Статьи

2008-041_2.jpg За ініціативи та інформаційної підтримки Держгірпромнагляду заходи з нагоди Дня охорони праці висвітлювались у державних і місцевих засобах масової інформації: в науково-виробничому журналі «Охорона праці», у виданнях «Всеукраїнська технічна газета», «Газета по-українськи», «Сегодня», «Новини Київщини», «Трибуна праці», «Нове життя», «Життя і слово», «Сільські обрії», «Робітниче слово», «Магістраль», «Водник», «Київський будівельник» тощо. Також у висвітленні заходів до Дня охорони праці взяли участь телеканали ІСTV, 1+1, 1-й національний, ІНТЕР, ТОНІС, ТРК Київ.
Традиційними заходами на галузевому рівні з нагоди Дня охорони праці залишаються розповсюдження бюлетенів, листівок, буклетів; оформлення кабінетів охорони праці, куточків, стендів, присвячених Дню охорони праці; проведення нарад, семінарів, оглядів-конкурсів, комплексних перевірок стану охорони праці, надання допомоги у вирішенні соціально-побутових та інших проблем сім’ям потерпілих від нещасних випадків та інвалідам праці.
Обласні, районні та міські засоби масової інформації доводили до відома громадськості мету та завдання акції, присвячували публікації актуальним проблемам охорони праці на виробництві, розповсюджували звернення, пам’ятки та листівки. Інформація щодо проведення Дня охорони праці розміщувалась на дошках оголошень, пасажирському транспорті, на сітілайтах вулиць тощо.
Державні адміністрації та органи місцевого самоврядування, установи, організації, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань (далі — Фонд), територіальні управління Держгірпромнагляду усіх областей організували і провели Дні відкритих дверей, «гарячі» телефонні лінії, під час яких розглядались усні та письмові звернення громадян з питань охорони праці. Проводилась роз’яснювальна робота з питань охорони праці, профілактики виробничого травматизму, щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві, надавалася методична допомога у вирішенні проблемних питань з організації охорони праці для представників піднаглядових підприємств.
В усіх регіонах країни на підприємствах проведено показові комплексні обстеження стану умов та безпеки праці; поновлено або створено куточки з охорони праці; проводилися виставки-ярмарки з продажу спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, а також тематичної літератури, методичної та нормативної документації, іншої друкарської продукції з питань охорони, безпеки і умов праці; проведено огляди-конкурси, вікторини на теми з охорони праці, науково-практичні конференції тощо.
В усіх областях на підприємствах і в організаціях було організовано і проведено конкурси «Кращий працівник», «Кращий за професією», «Краща виробнича дільниця (бригада)», огляди-конкурси «Кращий роботодавець» тощо з відзначенням та заохоченням працівників.
Здійснювався комплекс заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам та профзахворюванням, недопущення приховування нещасних випадків на виробництві.
У рамках проведення Дня охорони праці в усіх областях, районах і містах організовано та проведено заходи із вшанування пам’яті загиблих на виробництві, жалобні мітинги, панахиди, надано допомогу в облаштуванні могил, також відвідували сім’ї загиблих, інвалідів праці, яким було надано матеріальну допомогу.
Проведено круглі столи за участі представників держадміністрацій, профспілок, територіальних управлінь Держгірпромнагляду, виконавчої дирекції Фонду, керівників підприємств та підбито підсумки проведеної роботи до Дня охорони праці, обговорено питання промислової безпеки на підприємствах різних форм власності, підвищення ефективності роботи з охорони праці, культури виробництва, пропаганди безпечних умов праці.
Все більше уваги приділяється проведенню Дня охорони праці в Україні на засіданнях рад з питань безпечної життєдіяльності населення. Хід реалізації планів заходів з підготовки та проведення Дня охорони праці розглядався радами з питань безпечної життєдіяльності населення у Вінницькій, Закарпатській, Запорізькій, Львівській, Хмельницькій та інших областях.
Державними адміністраціями та теруправліннями, крім запланованих заходів, проводився ряд додаткових:
22 квітня у Кримському прес-клубі до Дня охорони праці організовано та проведено на республіканському рівні круглий стіл з участю соціальних партнерів.
