Статьи

У 2002 р. на підприємствах, в організаціях і установах м. Южне Одеської області стався 21 нещасний випадок, у тому числі 1 — зі смертельним наслідком, у 2003 і 2004 р.— по 24 (у 2004 р.— 1 смертельний), у 2005—2006 р. відповідно 19 і 24, у I півріччі 2007 р.— 8 нещасних випадків. Тобто в наявності нестабільний стан і тенденція то до зростання, то до зниження рівня виробничого травматизму. У чому ж причини? Знайти їх спробували члени комісії, які провели комплексну перевірку, організовану Одеською державною інспекцією промислової безпеки та охорони праці в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері. Було перевірено 32 підприємства, установи й організації міста, а також 35 об’єктів підвищеної небезпеки, в результаті чого виявлено 643 порушення вимог законодавства про охорону праці. Призупинено роботу 76 об’єктів і устаткування, що становили загрозу життю і здоров’ю працівників. Видано 43 приписи щодо усунення виявлених порушень, до адміністративної відповідальності притягнено 24 посадові особи.

Перевіркою встановлено, що для вирішення конкретних питань з охорони праці в органі місцевого самоврядування — міській раді призначено посадових осіб, проте головою міськради В. Новацьким не розроблено і не затверджено інструкції про їхні обов’язки, права та відповідальність. Функції щодо забезпечення контролю за утриманням і безпечною експлуатацією об’єктів житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку та додержання вимог охорони праці на робочих місцях відповідно до ст. 35 Закону «Про охорону праці» покладено на головне управління праці та соціальної політики міськвиконкому. У відділі праці цього управління повинні працювати 6 працівників, з них 2 — займатися питаннями охорони праці. Проте фактично у відділі працюють 2 особи — начальник відділу і головний спеціаліст. Вони займаються не тільки проблемами охорони праці, але й вирішують інші питання: використання трудових ресурсів, оплати праці тощо. Тому робота з охорони праці в плані суміщення з іншими обов’язками виконується неефективно. Головний спеціаліст проводить самостійні перевірки стану охорони праці на підприємствах, видає приписи їх керівникам. Але цих перевірок недостатньо: головне управління праці та соціальної політики усно рекомендувало проводити на місяць не менш як 7—8 перевірок підприємств, проте один спеціаліст може провести щонайбільш 3—4 перевірки. Крім того, його приписи не завжди виконуються.
Створено комісію з перевірки знань з питань охорони праці, проте її члени самі не пройшли навчання та перевірку знань, як і посадові особи міськради; не розроблено положення й інструкції з охорони праці, що діють у межах установи.
Головою Южненської міської ради затверджено програму соціально-економічного розвитку міста на 2007 р., та до неї не включено заходи з охорони праці. Не розроблено регіональну програму поліпшення стану безпеки, умов праці та виробничого середовища на підприємствах міста.
У міському бюджеті не передбачене фінансування профілактичних заходів з охорони праці, виконання програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, інших програм, спрямованих на запобігання нещасним випадкам і профзахворюванням. Але ж у місті функціонують 456 підприємств, установ і організацій — юридичних осіб різних форм власності, а також 289 суб’єктів підприємницької діяльності (СПД) — фізичних осіб, які використовують найману працю. І, як показала перевірка, міська влада не контролює проходження керівниками, посадовими особами підприємств, а також підприємцями, які використовують найману працю, навчання і перевірку знань з питань охорони праці. А це негативно позначається на організації безпечного ведення робіт. Голова Южненської міської ради не організував систематичний облік і аналіз нещасних випадків на виробництві, не були розроблені заходи, спрямовані на усунення причин, що призводять до нещасних випадків.
Якщо система управління охороною праці не функціонує в міськраді, то чого ж можна чекати від підприємств міста? Комісія встановила, що практично на всіх перевірених підприємствах і в організаціях система управління охороною праці не функціонує. Робота з охорони праці на всіх перевірених підприємствах міста практично носить епізодичний характер. Працівники допускаються до роботи без медичного огляду, з ними не проводяться інструктажі з охорони праці у ТОВ «Бест КоЛТД», СПД Прудникова (кафе-бар «Фаворит»), Іоганнов (закусочна «Старий дім»), Шкурат (кафе «Меркурій») тощо. Службу охорони праці не створено на комунальних підприємствах «Комбінат дитячого харчування», «Южненська міська лікарня», у ТОВ «Дельта Вільмар СНД», управлінні освіти, культури, спорту і молодіжної політики тощо. Не призначено посадових осіб для вирішення конкретних питань з охорони праці в ТОВ «Санта-Юг», «Санта», «Дельта Вільмар СНД», КП «Южненський муніципальний ринок», «Южненська СЕС» та ін.
