Статьи

Image00077.jpgУ журналі «Охорона праці» (№ 7 за нинішній рік) у матеріалі «Забезпечити якісне проведення профілактичних заходів» наведено підсумки цільових перевірок робочих органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, які вдруге з початку діяльності Фонду у поточному році здійснили фахівці Держгірпромнагляду України за участі працівників інших наглядових органів.
Про те, як сьогодні працюють відділення Фонду в Одеській області з питань профілактики нещасних випадків на виробництві, про взаємодію в роботі з обласним теруправлінням Держгірпромнагляду, вирішення спільних проблем розповідає начальник управління виконавчої дирекції Фонду С. МУЗИКАНТ.

Як показала перевірка, фахівці робочих органів Фонду посилили роботу щодо пропаганди безпечних умов праці на виробництві. Більшість з них усунула недоліки, виявлені в ході попередньої перевірки. У 2007 р. питання проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, робочими органами Фонду перевіряли працівники Генеральної прокуратури України, теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області, територіальної державної інспекції праці в Одеській області та ГоловКРУ. Така увага цьому питанню, безумовно, викликана тим, що згідно зі ст. 1 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» завданням страхування від нещасного випадку в першу чергу є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів. Але у нашій роботі сталося, як завжди: хотіли, як краще, але не змогли, і на це є об’єктивні причини. На перше місце перейшло відшкодування матеріальної шкоди застрахованим і членам їхніх сімей, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві, а потім уже проведення профілактичних заходів. З цих причин і кількість страхових експертів з охорони праці є меншою, ніж потрібно. У наших відділеннях, наприклад, не вистачає 5 спеціалістів.
На 1 січня 2007 р. в області зареєстровано понад 56 тис. страхувальників, у тому числі 41,6 тис. юридичних осіб. Наші 27 страхових експертів спроможні перевірити їх хіба що один раз за 15—20 років. І це при тому, що середній показник перевірки в нашій області становить 8 підприємств на місяць (по Україні — 5). Ми згодні з вимогами обласного теруправління Держгірпромнагляду, що страхові експерти повинні більше уваги приділяти пропаганді безпечних умов праці, зосередитись на розслідуванні та аналізі нещасних випадків. У той же час Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві в цих питаннях дає більше прав роботодавцю та Держгірпромнагляду. На наш погляд, наказ Держгірпромнагляду «Про удосконалення роботи комісій зі спеціальних розслідувань нещасних випадків та аварій на виробництві» — це перша спроба органів Комітету навести порядок у питаннях спеціального розслідування нещасних випадків.
Цей наказ допоміг уникнути розбіжностей та неузгодженості серед членів комісій зі спеціального розслідування, які представляють Держгірпромнагляд і Фонд.
Безумовно, коли люди працюють, то в їхній роботі є недоліки. В Одеській області 11 осіб — начальників відділень та страхових експертів з охорони праці на день перевірки не пройшли первинну або повторну перевірку знань з питань охорони праці. Зараз це питання вирішене: з 27.07.2007 р. у Київському міжгалузевому інституті підвищення кваліфікації наші фахівці проходять навчання і перевірку знань, і до кінця року це питання буде знято. Слід зауважити, що комісія теруправління Держгірпромнагляду під час перевірки відділень Фонду надала практичну допомогу начальникам відділень та страховим експертам у проведенні цієї роботи в Кілійському, Ізмаїльському, Болградському районах, містах Южному, Котовську, Іллічівську. На наш погляд, у питаннях профілактики виробничого травматизму потрібно так організувати роботу, щоб усі начальники управлінь під час комплексних перевірок районів, міст, великих підприємств-страхувальників координували свої дії з теруправлінням.
З часу заснування Фонду я член ради теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області. Разом з начальником теруправління М. Логвиновим ми є заступниками голови ради з питань безпечної життєдіяльності населення при облдержадміністрації. З ініціативи теруправління та управління Фонду 25 червня 2007 р. на засіданні ради було розглянуто питання про стан охорони праці та промислової безпеки у будівельній галузі і заходи щодо його поліпшення. Це питання було винесено на засідання ради на основі аналізу виробничого травматизму у галузях виробництва, який щоквартально проводить відділ організації профілактики нещасних випадків управління виконавчої дирекції Фонду. На засіданні ради головам райдержадміністрацій було вказано посилити контроль за створенням служб охорони праці на підприємствах будівельної галузі, фінансуванням профілактичних заходів з охорони праці та проведенням атестації робочих місць за умовами праці. Райдержадміністраціям спільно з відділеннями виконавчої дирекції Фонду запропоновано організувати семінари-навчання з питань охорони праці, розслідування нещасних випадків.
Для покращання взаємодії з Держгірпромнаглядом на всі семінари-наради, які проводить управління з начальниками відділень та страховими експертами, ми запрошуємо представників теруправління. Перед працівниками Фонду неодноразово виступали перший заступник начальника теруправління П. Чернега, заступник начальника теруправління В. Васильєв, начальники та фахівці інспекцій. Це дає позитивні результати у такій важливій роботі, як профілактика нещасних випадків. На підприємствах і в установах області кількість страхових нещасних випадків зменшилась на 19. У першому півріччі 2006 р. їх було 208, за такий же період нинішнього року — 189.
При цьому слід зазначити, що наші страхові експерти і в нинішньому році плідно співпрацюють з профспілками у питаннях виявлення нещасних випадків, які були приховані на підприємствах від розслідування в попередні роки.
Цільова перевірка діяльності робочих органів Фонду показала, що не всі ще питання вирішено. Тому ми відкрили WEB-сайт для звіряння даних про виробничий травматизм. Почали роботу з узгодження графіків обстежень підприємств-страхувальників з відділом наглядової діяльності теруправління, щоб не було накладок. На засіданні ради з питань безпечної діяльності населення облдержадміністрації затвердили заходи з пропаганди безпечних та нешкідливих умов праці, які фінансуються за рахунок коштів Фонду в 2007 р.
На наш погляд, керівництво виконавчої дирекції Фонду України та Державного комітету з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду повинні також плідно співпрацювати. Це дасть вагоміший результат в усіх напрямах роботи з охорони праці на виробництві і соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань.

На знімку:
начальник управління виконавчої
дирекції Фонду в Одеській області
С. Музикант (ліворуч) і заступник
начальника управління Г. Присуха обговорюють питання соціального страхування працюючих на виробництві.

Фото К. ЦВІГУН



До списку