Статьи

Image00008.jpgЕкономіка України переживає черговий непростий етап свого розвитку. Бурхливе піднесення деяких галузей, у першу чергу будівництва, породило проблеми, яких учора ще не було. Одна з них — нестача кваліфікованого персоналу, невміння власників забезпечити безпеку виробництва, і разом із цим — неухильне прагнення до збільшення обсягів робіт, до освоєння все нових напрямів бізнесу. Як наслідок — умови праці та стан промислової безпеки на таких підприємствах залишають бажати кращого. Що в такій ситуації може зробити державний нагляд?
Пропонуємо до уваги читачів журналу роздуми з цього приводу начальника теруправління Держгірпромнагляду по Чернігівській області М. ШТАНЬКА, якими він поділився з керівником прес-служби цього наглядового органу Н. САВЕЛЬЄВОЮ.

Досвід останніх років свідчить, що працюючи традиційно, ми не можемо достукатися до свідомості кожного власника і керівника. Так само неможливо охопити перевірками абсолютно всі підприємства, особливо приватних форм власності, які тепер усе частіше займаються виробництвом. Проте це не може бути виправданням, коли йдеться про життя і здоров’я працівників. Ми дійшли висновку, що для ефективнішого впливу на ситуацію потрібно внести нові елементи у нашу повсякденну роботу. Це добре видно на прикладі «Мобільного патруля» (наш варіант «Будівельного патруля»), який діє у нас із серпня 2003 р. Ми створювали його для оперативного реагування на ситуацію на будмайданчиках Чернігова та області, яка увесь час змінюється. В результаті регулярних рейдів групи, до складу якої входять також посадові особи теруправління та спеціалісти експертно-технічного центру, вдається виявити багато серйозних порушень, запобігти можливим аваріям і нещасним випадкам.
Велике значення має і психологічний фактор: як би не хотілося комусь махнути рукою на охорону праці, але розуміння того, що до тебе будь-якої хвилини можуть нагрянути перевіряючі, мимоволі змушує підтягнутися і навести порядок.
Звичайно, така форма роботи не дає можливості повністю охопити наглядом підприємства галузі, особливо якщо йдеться про малий бізнес. У зв’язку з цим теруправлінням було прийнято рішення про створення на базі ВАТ «Домобудівельник» зразка правильної організації будівельно-монтажних робіт. Тобто своєрідного еталона, на прикладі якого могли б навчатися керівники та спеціалісти інших підприємств області.
Для організації подібного еталонного будмайданчика керівництвом ВАТ «Домобудівельник» було обрано об’єкт «Будівництво 40-квартирного житлового будинку» в Чернігові (докладно про цей досвід див. у № 10 за 2006 р.). І тепер ми говоримо керівникам малих підприємств, які ніяк не можуть організувати безпечне провадження робіт: сходіть на еталон-майданчик і ви побачите, що сучасне, високотехнологічне і безпечне виробництво — це реально. Більше того, там не тільки можна побачити все на власні очі, але й одержати необхідні роз’яснення, в тому числі й під час нарад з керівниками будівельних підприємств, які регулярно проводяться на об’єкті.
Сподіваємось, що еталон-майданчик стане хорошою допомогою у пропаганді та поширенні знань з безпеки виробництва.
Щось подібне ми вирішили організувати в одній з котелень ТОВ «Облтеплокомуненерго». Тут регулярно проводяться заняття не тільки для персоналу котельні, але й для працівників інших підрозділів. Технічний стан устаткування, умови праці та рівень промислової безпеки на цьому об’єкті дають змогу створити тут навчально-показовий пункт, який зможе бути корисним для навчання безпечних прийомів праці працівників підприємств Чернігова.
Суть наших ініціатив полягає не тільки в тому, аби навести повний порядок на одному-двох великих підприємствах області — хоча це також добре. Рекомендуючи роботодавцям навчати персонал на гідних зразках, ми насамперед сприяємо підвищенню якості цього навчання. Саме такими є сьогодні світові тенденції.
Безперечно: коли керівник підрозділу власноруч розробляє інструкцію та навчає робітника за нею на своєму ж підприємстві, все це відповідає вимогам чинного законодавства. Але наскільки це ефективно в умовах малого бізнесу, з усіма його проблемами та недоліками? Останнім часом, у зв’язку зі збільшенням обсягів будівельно-монтажних робіт, на будмайданчиках все частіше встановлюють по два вантажопідіймальних крани, кожний з яких обслуговує свою зону. Це помітно прискорює будівництво, але водночас підвищує і ступінь ризику виробництва. Ми тримаємо цей процес під контролем, і на нараді, що проходила нещодавно на еталон-майданчику, детально обговорювали особливості застосування такої технології та методи забезпечення безпеки.
В Україні, в міру того, як ми наближаємо своє законодавство до стандартів Європейського Союзу, відбуваються зміни в концепції державного нагляду. Наприклад, скорочується список видів робіт, на початок яких потрібне одержання дозволу в органах Держгірпромнагляду. Відповідно, власник і роботодавець несуть більшу відповідальність за те, що відбувається на їх підприємстві. Виходячи з цих обставин, ми вже дещо інакше будуємо свою роботу.
