Статьи
Image00025.jpgОдна з найсерйозніших проблем на Одещині — підготовка комунального та відомчого господарства до роботи в осінньо-зимовий період. Це питання і було головною темою на спільному брифінгу теруправління Держгірпромнагляду і прес-клубу реформ «Порто Франко», на який були запрошені журналісти місцевих засобів масової інформації.

Про стан підготовки до зими на Одеській ТЕЦ, у ТОВ «Одесаобленерго» і КП «Теплопостачання м. Одеси» доповіли перший заступник начальника теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області П. Чернега, заступники начальників державних інспекцій промислової безпеки та охорони праці в гірничій промисловості, будівництві та енергетиці Ю. Миронюк і виробництв підвищеної небезпеки М. Атавін.
Спеціалісти вважають, що сьогодні найбільшу небезпеку з усіх теплопостачальних підприємств становить Одеська ТЕЦ, обладнання якої фізично і морально зношено. Минулої зими ТЕЦ працювала з неповним навантаженням, одеситам допомогло те, що зима була теплою та м’якою. Що буде цієї зими, прогнозувати важко. За даними теруправління, на багатьох дільницях електростанцій, підстанцій та електромереж необхідно виконати ремонт обладнання. Це стосується ПС 35/10 кВ «Буялик» та «Рибальська», де капітальний ремонт обладнання не завершено. У незадовільному стані 7 трансформаторних підстанцій Березівського, 3 — Килійського, 15 — Татарбунарського районів, підлягають ремонту 52 трансформаторні підстанції Килійського і 63 Біляївського районів.
Аналіз ходу підготовки підприємств всіх галузей в Одеській області до роботи в осінньо-зимовий період показав, що більшість з них у таких умовах працювати не готові. З 493 підприємств та об’єктів теплокомуненерго, водопровідно-каналізаційного господарства розробили відповідні заходи всього лише 11 підприємств, у гірничорудній та нерудній промисловості з 47 підприємств — всього 7. Серед відстаючих — ЗАТ «Главанбудматеріали», «Укргеолбудм». Чимало підрозділів, що не займаються підготовкою до зими, серед будівельних підприємств та підприємств промислових будматеріалів: із 747 розпочали підготовку всього 32. Не хвилюють холоди, що наближаються, ТОВ «Кераміт», «Дунайбудуправління», МП «Древопласт», ВАТ «Агроспецмонтаж», автобазу ВАТ «Чорноморгідробуд» та ін.
Ремонтом покрівель, вікон, теплових завіс виробничих приміщень недостатньо займаються у ТОВ «Нива», «Монолит», «Топаз» та ін. Ширяївського району, вже названі ЗАТ «Главанбудматеріали», «Укргеолбудм»; зовсім ним не займаються 8 господарств Великомихайлівського району.
Про технічний стан і підготовку технологічного устаткування котелень та бойлерних до роботи в осінньо-зимовий період свідчать такі дані: в Одесі готові лише 21%, у Білгороді-Дністровському — 7%, Ізмаїлі — 30%. У м. Южному, де лише одна котельня, готовність обладнання на ній до зими становить 70%. Потребують заміни або капітального ремонту котли в котельнях систем освіти (52) та охорони здоров’я (14).
Незадовго до зустрічі з журналістами представники Державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в гірничій промисловості, будівництві та енергетиці провели комплексну перевірку КП енергомереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло». Комісія наполягла на розробці керівництвом підприємства графіка приведення трансформаторних підстанцій, що перебувають на балансі підприємства, в технічно справний стан перед осінньо-зимовим періодом. Графік узгоджено з теруправлінням Держгірпромнагляду по Одеській області. Недодержання графіка може призвести до аварійної ситуації, а також порушення режиму споживання електроенергії населенням.
Всього ж, за інформацією начальника управління ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу М. Рублі, в області належить підготувати до зими 2843 системи теплопостачання, 410 бойлерів, підключити 145 шкіл та 190 дошкільних закладів, 123 об’єкти охорони здоров’я і понад 50 закладів фізкультури та спорту.
Крім того, заплановано обстежити 420 км газових мереж, замінити близько 2 км мереж водопостачання.
Управління ЖКГ і ПЕК уже підготувало до роботи в осінньо-зимовий період 616 систем гарячого теплопостачання, 30 шкіл і стільки ж дошкільних закладів.
Робота щодо підготовки житлово-комунального господарства області до осінньо-зимового періоду перебуває на постійному контролі теруправління. Як підкреслив перший заступник начальника теруправління П. Чернега, брифінг, що пройшов,— лише перший його етап. У вересні журналістів запросять на повторний брифінг, на якому результати підготовки до зими буде розглянуто більш предметно.

Катерина ЦВІГУН,
наш власкор

До списку