Статьи

ПІДВИЩИТИ РІВЕНЬ
ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ

У серпні відбулося засідання Урядового комітету, на якому розглянуто доповідну записку Держгірпромнагляду «Про підвищення рівня промислової безпеки».
На засіданні було зазначено, що питання забезпечення промислової безпеки в галузі економіки та запобігання виникненню на виробництві аварій і надзвичайних ситуацій техногенного характеру належать до найважливіших питань формування та реалізації державної політики і державного будівництва України.
За результатами обговорення доповідної записки прийнято рішення, що передбачає комплекс організаційних і правових заходів з метою реалізації конституційного права громадян України на належні, безпечні і здорові умови праці. Зокрема, передбачається законодавчо визначити основні засади промислової безпеки, державного нагляду та експертної діяльності у сфері промислової безпеки. Планується вжити заходів щодо посилення профілактики нещасних випадків і аварій на виробництві та зменшення ризиків їх виникнення. Зважаючи на складнощі із запровадженням Загальнодержавної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, Держгірпромнаглядом запропоновано, не очікуючи її прийняття, розробити галузеві та регіональні програми. На переконання наглядового органу, це дасть можливість починаючи з 2008 р. забезпечити повноцінне фінансування профілактичних заходів поліпшення стану промислової безпеки.
Урядовим комітетом підтримано ініціативи Держгірпромнагляду щодо віднесення суб’єктів господарювання до вищого класу професійного ризику у разі систематичного порушення ними нормативно-правових актів з охорони праці, а також забезпечення реалізації вимог законодавства щодо диференціювання страхового тарифу на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві з урахуванням умов і стану безпеки праці, рівня виробничого травматизму на кожному суб’єкті господарювання.
Передбачено також ряд заходів, спрямованих на підвищення безпеки праці на вуглевидобувних і шахтобудівних підприємствах. Йдеться про реалізацію відповідної програми та її складової — Комплексної програми дегазації вугільних родовищ. Особлива увага буде приділятися розробці та експертизі проектів підготовки і відпрацювання пластів на глибинах понад 1000 м, а також визначенню порядку роботи суб’єктів господарювання на території гірничих відводів.
Згідно з рішенням Урядового комітету Держгірпромнагляду, спільно з іншими зацікавленими відомствами, доручено протягом трьох місяців підготувати проект розпорядження Кабінету Міністрів України про схвалення плану правових та організаційно-технічних заходів щодо підвищення рівня промислової безпеки на коротко-, середньо- та довгостроковий періоди.

Інформаційний центр Держгірпромнагляду




До списку