Статьи

2008-158_1.jpg Володимир Олексійович Береславський очолює теруправління Держгірпромнагляду по Кіровоградській області трохи більше року. Проте проблеми охорони праці йому близькі й зрозумілі, оскільки до цього він працював начальником Кіровоградського експертно-технічного центру. Ці дві організації, розташовані в одному приміщенні, завжди тісно співробітничали одна з одною, бо завдання ЕТЦ — технічне забезпечення державного нагляду.
Про роботу теруправління і нагальні проблеми, що виникають під час здійснення наглядової діяльності, В. Береславський розповів нашому власному кореспондентові Катерині ЦВІГУН.

З охороною праці пов’язаний уже багато років, тому розумію, як складно нашим інспекторам виконувати покладену на них важливу функцію. Інспекції, яких у теруправлінні всього три, контролюють стан охорони праці більш як на 15 тис. підприємств, де працює близько 400 тис. осіб. У 2007 р. було проведено 38 комплексних, 4190 оперативних перевірок, під час яких виявлено 61 246 порушень нормативно-правових актів з охорони праці, призупинено експлуатацію 6210 дільниць, цехів, підприємств, машин, механізмів, робота яких становила загрозу життю та здоров’ю людей. За порушення законодавства про охорону праці притягнено до адміністративної відповідальності більш як 3100 посадових осіб, серед яких 1569 керівників підприємств.
Аналіз виробничого травматизму на підконтрольних теруправлінню підприємствах свідчить про тенденції до зниження його рівня. Впродовж 2007 р. в області було травмовано 295 осіб проти 323 у 2006 р. Це результат копіткої роботи нашого колективу. На жаль, травматизм зі смертельними наслідками залишився на рівні 2006 р. — на виробництві загинуло 15 осіб.
Найбільш травмонебезпечними залишаються підприємства агропромислового комплексу, хоча минулого року рівень смертельного травматизму знизився там вдвічі, соціально-культурної сфери та машинобудування. Однією з причин такого становища є значне зношення основних засобів виробництва. Стан технологічного устаткування, машин і механізмів нині — одна з найнагальніших проблем. В області переважають в основному сільськогосподарські підприємства. На багатьох з них сталися помітні позитивні зміни. Відрадно, що в 2007 р. аграрні господарства придбали 1,5 тис. одиниць техніки на суму 187,3 млн. грн., з яких 363 трактори, 91 зерновий комбайн тощо.
Проте непокоїть те, що зношення автотракторного парку агроформувань області становить 82%, а 75% будівель та споруд підприємств АПК потребують ремонту.
На підприємствах вугільної, гірничорудної та нерудної промисловості удосконалення процесів, спрямованих на забезпечення безпеки праці в ході переробки продукції, просувається повільними темпами.
Звичайно ж, про всі тривожні факти ми неодноразово інформували Кіровоградську облдержадміністрацію, з якою працюємо в тісному контакті, голів райдержадміністрацій, виконкомів міських рад. У разі коли виявлені порушення безпосередньо становили загрозу життю та здоров’ю людей, могли призвести до аварії, експлуатація об’єктів призупинялася. Так сталося, наприклад, з двома автомобільними газонаповнювальними компресорними станціями, роботу яких було призупинено через порушення законодавства про охорону праці. Зараз, після усунення порушень, їхню роботу відновлено.
Звичайно, не можна не відзначити підприємства, де уважно ставляться до питань охорони праці, постійно оновлюють парк устаткування. ВАТ «Капустянський граніт», ТОВ «Елгран» обладнали нові лінії з обробки каменю, ЗАТ «Радій», єдине підприємство в Україні, що випускає устаткування для безпечної експлуатації атомних реакторів, також піклується про стан промислової безпеки.
Завдання колективу теруправління — нагляд за додержанням законодавчих й інших нормативно-правових актів з охорони праці на підконтрольних підприємствах. Але, на жаль, цю проблему не вирішити тільки нашими силами. В нашій області на одного інспектора припадає по 500—600 підприємств, а з урахуванням торгівельної сфери то й усі 3 тисячі. Інспектор у кращому випадку зможе потрапити на підприємство один раз на 10 років. Тому вважаю, що основну увагу треба приділяти перш за все діяльності служби охорони праці на підприємстві.
Згідно з діючим Положенням про службу охорони праці такі служби створено на всіх підприємствах, які мають об’єкти підвищеної небезпеки: АФ «Маріампільська», ЗАТ «Олександрійський цукровий завод», ТОВ «Світловодський маслосиркомбінат» та ін. Добре справляються зі своїми функціями служби охорони праці ВАТ «Кіровоградолія», ЗАТ «Радій», ТОВ «Елгран» та ін.
