Статьи

З метою інформування громадськості з питань промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду в Україні 16 жовтня відбулася чергова пряма телефонна лінія Кабінету Міністрів України. На запитання громадян відповідав Голова Держгірпромнагляду С. Сторчак. Перед заходом відбувся брифінг з представниками засобів масової інформації.

Саме цей день в Україні Указом Президента було оголошено днем трауру в зв’язку з трагедією, що сталася внаслідок вибуху газу в житловому будинку Дніпропетровська, який призвів до численних людських жертв. Тому на початку спілкування з журналістами Голова Держгірпромнагляду висловив глибоке співчуття сім’ям загиблих і всім потерпілим у страшній трагедії.
Під час брифінгу та у перервах між дзвінками із запитаннями громадян на пряму телефонну лінію Кабінету Міністрів С. Сторчак неодноразово повертався до теми, яка сьогодні турбує всю країну,— підвищення рівня безпеки газопостачання.
Розпорядженням Уряду Комітет уповноважений проводити в установленому порядку технічне розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу у побуті. Таке рішення Кабінету Міністрів продиктоване перш за все турботою про підвищення ефективності державного нагляду на підприємствах, що забезпечують споживачів природним газом, запобігання аваріям та нещасним випадкам при використанні газу населенням.
«Ми беремо на себе питання суто технічного розслідування — тобто визначення достовірних технічних причин аварій, нещасних випадків і вжиття заходів щодо їх запобігання. Адже до недавнього часу державних інспекторів навіть не допускали туди, де траплялися нещасні випадки, пов’язані з використанням газу у побуті»,— прокоментував Голова Держгірпромнагляду рішення Уряду.
Згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 22 березня 2001 р. № 270, Комітет не здійснював розслідування аварій, пов’язаних з використанням газу у побуті.
Для реалізації цього рішення, на думку Голови Держгірпромнагляду, необхідно ще багато зробити. Перш за все, потрібна додаткова чисельність інспекторського складу, оскільки на сьогодні в Комітеті немає необхідної кількості таких спеціалістів. І вирішувати питання побутового травматизму за рахунок виробничого ми не можемо, наголосив С. Сторчак.
Взагалі ситуація у сфері постачання побутового газу викликає занепокоєння. Впродовж 2006 р. під час використання газу у побуті потерпіло 90 осіб, з них 54 — смертельно. За 6 місяців 2007 р. сталося 35 нещасних випадків, потерпіло 87 осіб, з них 25 — смертельно.
Кабінет Міністрів також доручив Держгірпромнагляду разом з Мінпаливенерго, МНС і НАК «Нафтогаз України» провести у місячний термін за участю Генеральної прокуратури ретельну перевірку підприємств з газопостачання. Теруправлінням доручено провести цільові перевірки спеціалізованих підприємств газового господарства щодо режимів газопостачання та організації технічного обслуговування ГРП.
Майже 80% спеціалізованих підприємств, що здійснюють газопостачання в Україні, перебувають у приватній власності. Проте власність — це не стільки багатство, скільки відповідальність, покладена на роботодавця законом, нагадав Голова Держгірпромнагляду. Зараз наша мета — щоб кожен власник подумав, перш ніж узяти на себе таку відповідальність, і насамперед відповідальність за людські життя.



До списку