Статьи

Image00004.jpgМинулий рік — один з найбільш важких за всю історію теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області. І справа не в тому, що підсумкові результати хотілося б бачити більш оптимістичними. На жаль, дуже часто зусилля наглядових органів розбивалися об стіну байдужості роботодавців до умов праці своїх працівників. Не знаходилося грошей на профілактику травматизму і профзахворювань, на засоби колективного та індивідуального захисту, регулярні медичні огляди та оздоровлення... Та з таким становищем інспектори не мирилися, виконуючи обов’язки, покладені на наглядові органи державою. І стосовно порушників застосовувалися найсуворіші заходи. Про це та багато іншого з нашим власним кореспондентом Геннадієм ЩУРОВИМ поділився думками перший заступник начальника теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області К. Дорофєєв.

Втрат, що їх область зазнала у зв’язку з нещасними випадками на виробництві, було б менше, якби в 2006 р. теруправлінню не довелося двічі пройти через реорганізацію. В результаті ми залишилися без 53 кваліфікованих спеціалістів. На жаль, новоприйняті працівники не в змозі одразу замінити інспекторів, які нас покинули. І все ж теруправління в цілому не втратило досягнутих позицій і веде цілеспрямовану роботу з нагляду за додержанням законодавства в галузі охорони праці на підприємствах області.
Здійснюючи нагляд більш ніж у 30 галузях суспільного виробництва, де працює близько 1,8 млн. осіб, працівники управління в 2006 р. провели понад 48 тис. обстежень і виявили при цьому більш як 560 тис. порушень. У 44 тис. випадків призупинялися роботи і об’єкти.
За порушення вимог нормативних актів до адміністративної відповідальності притягнено більш як 14 тис. осіб. При цьому сума штрафів становила понад 1 млн. грн.
За порушення норм і правил охорони праці у 80 випадках матеріали передавалися до органів прокуратури, і в більшості випадків за ними були порушені кримінальні справи. Зрозуміло, така практика не є самоціллю, це одна з можливостей змусити порушників і недбайливих керівників додержувати законодавства про охорону праці.
Але не будемо зловживати статистикою. Підсумки роботи теруправління підбито на розширеному засіданні ради і широко оприлюднено. Хоча, зрозуміло, без цифр не обійтися. У нас скоротилася кількість перевірок, але разом з тим поліпшилась їх якість. У розрахунку на одну перевірку збільшилася кількість призупинок робіт, об’єктів і кількість штрафів. Тобто кількість перевірок у даному випадку перейшла в якість. Проте ось що тривожить: і досі не стягнено понад 2 тис. штрафів! Легше перерахувати інспекції, в яких усі штрафи стягнено. Це Селидівська, Красноармійська та Рутченківська державні гірничотехнічні інспекції у вугільній промисловості, Державна гірничотехнічна інспекція у гірничовидобувній промисловості, Маріупольська державна інспекція промислової безпеки та охорони праці на виробництвах підвищеної небезпеки, державні інспекції промислової безпеки та охорони праці в будівництві, на транспорті та у зв’язку, хімічній промисловості та Державна інспекція промислової безпеки та охорони праці у котлонагляді і на підйомних спорудах...
А ось у Шахтарській державній гірничотехнічній інспекції у вугільній промисловості не стягнено 382 штрафи, в Октябрській — 218, у Пролетарській —319, у Петрівській — 109, у Державній інспекції гірничого та енергомеханічного нагляду на шахтах — 189, у Державній інспекції промислової безпеки та охорони праці у газовому комплексі — 90, у сільському господарстві — 80. Фактично роботодавці, які завинили, залишаються непокараними. І ефективність таких заходів впливу, як штрафи, зводиться до елементарного складання та підшивання нічого не вартих папірців. З цим ми не будемо миритися і наведемо порядок...
Минулого року проведено 29 засідань ради теруправління, в тому числі — 6 виїзних засідань на державних підприємствах «Добропіллявугілля», «Сніжнеантрацит», «Артемвугілля» і 3 — за результатами комплексних перевірок сільськогосподарських підприємств Олександрівського, Артемівського та Первомайського районів.
На розширеному засіданні ради теруправління звітували керівники вугільних підприємств недержавних форм власності, де стан справ з охороною праці набагато гірший, ніж на державних підприємствах.
Розглядалися результати цільових перевірок стану промислової безпеки та охорони праці на шахтах Центрального району Донбасу, функціонування системи управління охороною праці та нарядної системи на шахтах області.
В центрі уваги були також питання дегазації вугільних пластів і впровадження ефективної системи запобігання вибухам метану. Запрошувалися для звіту керівники шахт, на яких допущено великі аварії та високий рівень виробничого травматизму.
Майже на кожному засіданні ради звітували начальники інспекцій та державні інспектори.
З ініціативи та за участі керівників теруправління на засіданнях обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення розглянуто питання профілактики травматизму та профзахворювань, організації та якості періодичних медичних оглядів працівників вугільної промисловості, забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту.
Створено обласну координаційну раду з промислової безпеки у вугільній промисловості, до складу якої ввійшли 11 директорів науково-дослідних та проектних інститутів Мінвуглепрому, МОЗ, НАН України, перші керівники та відповідальні працівники Державної воєнізованої гірничорятувальної служби, обласного управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, управління МНС у Донецькій області, ЦК профспілки працівників вугільної промисловості.