Проте є підприємства, які мають проблеми зі створенням служб. Наприклад, на заводі «Червона зірка» в результаті торішньої комплексної перевірки було виявлено низку серйозних порушень. Комісія прийняла рішення направити подання керівництву підприємства про невідповідність займаній посаді керівника служби охорони праці. Нині на цій посаді працює новий працівник. Сподіваємося, що робота піде на лад.
Складне становище зі службами охорони праці в агропромисловому комплексі. Тут багато підприємств, де обов’язки інженера з охорони праці виконують спеціалісти за сумісництвом. Важко працювати з сільськими комунальними підприємствами: на утримання служб охорони праці не вистачає бюджетних коштів. Багато проблем із забезпеченням технічного стану каналізаційних і водопровідних мереж. Робота в котлованах часто проводиться з порушенням вимог безпеки. Так сталося в ході заміни каналізаційної труби працівниками КП «Дніпро—Кіровоград» у міській лікарні № 4 наприкінці 2007 р.: у котловані, де працювали люди, не були встановлені щити. У результаті обвалення стінок котлована було смертельно травмовано працівника.
Після групового нещасного випадку зі смертельним наслідком у смт Компаніївка, де в каналізаційному колодязі отруїлися газами працівники Голубієвицького сільського комунального підприємства, у травні 2007 р. було введено особливий режим нагляду в житлово-комунальному господарстві.
Держгірпромнагляд доручив теруправлінню провести перевірку безпеки газопостачання населення, необхідність якої посилила трагедія в Дніпропетровську в жовтні 2007 р. Спеціалісти теруправління разом з працівниками газового та комунального господарства спільно вирішували цю проблему. Було проведено цільові перевірки 39 підприємств газового господарства області. За виявлені порушення було тимчасово призупинено або заборонено експлуатацію 17 одиниць обладнання та механізмів, притягнено до адміністративної відповідальності 16 посадових осіб. Було встановлено, що деякі фірми, які експлуатують газове устаткування, не вважають за потрібне укладати договір з організацією, що має право на обслуговування димових і вентиляційних каналів. Слюсарі працюють без інструкцій щодо проведення робіт з ремонту та обслуговування газового устаткування. Нерідко використовуються газові нагрівачі, що не мають сертифіката, тобто нелегальну продукцію. А все це діє в комплексі, призводячи до нещасних випадків. Саме так і сталося недавно у м. Світловодську, коли чадним газом смертельно отруїлися дві особи.
Теруправління тримає на постійному контролі стан охорони праці у ВАТ «Кіровоградгаз». Після наших перевірок колектив товариства врахував зауваження, порушення були усунені. Тепер один раз на 2—3 тижні керівництво підприємства обов’язково доповідає нам про роботу в галузі охорони праці.
Розповідаючи про проблеми охорони праці, які завжди звик сприймати близько до серця, не можу не сказати про те, що болить у кожного з нас. А саме — про новий Закон «Про основні засади державного нагляду (контролю) в сфері господарської діяльності». Що ж виходить — робота органів нагляду другорядна? А як інакше її назвеш, якщо інспектор не може тепер проводити раптові перевірки стану охорони праці, не може відразу ж зупинити устаткування, експлуатація якого на даний момент може призвести до трагедії? Якщо, наприклад, я побачу кран, що працює під лінією електропередачі, як бути? Поки з’їжджу оформляти документи, його вже й сліду нема. А причину-то не усунено. Піду я — кран може знову повернутися на те саме місце, і тут уже трагедії не уникнути.
Вважаю, що дію зазначеного Закону треба призупинити, провести його обговорення в наглядових органах і дійти разом до певного висновку: як зробити його більш дієвим і наближеним до життя.
Ось так ми й працюємо. Справ багато, вистачає й проблем — нових, які з’являються щодня, і старих, які доводиться вирішувати день за днем і які ми вирішуємо у взаємодії з місцевими органами влади. З ними ми завжди знаходимо взаєморозуміння.
Дуже люблю свою роботу і пишаюся нею. Хто сказав, що робота інспектора другорядна? Ми турбуємося про життя та здоров’я людей, сприймаємо їхні біди й радощі близько до серця. А це головне.

На знімку:
начальник теруправління
Держгірпромнагляду
по Кіровоградській області
В. Береславський.

Фото автора



До списку