Статьи

Image00063.jpgТокарю ВАТ «Дніпропетровський завод прокатних валків» К. стало погано біля ввімкненого верстата і він миттєво втратив свідомість. Але, дякувати Богу, упав не на частини, які оберталися…
Цей випадок трапився кілька років тому. І, як пізніше з’ясувалося, у робітника стався напад епілепсії. Йому під час медичного огляду якимось чином вдалося приховати факт захворювання. Втім, виробничники могли б згадати не один подібний випадок.

Масштабність проблем психічних порушень і розладів іноді недооцінюється. Між тим у Європі частка населення з серйозними психічними розладами становить від 1 до 6% від загальної кількості людей.
Відповідно до затвердженого ВООЗ плану дій щодо охорони психічного здоров’я пропонуються шляхи і методи здійснення та посилення комплексних стратегій охорони психічного здоров’я в країнах Європи. Серед них, зокрема, розробка заходів з охорони і зміцнення психічного здоров’я на робочих місцях шляхом оцінки ризиків, управління стресовими та психосоціальними факторами. І у вирішенні визначених завдань, на наш погляд, помітну роль може відіграти проведення періодичних профілактичних оглядів. Держава з цього приводу вже має свою позицію. 27.09.2000 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1465 «Про затвердження Порядку проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів і Переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих». Згадану постанову прийнято на виконання ст. 9 Закону «Про психіатричну допомогу».
На підставі вищезгаданих документів Міністерством охорони здоров’я було видано наказ від 17.01.2002 р. № 12 та затверджено Інструкцію про проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів. У постанові та згаданій інструкції зазначено, що обов’язкові попередні і періодичні огляди проводяться на умовах госпрозрахунку за рахунок коштів замовників. Останніми можуть виступати юридичні та фізичні особи. При цьому відвідувачам, які пройшли огляд, видається квитанція про оплату послуг.
Метою проведення психіатричних оглядів є визначення здатності особи забезпечувати види діяльності чи надавати послуги, виконання яких пов’язане з певними вимогами до стану психічного здоров’я. Обов’язковий попередній огляд проводиться перед влаштуванням на роботу, а періодичний — у процесі діяльності.
Періодичність проведення психіатричних оглядів визначена Переліком медичних психіатричних протипоказань, які стосуються виконання певних видів робіт. Цей перелік затверджено згаданою постановою Кабінету Міністрів № 1465. І проходити такі огляди — обов’язок кожного працівника. На це вказують ст. 46, 169 Кодексу законів про працю та ст. 17 Закону «Про охорону праці». Якщо працівник відмовляється або ухиляється від проходження передбачених законодавством медичних оглядів, то роботодавець має право відсторонити його від роботи.
На території області перелік установ, які мають право проводити психіатричні огляди, встановлює головне управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Сертифікована довідка видається тільки спеціалізованим психіатричним закладом, який має у своєму складі лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) для вирішення питань про придатність осіб виконувати певні види робіт.
У Дніпропетровську на базі міської лікарні № 14 відділення психіатричних оглядів працює вже чотири роки. Протягом цього періоду оглянуто 115 131 особу, при цьому виявлено 792 особи, які мають протипоказання до виконання певних видів робіт. Скажімо, працювати на механічному обладнанні не можуть 97 осіб, на висоті (монтажники, верхолази) — 112, на будівництві — 120, водіями — 141, операторами газових котелень — 52. На посадах, пов’язаних з можливим застосуванням зброї, — 118, обслуговувати електроустановки — 152 особи.
Персонал міської лікарні № 14 плідно співпрацює з ВАТ «Дніпроенерго», «Дніпропетровський завод прокатних валків», «Дніпрошина», «Дніпропетровський металургійний завод імені Комінтерну», «Дніпрогаз», КП «Дніпропетровський електротранспорт» та іншими підприємствами. На жаль, зовсім інше розуміння необхідності проходження психіатричних оглядів у керівників ВАТ «Дніпропетровський металургійний завод імені Петровського» і «Дніпропетровський трубопрокатний завод». На останньому, до речі, 16 січня 2006 р. стався нещасний випадок, причини якого безпосередньо пов’язані з темою нашої статті.
Хотілося б надіятися, що дніпропетровські підприємства легкої і харчової промисловості, сфери обслуговування, заклади освіти та медичні установи переглянули своє ставлення до питань проведення психіатричних оглядів. Адже мова йде про найдорожче — життя людини.
Проведення психіатричних оглядів на виробництві відповідає вимогам законодавства і спрямоване на захист здоров’я людини. Звичайно, якщо дивитися на ці речі з державницької позиції.

Н. ВИШНЕВСЬКА, головний лікар Дніпропетровської міської лікарні № 14, канд. мед. наук

Фото Л. БЕЗУГЛОГО



До списку