22 квітня у Дніпропетровській області відбувся 7-й з’їзд Асоціації піротехніків України, який зібрав представників більш як 50 підприємств-виробників піротехнічної продукції. Найголовнішими стали питання, що стосувалися безпечного зберігання такої продукції та проведення робіт із застосуванням піротехнічних засобів під час масових заходів.
23 квітня проведено спільне засідання ради Харківської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в енергетиці і президії галузевої профспілки з питань охорони праці.
У Східноукраїнському національному університеті імені В. Даля (Луганськ) на базі кафедри «Охорона праці та безпека життєдіяльності» проведено наукову конференцію з питань культури безпеки праці.
27 березня за ініціативи територіального управління Держгірпромнагляду спільно з головним управлінням МНС України в Рівненській області, ДП «Рівненський ЕТЦ» проведено семінар-нараду з керівниками будівельно-монтажних підприємств щодо перспектив розвитку галузі та підвищення рівня безпеки ведення будівельних робіт.
За ініціативи служби охорони праці та профспілкового комітету ВАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» у міському парку м. Комсомольська встановлено пам’ятник загиблим на виробництві.
Широкий комплекс заходів до Дня охорони праці здійснено на провідних підприємствах нафтогазової, хімічної, будівельної галузі, лісового господарства, агропромислового комплексу, легкої та харчової промисловості, зв’язку, в установах охорони здоров’я.
Проведення Дня охорони праці вже стало традиційним в установах та навчальних закладах Міністерства освіти і науки України.
З 14 по 19 квітня управлінням освіти і науки Донецької облдержадміністрації організовано і проведено Тиждень знань з безпеки життєдіяльності у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах області (охоплено понад 538 тис. учнів і вихованців). Згідно з планом у містах та районах області проведено конкурси плакатів, рефератів, заняття-тренінги з надання першої медичної допомоги. У загальноосвітніх школах Новоазовського району пройшла презентація фільму «Ким бути, або Як працю зробити безпечною».
Обласні управління освіти Хмельницької, Луганської, Кіровоградської областей, у м. Києві, АР Крим та інші управління організували та провели серед учнів шкіл конкурси «Охорона праці очима дітей», «Моє життя, моя робота, моя безпечна праця». Разом з тим проведено відкриті уроки і години спілкування, де йшлося про безпеку життєдіяльності, пожежну безпеку, охорону праці, здоров’я та навколишнього середовища, оформлено стінгазети, тематичні виставки малюнків школярів.
У професійно-технічних навчальних закладах проведено конкурси на тему «Кращий знавець правил з охорони праці» із заохоченням кращих учнів, студентів, конкурси на краще знання правил пожежної безпеки та з надання першої медичної допомоги. Учням продемонстровано відеофільм про шкідливі та небезпечні фактори на виробництві.
15 квітня у Житомирі пройшла обласна олімпіада з предмета «Охорона праці» серед учнів професійно-технічних навчальних закладів.
З метою формування належного ставлення до питань охорони праці у підростаючого покоління у 28 професійно-технічних навчальних закладах та старших класах шкіл Миколаївської області проведено уроки, присвячені Дню охорони праці. Учні писали твір на тему «Охорона праці» з обраної професії. Кращі роботи відзначено грамотами та цінними подарунками.
Активну участь у проведенні заходів взяли представники територіальних управлінь Держгірпромнагляду спільно з відповідними службами обласних і районних державних адміністрацій, організаціями роботодавців, управліннями виконавчої дирекції Фонду, представниками профспілок. Було проведено комплексні перевірки на підприємствах усіх галузей.
Відповідно до затвердженого плану заходів представники державних інспекцій з охорони праці проводили зустрічі з представниками трудових колективів, брали участь у роботі круглих столів, семінарів-нарад, конференцій з метою висвітлення проблем профілактики виробничого травматизму, надання методичної і практичної допомоги з питань охорони праці. Розглянуто питання поліпшення санітарно-побутових умов працюючих.
Теруправління Держгірпромнагляду впродовж березня-квітня готували і розміщували на офіційних сайтах теруправлінь та Комітету, а також у спеціалізованих виданнях та засобах масової інформації повідомлення (прес-релізи) про заходи, які проводились з нагоди Дня охорони праці, розповсюджували листівки-звернення, проводили семінари, огляди-конкурси з охорони праці, за результатами яких переможців було матеріально заохочено та нагороджено почесними грамотами і цінними подарунками.
