мета — заробити гроші. Часто це досягається за рахунок видачі висновків експертизи без проведення повного, передбачуваного технічною документацією, обсягу робіт. Як це, наприклад, сталось у ВАТ «Південний ГЗК».

Наприкінці 2006 р. на комбінаті працівниками ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «ТЮФ НОРД ДІЕКС» було проведено експертне обстеження електроустановок, які відпрацювали нормативний термін експлуатації. Із перевірених цим товариством 170 електроустановок на жодній не було виявлено ні одного відхилення від вимог правил безпеки і правил експлуатації. Виникає закономірне запитання: невже це устаткування було в ідеальному технічному стані? Обгрунтовану відповідь на нього дала цільова перевірка за участі державних інспекторів Криворізького гірничопромислового теруправління.
У ході перевірки встановлено, що експертизу було виконано формально, з порушенням вимог Правил безпечної експлуатації.., Правил технічної експлуатації.., Порядку проведення огляду.., а саме: з порушенням порядку інструктажу та допуску працівників ТОВ «ТЮФ НОРД ДІЕКС» до проведення експертизи електроустановок. З чотирьох працівників вказаної експертної організації інструктаж пройшов тільки один — на проведення вимірів та зняття характеристик з трансформаторів струму в цеху мереж і підстанцій. Передача електричного устаткування для проведення експертизи у жодному з обстежених підрозділів комбінату не проводилась. Більше того, відповідно до наданих пояснювальних записок головних енергетиків цехів та електриків дільниць перевірених підрозділів, у листопаді 2006 р. до них ніхто не звертався з пропозицією про проведення експертного обстеження чи надання експлуатаційно-технічної документації. У жодному структурному підрозділі комбінату не здійснювався допуск працівників ТОВ «ТЮФ НОРД ДІЕКС» до робіт з проведення експертизи електроустановок згідно з чинним законодавством. Під час проведення експертизи не виконувались необхідні вимірювання та випробування параметрів електроустановок (у всіх виданих експертних висновках немає протоколів таких вимірювань та випробувань).
В експертних висновках, виданих підприємству, виявлено цілий ряд невідповідностей наведених технічних даних вимогам нормативних актів та фактичним технічним даним устаткування. Це: відсутність даних про завод-виготівник, заводських номерів устаткування, найменувань технологічного устаткування.
Всі без винятку експертні висновки, видані підприємству, не містять зауважень щодо стану безпеки, експлуатації та наявності документації електроустановок. Водночас при перевірці комісією електроустановок, на які були видані експертні висновки, виявлено численні порушення.
Працівники ТОВ «ТЮФ НОРД ДІЕКС» не в повному обсязі виконали й експертне обстеження електричного устаткування, що передбачено організаційно-методичними документами. Вони це робили без проведення необхідних вимірювань та випробувань параметрів електроустаткування, без аналізу умов та режимів експлуатації, не було оглянуто багато устаткування. Тому висновки експертизи щодо устаткування, яке відпрацювало встановлений термін експлуатації, не можуть вважатися достовірними і об’єктивними. Можливість його подальшої роботи не може бути визначена за результатами експертного обстеження, проведеного ТОВ «ТЮФ НОРД ДІЕКС».
Під час цільової перевірки були обстежені відкриті розподільні пристрої, підстанції, трансформатори, електроустановки, вивчено та проаналізовано 102 експертних висновки на електричне обладнання, видано 12 приписів, виявлено 134 порушення вимог нормативних актів з охорони праці. Інспектори заборонили експлуатацію 9 електроустановок, притягнено до адміністративної відповідальності 9 посадових осіб, винних у порушеннях нормативних актів з охорони праці.
Цільова перевірка показала, що працівники ТОВ «ТЮФ НОРД ДІЕКС» та фахівці ВАТ «Південний ГЗК» безвідповідально поставились до проведення експертизи електричного устаткування, оцінки його фактичного технічного стану та стану експлуатації, а також визначення можливості його подальшої експлуатації.
За результатами проведеної перевірки керівникові ВАТ «Південний ГЗК» видано узагальнений припис, в якому запропоновано підготувати до відключення електроустаткування, що відпрацювало встановлений термін експлуатації, не пройшло в установленому порядку експертне обстеження і для якого не визначена можливість подальшої безпечної експлуатації.

Т. ГРЕБЕНЄВА, керівник прес-центру Криворізького гірничопромислового теруправління та Криворізького ЕТЦ



До списку