Велику увагу теруправління приділяє висвітленню питань стану промислової безпеки та охорони праці у засобах масової інформації. А на Донецькому обласному телебаченні регулярно проводяться засідання круглих столів за участі керівників теруправління, представників громадськості та жителів області.
Особливо тісне та плідне співробітництво у нас із журналом «Охорона праці», який гостро та принципово порушує на своїх сторінках питання безпеки праці, соціального захисту трудящих, допомагає знайти правильні рішення у важких ситуаціях.
Теруправління, починаючи з 2003 р., по кожному смертельному нещасному випадку випускає інформаційні бюлетені, в яких докладно описуються їх обставини та причини. Ця інформація через державні інспекції доводиться до відома всіх піднаглядових підприємств.
Як відомо, Генеральна прокуратура направила на адресу Держгірпромнагляду подання, в якому вказано на ряд суттєвих недоліків, що заважають забезпеченню конституційного права працівників на безпечні та здорові умови праці, і, зокрема, звернено увагу на недостатній рівень промислової безпеки та охорони праці на орендному підприємстві «Шахта імені О. Ф. Засядька» та у ТОВ «Антрацит».
Якщо говорити про шахту імені О. Ф. Засядька, то в 2006 р. працівники Петрівської державної гірничотехнічної інспекції провели тут 647 обстежень, через виявлені порушення правил безпеки 216 разів призупинялися роботи та експлуатація окремих об’єктів, відновлення яких проводилося через інспекцію і теруправління. До адміністративної відповідальності притягнено понад 120 працівників шахти, у тому числі її директора І. Єфремова, технічного директора В. Шевченка і заступника директора з охорони праці В. Макарова.
Що стосується ТОВ «Антрацит», то у вересні 2006 р. через виявлені порушення норм і правил з охорони праці директора шахти було притягнено до адміністративної відповідальності, роботи на шахті призупинено.
Велику роботу, спрямовану на поліпшення стану промислової безпеки та охорони праці, провели державні інспектори і в інших галузях промисловості. Так, на вимогу Маріупольської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці на виробництвах підвищеної небезпеки у ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» змонтовано і введено в експлуатацію новий роторний пересувний вагоноперекидач на аглофабриці та капітально відремонтовано агломераційну машину № 9 в агломераційному цеху. У ВАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь» виконано капітальний ремонт доменної печі № 2 та рудогрейферних перевантажувачів № 1 і № 2 у доменному цеху.
Зусиллями Державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в металургії виведено з експлуатації Смоляниновський коксохімічний цех ВАТ «Донецьккокс» у зв’язку з настанням граничного терміну експлуатації коксових батарей, розташованих у центрі Донецька. Ці заходи сприяють поліпшенню екологічного стану в місті. За ініціативою Державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в будівництві на підприємствах діє «Будівельний патруль», який здійснює перевірки будівельних об’єктів, що будуються і капітально ремонтуються. Державні інспектори беруть участь у роботі «штабів», що керують будівництвом та реконструкцією великих об’єктів.
Державна інспекція промислової безпеки та охорони праці в машинобудуванні у ВАТ «Ясинуватський машинобудівний завод» і «Рутченківський завод «Гірмаш» сприяла проведенню реконструкції системи опалення з впровадженням методу інфрачервоного випромінювання на робочих місцях. У ВАТ «Донецький завод гірничорятувальної апаратури» реконструйовано систему вентиляції у виробничих цехах і на дільницях.
Державною інспекцією промислової безпеки та охорони праці у котлонагляді та на підйомних спорудах розроблено обласну програму модернізації та заміни ліфтів житлового фонду до 2010 р., узгоджену з Держгірпромнаглядом і органами виконавчої влади.
Це далеко не повний перелік того, що зроблено на підприємствах області завдяки зусиллям інспекторського складу. І як наслідок — ми зуміли зберегти тенденцію до зниження рівня як загального, так і смертельного травматизму. Незважаючи на те, що в області сталася низка великих аварій, у тому числі на шахті імені О. Ф. Засядька, в результаті якої травмовано 84 особи (13 з них загинули), профілактична робота, що проводиться працівниками теруправління, в цілому по області дала змогу знизити рівень загального виробничого травматизму з 6044 до 5878 нещасних випадків. Смертельний травматизм залишився на рівні 2005 р. (189 потерпілих).
Кожне підприємство, що допустило в 2006 р. зростання смертельного травматизму, включено в план комплексних та цільових перевірок на перше півріччя 2007 р. Буде перевірено і стан охорони праці на підприємствах з високим рівнем загального травматизму. Адже аналіз показує, що близько 75% нещасних випадків сталося з організаційних причин, через бездіяльність відомчого нагляду і відсутність контролю, недостатню ефективність системи управління охороною праці та нарядної системи. І це, звичайно ж, має стати уроком для роботодавців. І нашим уроком: ми й надалі будемо безкомпромісно вимагати від них безумовного дотримання законодавства про охорону праці.

На знімку:
К. Дорофєєв, перший заступник
начальника теруправління
Держгірпромнагляду по Донецькій області.

Фото Г. ЩУРОВА



До списку