Статьи
Image00024.jpgОдеське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство (Одеське КЕПОП) уже багато років здійснює важливу соціальну функцію: забезпечує протезно-ортопедичними виробами інвалідів. Розпочавши свою діяльність у 1944 р. з невеликих майстерень з виготовлення ортопедичного взуття й окремих видів протезних виробів, до початку ХХІ століття підприємство стало великою фірмою з розвиненою інфраструктурою. Щороку тут виготовляють близько 900 найменувань протезно-ортопедичної продукції.

Боляче дивитися на людей, не тільки літніх, але й молодих, які з різних причин змушені користуватися протезами. Та ще важче усвідомлювати, що нічим не можеш їм допомогти. На щастя, є люди, які можуть допомогти тим, хто позбавився опори в житті. І роблять це розумно й кваліфіковано.
Одеське КЕПОП — не тільки виробниче підприємство, але й центр медичної реабілітації потерпілих, які одержали травму на виробництві, у побуті, та інвалідів з дитинства. Тут розробляють і втілюють у життя методи медичної та протезно-ортопедичної реабілітації інвалідів, займаються пошуком нових форм відновлення здоров’я людини, яка стала інвалідом.
На обліку підприємства перебуває більш як 40 тисяч осіб, яким необхідні протезно-ортопедичні вироби. Із загальної кількості потерпілих в області — 446 осіб, які одержали травму на виробництві. Їхнє протезування і реабілітацію повністю оплачує управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань в Одеській області, яким керує С. Музикант. Значна кількість потерпілих на виробництві після створення Фонду отримала можливість пройти необхідний курс лікування в спеціалізованих медичних закладах. Якщо людина одержала травму під час виконання трудових обов’язків, їй видають направлення до лікувального закладу, з яким Фонд уклав договір. Про надходження потерпілого у приймальне відділення тієї чи іншої лікарні керівництво зобов’язане повідомити у відповідний робочий орган Фонду. Пройшовши курс лікування, відповідно до висновку МСЕК потерпілий одержує направлення від Фонду на виготовлення протезно-ортопедичного виробу. Між Одеським КЕПОП, виробничим об’єднанням «Укрпротез» і виконавчою дирекцією Фонду укладено відповідні договори про спільну діяльність, тому ніяких непорозумінь щодо оплати й виготовлення протезно-ортопедичних виробів не виникає.
Своїм головним завданням у відновленні здоров’я та працездатності пацієнтів колектив підприємства вважає системний підхід до поліпшення якості життя інвалідів. Розробляються нові технології протезування та способи реабілітації потерпілих. Колектив займається вивченням реальних шляхів зниження первинної та стійкої інвалідності при переломах і дефектах кісток. Фахівці підприємства освоюють нові способи пластики ампутаційних кукс нижніх кінцівок. Вироби, виготовлені на підприємстві, відрізняються високою якістю, оскільки виробляються на сучасному устаткуванні. Протезні вироби виконуються з найбільш прогресивних, сучасних матеріалів, напівфабрикатів вітчизняних і закордонних виробників.
Заходи щодо реабілітації потерпілих, у тому числі й на виробництві, що їх проводять фахівці, дають гарні результати, відновлюючи працездатність та інтерес до життя у людей, які втратили їх внаслідок тяжкої травми.
У Є. Анищенка була ампутована права гомілка в жовтні 2000 р. Енергійному 48-літньому моряку було непросто змиритися з нещастям. На допомогу прийшли фахівці Фонду соціального страхування від нещасних випадків, які дали потерпілому направлення на Одеське КЕПОП, де для нього і був виготовлений протез гомілки. Сьогодні інвалід ходить вільно, не користуючись навіть палицею.
Звичайно, втрата ноги чи руки — велика травма для людини. І дуже важливо вчасно їй допомогти: не тільки морально, але й навчити користуватися протезом. Саме для цього на підприємстві діє стаціонарне відділення первинного та складного протезування на 24 ліжко-місця. У цьому відділенні, яким керує В. Олійник, щороку обслуговуються більш як 300 пацієнтів. Вони проходять реабілітацію, навчаються ходити на протезах.