Серйозна ситуація склалася на підприємствах будівельної галузі: ПП «Вектор», ТОВ «Санта» і «Санта-Юг». У ТОВ «Санта-Юг» не оформлено дозволи на проведення робіт підвищеної небезпеки, на ПП «Вектор» і у ТОВ «Санта-Юг» не проводяться попередні медичні огляди робітників, прийнятих на роботи з важкими і шкідливими умовами праці. На всіх трьох підприємствах не організовано безпечне проведення будівельних робіт: небезпечні зони навколо будинку, що споруджується, не позначені знаками безпеки, зони постійно діючих небезпечних виробничих факторів неподалік від неогороджених перепадів по висоті 1,3 м і більше не мають захисних огороджень, біля в’їзду на будівельні майданчики не встановлено схеми руху транспорту тощо.
Не організовано безпечну експлуатацію будівельного обладнання, інструментів і пристроїв: не проведено виміри опору ізоляції обмоток зварювального устаткування, випробовування запобіжних поясів, до роботи з ручним електроінструментом допущено працівників без присвоєння групи II з електробезпеки, у процесі експлуатації виконроби не оглядають риштовання та підмостки, не роблять відмітки в журналі, переносні драбини не випробовуються статичним навантаженням тощо. Працівники на будмайданчиках не забезпечені спецодягом, запобіжними поясами, захисними касками та ін. Чи потрібно говорити, що подібне зневажання елементарними вимогами безпеки зазвичай призводить до великого лиха.
Перевіркою встановлено, що практично на всіх перевірених підприємствах, в установах і організаціях м. Южного не забезпечується моніторинг технічного стану будівель і споруд. На багатьох підприємствах не розроблено чи розроблено не в повному обсязі інструкції з охорони праці за професіями і видами робіт. Інструктажі на робочому місці не проводяться на Южненському міському комунальному підприємстві електричних мереж. Посадові інструкції з урахуванням питань охорони праці не розроблено на КП «Южненська міська лікарня», «Южненська СЕС», «Комбінат дитячого харчування», ПП «Коллекс», «Година пік» та ін. Перелік робіт підвищеної небезпеки не розроблено практично на всіх перевірених підприємствах; працівники, зайняті на роботах підвищеної небезпеки, допускаються до роботи без проходження навчання і перевірки знань з охорони праці. Та й дозволи на проведення робіт підвищеної небезпеки не отримано у відповідних органів нагляду.
Електрогосподарство підприємств експлуатується з порушеннями Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів: у штатних розписах установ не передбачено посади працівників, відповідальних за безпечну експлуатацію електрогосподарства, не проведено випробування електроустановок, працівники не забезпечені індивідуальними засобами електрозахисту, немає однолінійних схем електропостачання на ПП «Година пік», у СПД Прудникова (кафе-бар «Фаворит»), на КП «Южненська міська лікарня», «Южненський муніципальний ринок», «Южненська СЕС» та ін.
Низку порушень нормативно-правових актів з охорони праці було встановлено під час експлуатації ліфтового господарства, що перебуває у відомстві міськжитлоуправління, на підприємствах зв’язку, енергетичних об’єктах, в установах охорони здоров’я тощо. Зокрема, адміністрація міста і головний лікар Южненської міської лікарні Р. Лиманський допустили експлуатацію нового будинку лікарні в 2006 р. без прийняття його в експлуатацію державною комісією. Не прийнято в експлуатацію і трансформаторну підстанцію лікарні. Електропостачання лікарні досі здійснюється тимчасовим ввідним кабелем. Комісія заборонила експлуатацію будинку лікарні.
Адміністрацією міста не розроблено Положення про організацію пасажирських перевезень, у тому числі перевезень пасажирів та їхнього багажу в режимі таксі. Відсутність нормативного акта, що регламентує однакові вимоги щодо безпеки перевезень пасажирів, а також чіткої координації дій підприємців, що здійснюють пасажирські перевезення, з боку міського виконавчого комітету дає можливість підприємцям перевозити людей з грубими порушеннями Правил дорожнього руху. Підприємці не пройшли щорічного навчання та перевірки знань з охорони праці, не контролюється проходження водіями, які працюють на лінії, щозмінних медичних оглядів і технічний стан автомобілів тощо.
За результатами перевірки рада теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області визнала роботу Южненської міської ради щодо виконання Закону «Про охорону праці» незадовільною. Інформацію про результати комплексної перевірки надіслано голові Одеської облдержадміністрації І. Плачкову та голові облради М. Скорику.
Важко зрозуміти, чому посадові особи нехтують елементарними правилами безпеки на підприємствах міста, тим самим наражаючи людей на небезпеку травмування. З огляду на вищевикладені факти можна зробити висновок, що безвідповідальність і недбалість у питаннях безпеки, безконтрольність за додержанням вимог охорони праці, немов грозові хмари, охопили місто. У будь-яку хвилину може вибухнути гроза, здатна забрати людські життя. Цього допустити не можна. Хто розжене грозові хмари?

Н. ВАСИЛЕВСЬКА, заступник начальника Одеської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в АПК і соціально-культурній сфері, Катерина ЦВІГУН, наш власкор



До списку