Статьи

У Києві в листопаді за ініціативи МОП на базі Федерації профспілок України відбувся навчальний семінар «Організаційні засади з безпеки та гігієни праці». В семінарі взяли участь представники ФПУ, Конфедерації вільних профспілок України та Всеукраїнського об’єднання солідарності трудящих.
Національний координатор МОП в Україні В. Костриця представив учасникам семінару експерта МОП із Женеви А. Райс, яка і проводила заняття з працівниками профспілок, що займаються охороною праці.
Image00005.jpg Протягом трьох днів учасники семінару на навчальних тренінгах моделювали різні виробничі ситуації й крок за кроком визначали алгоритми відображення, оцінки та запобігання (усунення, зниження) ризиків на виробництві. Активна робота в групах дала змогу присутнім поділитися досвідом та відчути єднання при виконанні спільних дій. А. Райс, яка має великий досвід роботи у країнах Західної Європи, знайомлячи з ним присутніх, загострила увагу на заходах з охорони праці, що були б дієвими саме в умовах України.
На семінарі йшлося не лише про законодавчі важелі, які потрібно використовувати для запобігання нещасним випадкам на виробництві. Увагу присутніх привернули психологічні аспекти впливу на працівника для підвищення його самосвідомості з метою збереження здоров’я і життя в процесі праці.
Проте спілкування з аудиторією мало і зворотний зв’язок для А. Райс. Фахівці з охорони праці ФПУ розповіли гості з Женеви про акції, що проводять профспілки з нагоди Всесвітнього дня охорони праці, про конкретні дії у рамках Року боротьби з приховуванням нещасних випадків на виробництві, оголошеного за ініціативою ФПУ.
А. Райс відзначила високий рівень підготовки технічних інспекторів праці, які брали участь у семінарі, а також запевнила, що візьме на озброєння висловлені думки та пропозиції українських фахівців.
Навчання виявилось цікавим не лише за змістом, але й за методикою викладання матеріалу. Можливо, саме цього часто бракує нашим різноманітним навчальним центрам та комбінатам.
Заступник Голови ФПУ С. Українець звернувся з проханням до Науково-методичного центру з питань охорони праці, створеного в Харківському соціально-економічному інституті, розробити на основі навчальних матеріалів, наданих МОП і розміщених на веб-порталі ФПУ, методичні рекомендації для подальшого навчання представників профспілок таких категорій: громадських інспекторів, голів і членів комісій та інших представників з охорони праці первинних профспілкових організацій, осіб, які призначені або обрані зазначеними представниками в профорганах вищого рівня, та технічних інспекторів праці.

За матеріалами ФПУ



До списку