Наприклад, нами ведеться моніторинг витрат на охорону праці, які несуть підприємства області. Тут ми тісно співробітничаємо з райдержадміністраціями. Але й під час проведення перевірок інспектори звертають особливу увагу на цей показник — адже в будь-якому разі від обсягів фінансування залежить багато що. Хоча тут, звичайно, немає прямої залежності. Можна, наприклад, завалити працівників касками, запобіжними поясами та рукавицями, але якщо на підприємстві застосовуються застарілі технології та панує хаос, то й від ЗІЗ ніякого пуття не буде, адже виробництво треба правильно організувати, а людей — навчити. І прикладів тому — безліч.
У нас уже давно склалася традиція спільної роботи з обласною і районними держадміністраціями стосовно забезпечення громадянам їхнього конституційного права на створення безпечних і здорових умов праці. Затверджені головою облдержадміністрації Заходи щодо поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2006 рік були розроблені з ініціативи теруправління. Їх виконання суворо контролюється. Це питання розглядалось і на засіданні колегії обласної державної адміністрації, що відбулося на початку грудня 2006 р., в якому теруправління також брало участь.
Наші планові комплексні перевірки завжди проводяться за участі представників райдержадміністрацій, а їх підсумки розглядаються на спільних засіданнях ради теруправління і районних рад з питань безпечної життєдіяльності населення.
Багато проблемних питань розглядалося нами у тісній співпраці з органами прокуратури, в тому числі — і на підставі рішень міжвідомчих нарад, які щоквартально проводяться спільно прокуратурою, теруправлінням та управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Чернігівській області.
Не секрет, що реорганізації в системі держнагляду, що проводяться останніми роками, аж ніяк не сприяють нормальному виконанню завдань, поставлених перед нами державою. Проте єдиним засобом не випустити ситуацію з-під контролю залишається робота. Оскільки вітчизняне виробництво, незважаючи на політичні потрясіння, що відбуваються в країні, постійно нарощує темпи, ми повинні діяти відповідно до умов, що склалися. А це означає, що працювати доводиться все інтенсивніше, охоплюючи наглядом усі галузі економіки, що є в нашій області.
Ми завжди приділяли особливу увагу питанню кадрів. Тому впродовж останніх двох років, незважаючи на всі труднощі, нам вдалося прийняти на роботу 9 нових співробітників. Переважно це люди молоді, але вже навчені певним досвідом, що дало їм змогу досить швидко включитися в роботу. В основному вони показали себе грамотними спеціалістами, і через кілька років з них вийдуть справжні інспектори.
Сподіваюсь, що у 2007 р. нарешті благополучно завершаться перетворення в системі державного нагляду. Ефективна робота можлива тільки за стабільного розвитку. Зрозуміло, ми підтримуватимемо і вдосконалюватимемо всі ті напрями нашої діяльності, які були успішними і дали в 2006 р. хороший результат.
Проте ми маємо бути не єдиними у своєму прагненні піднести рівень культури виробництва, промислової безпеки та охорони праці. Успіху тут можна досягти лише спільними зусиллями всіх учасників процесу і всіх зацікавлених сторін. Тому ми звернулися до облдержадміністрації з пропозицією про створення обласної служби охорони праці, як це передбачено Законом «Про охорону праці». Життя довело необхідність існування такої структури, і ми всіляко сприятимемо її відродженню.
Нагальним питанням є відновлення функціонування регіональної ради з питань безпеки життєдіяльності населення як дорадчого органу облдержадміністрації. Саме вона повинна координувати спільні дії органів державного управління в галузі охорони праці, як це й було в попередні роки. Зазвичай на засідання ради викликалися керівники підприємств і районів області, де було допущено зростання рівня травматизму, їх звіти обговорювались, і за підсумками радою приймалося рішення про шляхи виходу з проблемної ситуації. Хоча це і є суто адміністративним способом вирішення питання, але ефективність своєї роботи рада вже довела, чим вберегла не одне людське життя. І це найважливіший аргумент на її користь. Подібна робота вже ведеться на районному рівні, її хід контролюється теруправлінням. Тепер необхідно організувати роботу в обласному масштабі. Оскільки голова облдержадміністрації підтримав наші пропозиції, сподіваємось на швидше їх втілення в реальні справи.
Що стосується наших основних функцій, то тут, звичайно, нічого революційного відбуватися не може. Просто потрібно виконувати їх якісно й сумлінно. Проте, складаючи плани роботи на звітний період, ми, як правило, визначаємо пріоритетні напрями. На них ми спрямовуємо основні зусилля та увагу. В 2007 р. плануємо посилення державного нагляду на підприємствах, які мають велику кількість об’єктів підвищеної небезпеки, і на тих, що поновлюють роботу після тривалого простою або значно збільшують обсяги виробництва; здійснюватиметься контроль за виконанням регіональної програми модернізації, ремонту та заміни ліфтів житлового фонду. Особлива увага приділятиметься новозмонтованим стріловим вантажопідіймальним кранам — з обов’язковим їх опосвідченням.
І, зрозуміло, як і раніше, шукатимемо нові підходи та нові методики. Результати роботи свідчать, що наш курс на оптимальне поєднання традицій з новаціями дасть змогу підвищити ефективність наглядової діяльності. Цього будемо додержувати й надалі.

Фото Н. САВЕЛЬЄВОЇ



До списку