Статьи

Image00014.jpgВ Україні до переліку основних причин передчасної смерті людей віднесене хронічне обструктивне захворювання легень (далі — ХОЗЛ). Особливо активно воно вражає осіб старших 45-річного віку, які працюють на рудниках, у відкритих кар’єрах, на збагачувальних та вуглевидобувних шахтах, зайняті обробкою нерудних матеріалів, азбесту й інших азбестомістких матеріалів тощо.

Уголовному управлінні охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації 4 липня 2007 р. відбулася конференція за участі лікарів-терапевтів, цехових терапевтів та профпатологів Львівської, Волинської та Івано-Франківської областей. Про способи діагностики та лікування ХОЗЛ, зумовленого умовами праці, на різних стадіях захворювання розповіла присутнім головний профпатолог України, професор Науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем Донбасу та вугільної промисловості В. Валуцина.
ХОЗЛ — захворювання, яке зумовлюють підвищена запиленість та речовини, що подразнюють дихальні шляхи. Виявлені під час медоглядів хворі на ХОЗЛ беруться на динамічне спостереження — диспансеризацію. Їх лікують як амбулаторно, так і в умовах стаціонару. На Львівщині лікування здійснюється в Червоноградській та Соснівській міських лікарнях. ДП «Львіввугілля» оздоровлює працівників, хворих на ХОЗЛ, у відомчому оздоровчому закладі «Ровесник», розташованому у сосновому лісі неподалік м. Червонограда.
На конференції підкреслювалося, що дуже складно встановити діагноз ХОЗЛ на ранній його стадії. Тому Міністерство охорони здоров’я України впровадило протокольне оформлення способів надання медичної допомоги за зазначеним діагнозом з метою накопичення інформації про хворого. Вона необхідна при встановленні причинно-наслідкового зв’язку захворювання з умовами праці — професійного захворювання.
Відділення профпатології Львівської обласної клінічної лікарні уклало договір з управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у Львівської області на лікування хворих, зокрема, забезпечення їх медикаментами за кошти Фонду. Тут госпіталізуються й хворі з підозрою на професійно зумовлене ХОЗЛ. Але є потреба у дооснащенні цього відділення медично-діагностичними приладами.
Представник Івано-Франківщини А. Зубань у своєму виступі вказувала на ефективність застосування під час лікування ХОЗЛ препарату спірива. Цей відносно недорогий препарат має більш тривалу дію, без побічних ефектів та протипоказань. Застосування його є більш ефективним, аніж застосування дешевших, короткодіючих препаратів.
Про діагностування та лікування попереково-крижової радикулопатії інформувала присутніх доцент кафедри неврології Львівського державного медичного університету імені Д. Галицького А. Король.

Степан ПОПОВИЧ,
наш власкор

На знімках:
виступає головний профпатолог
України В. Валуцина;
учасники конференції.

Фото автора



До списку