Перебування людини в стаціонарному відділенні, її реабілітація, лікування, харчування, підбір і припасування протезів, навчання ними користуватися здійснюються для пацієнта безплатно. Сюди приїжджають люди з усієї України. Для систематизації їхнього обліку створено електронну базу даних.
М’яке, ввічливе поводження з пацієнтами, уміння їх зрозуміти і допомогти — одна з головних відмітних ознак роботи колективу підприємства. У медичному відділі підприємства працюють приймальниці замовлень, які не відпустять людину, не поговоривши з нею. Досвідчені лікарі-ортопеди С. Дрозд, Ю. Коропатнюк, інженери-протезисти С. Постовар, Е. Паламарчук, А. Білозеров, Л. Харковенко і М. Трусов кожному пацієнту приділяють максимум уваги.
Значну кількість пацієнтів, які потребують протезування, обслуговують фахівці медико-технічних бригад. Таких бригад чотири, до кожної з них входять водій, лікар-ортопед і технік-протезист. Досвідчені лікарі відвідують пацієнтів похилого віку і нетранспортабельних хворих за місцем проживання, у лікувальних закладах Одеси і Херсона, у районах цих областей. Крім того, бригади постійно виїжджають у дитячі будинки, інтернати, будинки дитини і будинки людей похилого віку та надають людям необхідну допомогу.
На підприємстві функціонують протезний і взуттєвий цехи. У протезному цеху вироби виготовляють згідно із призначенням лікарів з використанням як новітніх, так і традиційних технологій, перевірених часом. Протези застосовуються для імітації функцій верхніх і нижніх кінцівок на різних рівнях ампутації. Ортези (апарати, тутори) призначені для відновлення втрачених функцій опорно-рухового апарату. Бандажі й корсети використовуються при нестабільності м’язів спини, остеохондрозах, грижах хребта, радикулітах, сколіозах для фіксації та розвантаження хребта.
За останні роки підприємство освоїло виготовлення протезів з використанням технології та напівфабрикатів німецької фірми «ОТТО ВОСК», що дало змогу значно підвищити технічний рівень і споживчі властивості виробів. Освоєно технології ламінування та вакуумного формування для виготовлення прийомних гільз протезів.
Щороку протезно-ортопедичне підприємство виготовляє до 13 тис. пар ортопедичного взуття, 3,3 тис. протезно-ортопедичних виробів. Слід зазначити, що за індивідуальними замовленнями підприємство забезпечує протезно-ортопедичними виробами інвалідів усіх категорій і дітей до 18 років безплатно.
Взуття на протези нижніх кінцівок виготовляється з натуральної шкіри. Ортопедичне взуття для людей з патологічними відхиленнями в стопі, гомілці чи стегні виготовляється з натуральних матеріалів за індивідуальними замовленнями і призначенням лікаря. Роблять тут і ортопедичні устілки, інші вкладні пристосування для інвалідів, яким необхідно коригувати деформацію стопи, вирівнювати функціональну довжину кінцівок, забезпечувати нормалізацію ходіння при плоскостопості тощо.
На території підприємства працює ортопедичний магазин, у якому є широкий вибір протезно-ортопедичних виробів і засобів реабілітації виробництва Одеського КЕПОП та інших спеціалізованих підприємств України. Тут можна придбати корсети, бандажі лікувальні, устілки ортопедичні, милиці, палиці, інвалідні коляски, пристосування для догляду за хворими, наколінники й напульсники та ін. Не забули тут і про дітей. Для найменших є тягові пристосування, шини Віленського, штанці профілактичні тощо.
Як бачимо, Одеське КЕПОП цілком виправдує своє призначення провідного протезно-реабілітаційного закладу. Його двері відкриті для людей, які стали інвалідами, у тому числі для тих, хто втратив здоров’я на виробництві. Люди, які пройшли курс реабілітації в цьому закладі, стають на ноги (у повному розумінні цього слова) і повертаються до повноцінного життя.

Катерина ЦВІГУН,
наш власкор

На знімках:
слюсар-протезист Л. Степанов
виготовляє протез;
інструктор ЛФК Н. Пасько навчає
пацієнта користуватися протезом.

Фото автора


До списку