Статьи

Image00124.jpg На початку 2005 р. у системі Держнаглядохоронпраці було створено державне підприємство «Український центр підтвердження відповідності «Промбезпека» (ДП «УЦПВ «Промбезпека»). Передумовою цього стала перебудова діяльності експертно-технічних центрів, приведення їх структури у відповідність з новими нормативно-правовими актами України. Зміни структури передбачали залишити в ЕТЦ тільки функції, що притаманні спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці: експертиза, обстеження, навчання з питань охорони праці. Сертифікація продукції та послуги були відокремлені і передані ДП «УЦПВ «Промбезпека». Поступово були відокремлені і роботи з діагностування об’єктів підвищеної небезпеки.

Головним завданням створеного ДП «УЦПВ «Промбезпека» є проведення робіт з підтвердження відповідності та сертифікації продукції, виробів, устаткування, приладів, вибухових матеріалів, робіт і послуг; сертифікація (атестація) фахівців (включаючи фахівців з неруйнівного контролю) у сферах промислової безпеки, охорони праці, використання та охорони надр; сертифікація, оцінка та побудова систем управління якістю, охороною навколишнього середовища та охороною праці; виконання робіт з управління якістю випробувань (атестація випробувальних і діагностичних лабораторій, апаратури та засобів випробувань і технічного діагностування).
Підтвердження відповідності та сертифікації продукції. ДП «УЦПВ «Промбезпека» акредитовано у встановленому порядку в системі УкрСЕПРО як орган із сертифікації. Галуззю акредитації визначено продукцію підвищеної небезпеки.
Сертифікація (атестація) фахівців (включаючи фахівців з неруйнівного контролю) у сферах промислової безпеки.
Кваліфікація персоналу, який здійснює неруйнівний контроль (НК) якості металу і зварних з’єднань об’єктів підвищеної небезпеки, відіграє вирішальну роль, тому що на підставі результатів НК визначаються можливість, умови і термін подальшої експлуатації об’єктів. Найбільш ефективним засобом забезпечення і підтримки відповідної кваліфікації персоналу з НК є його сертифікація, яка широко застосовується у міжнародній практиці. Підтвердженням цього є розробка та впровадження у Європі з 1989 р. спеціального стандарту з цього питання EN 473 «Кваліфікація і сертифікація персоналу в галузі неруйнівного контролю. Основні вимоги» (чинний в Україні з 2001 р. як ДСТУ EN 473-2001). Починаючи з серпня 2006 р. орган із сертифікації персоналу (ОСП) функціонує у складі ДП «УЦПВ «Промбезпека» під назвою «ОСП «Промбезпека». У зв’язку з цим було вжито відповідних заходів та виконано значний обсяг робіт, необхідних для збереження міжнародної акредитації ОСП. У кінці жовтня 2006 р. ОСП успішно пройшов черговий аудит TGA, який підтвердив відповідність ОСП «Промбезпека» вимогам стандарту ISO/IEC 17024 «Оцінка відповідності — загальні вимоги до органів, що здійснюють сертифікацію персоналу» (чинний в Україні з 01.10.2006 р.), та компетентність щодо сертифікації фахівців згідно з вимогами стандарту ДСТУ EN 473-2001.
До системи сертифікації персоналу з неруйнівного контролю машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки входять, крім ОСП, 8 навчальних та 9 атестаційних центрів, розташованих у різних регіонах України. У складі цієї системи працюють понад 150 фахівців, 44 з яких мають право працювати в комісіях з атестації персоналу — фахівці ІІІ рівня кваліфікації з різних методів НК.
Виконання робіт з управління якістю випробувань (атестація випробувальних і діагностичних лабораторій, апаратури та засобів випробувань і технічного діагностування).
Аналіз виробничого травматизму свідчить, що в Україні з технічних причин щорічно гине майже 200 працівників. Тому однією з основних складових комплексу заходів, спрямованих на забезпечення безпеки праці і запобігання аваріям, є експертиза промислової безпеки діючих виробничих об’єктів підвищеної небезпеки, основна мета якої — забезпечення необхідного рівня контролю за технічним станом і визначення придатності об’єктів до подальшої експлуатації. Ця мета досягається проведенням комплексу випробувань об’єктів (руйнівний, неруйнівний контроль, експертне обстеження (технічне діагностування), огляд тощо), що дають змогу визначити його технічний стан у даний момент часу і розрахувати залишковий ресурс його безаварійної роботи. Види, обсяги та періодичність випробувань об’єктів підвищеної небезпеки визначаються відповідними нормативно-правовими актами з охорони праці та промислової безпеки, іншими нормативними документами.
