Статьи

Цемент — найпоширеніший будівельний матеріал, без якого неможливе будь-яке будівництво. Зі зростанням темпів будівництва в країні зростає і потреба в цементі. Відтак обсяги реалізації продукції цементних заводів збільшуються, а пропорційно збільшуються і витрати на охорону праці, а це означає, що покращуються умови праці, забезпечується безпека виробництва…
Так може міркувати кожен з нас. На жаль, тільки не той, хто побував на території ВАТ «ЮГцемент» в смт Ольшанське Миколаївської області.

У липні поточного року теруправління Держгірпромнагляду по Миколаївській області провело комплексну перевірку стану безпеки, умов праці та охорони надр у ВАТ «ЮГцемент». Сировина для виготовлення цементу видобувається відкритим способом на Григоріївському родовищі. Розробка кар’єру здійснюється з використанням буропідривних робіт. Всього на заводі працюють 587 осіб. За останні 4 роки кількість травмованих на виробництві не перевищувала 2 осіб. Адміністрація забезпечує виконання всіх заходів, передбачених колдоговором: харчування працівників за рахунок підприємства, кому належить — видають молоко та мило, обладнано побутові приміщення, всі працівники забезпечені ЗІЗ, атестація робочих місць за умовами праці проведена згідно з графіком. На підприємстві створені відповідні служби і призначені посадові особи, відповідальні за вирішення конкретних питань охорони праці, в тому числі — служба охорони праці та геолого-маркшейдерська служба.
Що ж, давайте проаналізуємо діяльність цих служб і посадовців, заробітну плату яким нараховують за розумову працю. Службу охорони праці підприємства очолює інженер з охорони праці Л. Висоцька. Вона старанно проводить вступні інструктажі, бере участь у розробці заходів з охорони праці, інструкцій, положень, що діють у межах підприємства, організовує та контролює проходження працівниками медоглядів, а також бере участь у розслідуванні нещасних випадків на виробництві. Звичайно, це є виконанням конкретних обов’язків, передбачених посадовою інструкцією, і ці обов’язки, крім інженера з охорони праці, не виконає ніхто.
Але як бути з тим, що з жовтня 2006 р., коли було видано приписи державної гірничотехнічної інспекції, не впроваджений оперативний контроль за станом охорони праці на робочих місцях, робітники не проходять навчання та перевірку знань з питань охорони праці, не проводиться стажування, на виконання робіт підвищеної небезпеки не видаються наряди-допуски? На проведення технічного огляду електроустановок ще з 2006 р. не надаються необхідні документи! Можливо, не головними, а другорядними питаннями вважається тут ведення журналу обліку, видачі та реєстрації інструкцій з охорони праці, відсторонення від роботи працівників, які не пройшли навчання, врешті-решт — притягнення хоча б когось до відповідальності за порушення законодавства про охорону праці?
Прикладів такого «оперативного» вирішення питань службою охорони праці у ВАТ «ЮГцемент» можна було б наводити ще багато, але залишимо місце для геолого-маркшейдерської служби, яку тут очолює О. Стегостенко. Одне тільки речення: «На підприємстві відсутня ліцензія на вид господарської діяльності — розробку родовищ корисних копалин загальнодержавного значення» характеризує діяльність цієї служби. Як може повноцінно працювати служба, коли у робочому кабінеті немає навіть сейфа для зберігання маркшейдерської документації? Хоча, звісно, не це є причиною відсутності маркшейдерського контролю за системою розробки родовища цементної сировини та (за наявності необхідних приладів) ведення інструментальних спостережень за станом бортів, відкосів кар’єру та відвалів. А ще комісія зафіксувала на більшості ділянок кар’єру небезпечні відступи від проектних рішень розробки: кути відхилу розкривних уступів становлять 70—80%, а не 60—65%, як того вимагають нормативи. Висота уступів перевищує запроектовану більше ніж на 10 м, грунтово-рослинний шар не збирається, є місця здвоєння розкривного та добувного уступів, відсутні запобіжні берми, що може призвести до зсуву розкривних порід, та ще багато інших порушень.
Таке виконання конкретних завдань службами підприємства, їх керівниками не личить потужному українському підприємству! Тільки єдине виправдання може бути взяте у даному випадку до уваги — витрати підприємства на охорону праці у 2007 р. становили 0,25% від суми реалізованої продукції, тобто вдвічі менше від мінімальної кількості коштів, передбаченої ст. 19 Закону «Про охорону праці». Та в цьому винні вже не служби, а керівництво товариства. На його совісті — виконання робіт, експлуатація об’єктів, машин, механізмів підвищеної небезпеки без дозволу органів Держгірпромнагляду, відсутність плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій у кар’єрі.
Всього ж під час проведення комплексної перевірки у ВАТ «ЮГцемент» виявлено 198 порушень законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці. Генеральному директору підприємства, керівникам служб і структурних підрозділів видано 17 приписів, накладено штрафи на 18 посадовців. З огляду на наявність великої кількості порушень, що загрожують життю та здоров’ю працівників товариства, заборонено експлуатацію 47 одиниць устаткування. А головне — розпорядженням начальника теруправління Держгірпромнагляду по Миколаївській області М. Єропунова на Григоріївському родовищі цементної сировини заборонено ведення гірничих робіт.
Як кажуть, «дружба — дружбою, а служба — службою». Хотілося б цей вираз перефразувати ще й так: служба повинна бути службою, і якщо вона відповідальна за виконання певних функцій, то всі працівники цієї служби, хоча і не приймають присяги, як на військовій чи державній службі, повинні чітко розуміти, що від результатів їхньої роботи залежать життя і здоров’я людей, а за їхні дії (чи бездіяльність), які, не дай Боже, можуть призвести до трагічних наслідків, у Кримінальному кодексі передбачено відповідне покарання.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор



До списку