Статьи

2008-214.jpg Восени працівники ВАТ «Київгаз» одягнуться у новий фірмовий спецодяг від відомого українського дизайнера Олександра Гапчука.
У світі високої моди є приклади, коли відомі кутюр’є звертають свій погляд на буденне життя і роблять його яскравим та радісним. Так, П’єр Карден розробив колекцію для австрійських авіаліній, Жан Поль Готьє два роки тому розробив одяг для булочної компанії, Лакруа — для залізничників, Валентин Юдашкін — парадну форму для російської армії, В’ячеслав Зайцев — для моряків. В Україні вперше вітчизняний дизайнер такого рівня розробив фірмовий спецодяг для працівників газотранспортної компанії.

Ідея переодягнути працівників «Київгазу» у нове вбрання «від кутюр» виникла у зв’язку з впровадженням нового фірмового стилю на підприємстві. Одяг суттєво відрізняється від попереднього своїм зовнішнім виглядом. Темно-синій колір змінено на бірюзовий, який асоціюється з кольором газу. До фірмових курток, штанів та сорочок додалися ще й хустинки, демісезонні шапочки та зимові шапки-вушанки.
2008-215.jpgЗа словами голови правління ВАТ «Київгаз» Сергія Слепканя, новий фірмовий стиль — відповідальний крок. Бо зміни зовнішні — результат безлічі внутрішніх перетворень, що відбулися на підприємстві. Відтепер близько 1300 працівників, зайнятих на роботах підвищеної небезпеки, зможуть не лише виконувати свої професійні обов’язки, а й гідно відчувати себе як особистість.
Для Олександра Гапчука розробка спецодягу для «Київгазу» стала творчим експериментом, у якому втілились і минулий досвід, і прагнення поєднати практичне та безпечне з красивим. Під час розробки колекції стояла мета створити яскравий образ, який привертав би до себе увагу оточуючих. Сучасні тканини дають змогу робити одяг функціональним для будь-якої пори року. Так, замість звичайних курток ватних розроблені зручні куртки з новою підкладкою, яка при невеликій масі зберігає теплові властивості взимку. Людина у новому спецодязі відчуває себе комфортно й зручно.
2008-226.jpgРозробці стилю колекції передувала співпраця з директором департаменту охорони праці та навколишнього природного середовища Людмилою Власенко. Модельєру довелось ознайомитися з певними нормативними документами з безпеки праці. Це і технічний регламент з підтвердження відповідності засобів індивідуального захисту, і ДСТУ EN 471—2001 «Одяг спеціальний сигнальний підвищеної видимості» та інші. Робота тривала протягом трьох місяців. Ескізи розглядалися на раді директорів, обговорювалися в трудових колективах філій «Київгазу». Всі побажання та зауваження по можливості дизайнером були враховані.
Керівництво правління товариства розробку колекції спецодягу називає великим соціальним проектом. Його мета — досягти максимально комфортних та безпечних умов праці для своїх співробітників.
2008-227.jpgВАТ «Київгаз» — столичне підприємство, лідер серед газотранспортних компаній України. А працівники — це обличчя підприємства. Тому зручний, стильний, презентабельний спецодяг — один із способів формування позитивного іміджу «Київгазу».
Вибір дизайнера підказав український тиждень моди, під час якого О. Гапчук демонстрував колекцію, в якій обігравалась тема шахтарської праці. «Потрібно бути корисним людям. Не створювати колекції заради колекції»,— вважає відомий кутюр’є. До речі, моделі спецодягу для «Київгазу» були розроблені безкоштовно. Олександр Гапчук створив 15 комплектів стильного, яскравого спецодягу. До цього часу він добре знався переважно на тканинах для вечірніх костюмів: «Супер-150» або на кашемірі. Проте нові тканини зі спеціальними властивостями викликали неабиякий інтерес у майстра і надихнули його на інноваційний пошук у буденному. Тканина Triton (T), з якої він пошив форму, розроблена у Словенії. Тканина призначена для захисту від статичної електрики — головного джерела аварійної вибухонебезпечної ситуації, впливу нафти і нафтопродуктів, від загальновиробничих забруднень і механічних навантажень. Спецодяг, пошитий з такої тканини, може бути використаний на об’єктах газової і нафтової галузей під час роботи з легкозаймистими рідинами, газами, а також вибухонебезпечним пилом.
Постійні антистатичні властивості тканини підтверджені ГОСТ 12.4.124—83; EN 1149-1,3, а екологічні відповідають Oeko-Тех100, клас 2 (можливість носити одяг без натільної білизни). Тканина має нафтомасловідштовхуючі (Teflon®НТ) властивості, вона кислотостійка, стійка до прання.
Відмінна гігроскопічність і повітропроникність натуральної бавовни у поєднанні з міцністю і довговічністю поліефіру покращують експлуатаційні властивості тканини. За рахунок використання високоякісної сировини — довговолокнистої єгипетської бавовни відзначається практично повна відсутність усадки (0—0,5%).
Висока міцність (поверхнева щільність 240 г/м2), зносостійкість гарантують довговічність під час носіння і естетичний зовнішній вигляд на весь термін експлуатації спецодягу. Отже, такий спецодяг «Київгазу» відповідатиме усім вимогам нормативних актів з охорони праці.
Демонстрували спецодяг на подіумі ті, для кого він і призначався,— працівники компанії. Показ форми супроводжувало яскраве та динамічне шоу європейського рівня. Організатором шоу виступив відомий продюсер і режисер Сергій Чудовський. На свято до «київгазівців» завітали перший президент України Леонід Кравчук, генеральний директор загальнонаціональної програми «Людина року» Аркадій Райцин та співачка Марічка Бурмака.
Блакитна конфорка, розміщена на білому фоні, який символізує чистоту, екологічність і безпеку блакитного палива (відтепер такий новий логотип ВАТ «Київгаз»), нагадуватиме киянам, що газ — невід’ємна частина повсякденного життя, і воно має бути безпечним.

К. ТЕЛИЧКО, заступник головного редактора журналу «Охорона праці»

На знімках:
під час прес-конференції
(зліва направо): дизайнер О. Гапчук,
голова правління товариства С. Слепкань
та прес-секретар М. Шевченко;
показ спецодягу працівниками ВАТ «Київгаз».

Фото К. РУДИКА



До списку