Випробування об’єктів підвищеної небезпеки в країні здійснюють спеціалізовані організації: експертно-технічні центри, відповідні служби ряду міністерств та відомств. Останніми роками в країні виникло багато організацій різних форм власності, які бажають проводити зазначені випробування, а великі промислові підприємства створюють свої підрозділи на базі існуючих служб. На жаль, деякі з них з різних причин (низька кваліфікація персоналу, відсутність належного обладнання та документації, невиконання або неналежне виконання процедур системи якості випробувань, відсутність дієвого інспекційного контролю за діяльністю випробувальних лабораторій) мають доволі низький рівень технічної компетентності щодо проведення певних видів випробувань відповідних об’єктів, зазначених у галузі діяльності, яку вони декларують. Це, а також низька вимогливість власників об’єктів підвищеної небезпеки призводить до неякісного проведення випробувань, у результаті чого зростає ризик виникнення аварій на таких об’єктах.
Тому забезпечення промислової безпеки в умовах фізичного зношення і морального старіння машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки і відсутності коштів на його заміну чи модернізацію зумовлює підвищення якості випробувань зазначеного обладнання як одного з основних чинників, що визначають технічний стан вказаних об’єктів, можливість і терміни їх подальшої експлуатації.
У зв’язку з цим виникла необхідність створення концепції системи управління якістю випробувань (СУЯВ). Вона передбачає комплексний підхід до питань забезпечення технічної компетентності організацій, що проводять випробування об’єктів підвищеної небезпеки (їх випробувальних лабораторій), якості підготовки персоналу і відповідних методичних документів, організації процесу випробувань, а також стану і технічного рівня належних засобів контролю тощо. Метою даної концепції є визначення основних завдань структури та організації схеми управління, а також основних напрямів розвитку єдиної СУЯВ машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
Першочергові заходи щодо впровадження СУЯВ передбачають:
створення організаційної структури СУЯВ;
визначення організаторів та виконавців атестації (експертизи, сертифікації) в галузі випробувань машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки з числа державних підприємств, які належать до сфери управління Держгірпромнагляду та забезпечують науково-технічну підтримку державного нагляду у сфері охорони праці та промислової безпеки з урахуванням вимог чинних нормативних документів щодо їх компетентності та незалежності;
доручення визнаним організаціям провести атестацію випробувальних лабораторій, атестацію (сертифікацію) персоналу цих лабораторій; атестацію обладнання для проведення випробувань; експертизу методик випробувань;
розробку і затвердження нормативних документів з атестації, перегляд і внесення у відповідні НПАОП норм щодо проведення вищенаведених робіт, їх обов’язковість/добровільність, визнання їх результатів органами Держгірпромнагляду;
розробку (перегляд) і затвердження організаційно-технічних документів атестації в галузі проведення випробувань машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
Реалізація перерахованих заходів дасть змогу підвищити ефективність і достовірність випробувань потенційно небезпечного обладнання шляхом використання сучасних технічних засобів та методик випробувань, кваліфікованого персоналу, організації процесу проведення випробувань за процедурами, адаптованими до вимог відповідних міжнародних норм.
Належне виконання вищенаведених робіт ДП «УЦПВ «Промбезпека» потребує чіткої організації робіт. Відповідальність за кожний напрям покладено на висококваліфікованих фахівців. Усього на підприємстві працює 25 осіб, з них: три кандидати технічних наук, три технічні експерти, які мають право на виконання робіт з експертизи гірничо-шахтного обладнання, три технічні експерти, які мають право на виконання робіт з експертизи об’єктів машинобудування, два — ліфтів, два — електрообладнання, один — котлонагляду, один — газового обладнання. Троє працівників акредитовані в системі УкрСЕПРО аудиторами систем управління якістю, один з них — головний аудитор, чотири фахівці атестовані експертами з системи управління охороною праці. Підписано угоди з 52 підприємствами про співпрацю.
У 2006 р. фахівцями ДП «УЦПВ «Промбезпека» розроблені та погоджені з центральними органами виконавчої влади Технічний регламент щодо вибухових матеріалів цивільного призначення, Технічний регламент щодо канатних доріг, призначених для перевезення пасажирів, Технічний регламент щодо пересувного обладнання, що працює під тиском. Розроблено два нормативних акти з питань експертизи нормативних документів та порядку атестації випробувальних лабораторій. Підприємство співпрацює з провідними науковими установами. Підготовлено базу для його подальшого розвитку.

В. ТОЛМАЧОВ, начальник ДП «УЦПВ «Промбезпека»



До списку