Статьи

2008-185.jpg 100 років тому в Донбасі сталася одна з найбільших за всю історію вуглевидобувної галузі трагедія. Про ту подію на території нинішнього обласного центру Донецька влітку 1908 р. писали газети усього світу. «Вибух на Макар’ївському руднику в області Війська Донського 18 червня за числом жертв перевершує всі нещасні випадки, що колись уражали російську гірничу промисловість. У перших телеграфних звістках про катастрофу, одержаних 19 червня, повідомлялося про загибель 150 осіб. Остаточне число загиблих визначилося в 270…»

2008-183.jpgВідомий письменник В. Мухін, який присвятив життя службі в гірничорятувальних підрозділах і який був свого часу заступником начальника Державної воєнізованої гірничорятувальної служби Мінвуглепрому, більшу частину своїх книг присвятив подвигу колег-побратимів. Є у нього й опис картини, що постала перед очима тих, хто століття тому спустився у надра зруйнованого вибухом метану і вугільного пилу Макар’ївського рудника. Побачив це професіонал, який ознайомився з документами розслідування тієї трагедії. Рудникове подвір’я та обхідний квершлаг були заповнені людьми. Тут же лежало багато трупів...
2008-184.jpgІз документів, які збереглися, відомо, що «приблизно години через півтори після вибуху приїхала рятувальна артіль з Макіївки... Присутність членів рятувальної артілі у дихальних апаратах настільки підняла дух робітників, що кількість тих, хто спускався у шахту для надання допомоги потерпілим, значно збільшилася. Робітники були впевнені, що якби комусь з них стало погано, то їх не кинули б, а винесли на поверхню їхні товариші, які мали апарати...»
Люди, які самовіддано спустилися рятувати інших, зовсім забували про свою безпеку, і тому багато хто з них отруївся чадним газом. Вранці 19 червня було знайдено і виведено на поверхню 11 осіб. Відчувши запах гару, вони вирішили, що десь стався вибух. Спроба вийти на свіжий струмінь виявилася невдалою, бо повітря у міру просування їх у нижні виробки ставало все більш задушливим. Тоді машиніст електричної лебідки С. Переяславцев запропонував повернутися на попереднє місце. Гірники перегородили за допомогою свого одягу штрек, і хоча струмінь свіжого повітря був дуже слабким, їм все-таки вдалося протриматися до наступного дня...
Уже протягом перших трьох днів з 18 по 20 червня на поверхню було піднято 219 тіл потерпілих...
2008-186.jpgУ матеріалах розслідування цієї аварії є примітний документ: «На допомогу потерпілим Його Величність побажали призначити 10 тисяч рублів... Призначалося самотнім удовам потерпілих 30 рублів, на кожну дитину додавалося 5 рублів».
Трагічна доля випала сумнозвісній шахті й у роки Великої Вітчизняної війни. У її ствол гітлерівці скидали виснажених катуваннями патріотів, усіх, кого підозрювали у нелояльному ставленні до нової влади та порядку. Про це розповідає меморіальна дошка з написом, де вказано, що в цілому тут було поховано живими близько 75 тис. осіб.
Будемо пам’ятати і про них, усіх тих, хто пішов від нас, і берегти живих, у першу чергу гірників, яким, як і сто років тому, доводиться за світло й тепло платити своїми життями. За підрахунками фахівців, за час видобування палива в нашій країні загинуло близько 20 тис. вуглевидобувників. Населення цілого гірняцького міста!
Схилимо перед їхньою пам’яттю голови...

Г. ГРИБАНОВ

На знімках:
Свято-Миколаївський храм, збудований на кошти робітників Макар’ївського рудника. Тут відспівували загиблих шахтарів;
гірничорятувальники початку ХХ століття;
монумент на згадку про радянських
людей, скинутих гітлерівцями у ствол шахти;
меморіальна плита на місці поховання жертв гітлерівських злодіянь.

Фото автора



До списку