Спеціалісти теруправління по Київській області та м. Києву взяли участь у громадських слуханнях на тему «Безпечне використання газу в побуті» для працівників філій експлуатації газових господарств (ФЕГГ) ВАТ «Київоблгаз», керівників ЖЕКів, представників підприємств, які займаються перевіркою та прочищанням димових та вентиляційних каналів, голів сільських рад та громадськості. Такі слухання пройшли в Броварській, Вишгородській, Баришівській, Яготинській, Згурівській, Макарівській, Іванківській, Бориспільській філіях, у Білоцерківській міській раді. А у ФЕГГ Сквирській, Таращанській, Кагарлицькій, Богуславській, Тетіївській, Володарській, Васильківській, Миронівській, Фастівській до громадських слухань було залучено працівників відділів освіти, культури, комунальних служб райдержадміністрацій, які контролюють діяльність газових господарств.
Під час проведення комплексних обстежень і цільових перевірок підприємств державні інспектори спільно з представниками управлінь Фонду особливу увагу приділяли створенню роботодавцями безпечних умов на кожному робочому місці, наявності та ефективному функціонуванню системи управління охороною праці, фінансуванню заходів з охорони праці, розробці і реалізації додаткових заходів щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві.
Тільки по Донецькій області протягом березня-квітня до Дня охорони праці проведено 67 комплексних обстежень і 138 цільових перевірок підприємств усіх форм власності та видів діяльності, у ході яких виявлено 86 556 порушень вимог нормативних актів з охорони праці, призупинено 3217 об’єктів і видів робіт, притягнено до адміністративної відповідальності (оштрафовано) 3502 посадові особи, у т.ч. 251 керівника, на загальну суму 271,9 тис. грн., направлено 545 матеріалів до органів прокуратури.
По Дніпропетровській області проведено 166 обстежень, у примусовому порядку призупинено 120 одиниць механізмів та устаткування, які становили загрозу для життя та здоров’я працюючих. За допущені порушення з охорони праці 83 працівників підприємств притягнено до адміністративної відповідальності, з них 12 перших керівників. Сума штрафів склала 5863 грн.
Слід відзначити активну участь у проведенні заходів з нагоди Дня охорони праці теруправлінь Держгірпромнагляду по Вінницькій, Донецькій, Київській, Полтавській, Закарпатській, Львівській, Луганській, Миколаївській, Харківській, Сумській областях, АР Крим.
Також під час проведення Тижня охорони праці страховими експертами з охорони праці робочих органів Фонду було розповсюджено серед роботодавців друковану продукцію, виготовлену за рахунок коштів Фонду: плакати, пам’ятки, попереджувальні знаки, тематичні посібники, збірники нормативно-правових актів з питань охорони праці та профілактики виробничого травматизму, правил безпечної поведінки під час виконання робіт.
Низку заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні організовано і проведено Міністерством транспорту і зв’язку, Міністерством культури і туризму, Міністерством промислової політики, Міністерством освіти та науки, Міністерством вугільної промисловості, Національним космічним агентством, іншими центральними органами влади, Міністерством праці та соціальної політики Автономної Республіки Крим та Федерацією роботодавців України.
Активну участь у реалізації заходів з нагоди Дня охорони праці взяли профспілкові організації різних рівнів Федерації профспілок України.
Організовуючи заходи щодо ефективного проведення акції, профспілкові організації та їхні соціальні партнери використовували як відомі, так і нетрадиційні форми роботи. Наприклад, оргкомітет, створений для проведення Дня охорони праці у м. Хмельницькому, визнав за доцільне зробити акцент на виробничий рівень і провів зустрічі з працівниками семи підприємств цього міста, в яких взяли участь понад 450 осіб і які транслювалися по радіо і на телебаченні. Було підготовлено і розповсюджено серед виробничих об’єктів Хмельниччини відповідні інформаційні буклети.
На Полтавщині за участі ЗМІ проведено вікторину з питань охорони праці між командами провідних машинобудівних підприємств (ВАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин», «Крюківський вагонобудівний завод», «Кременчуцький колісний завод», «Кременчуцький сталеливарний завод» та холдингова компанія «АвтоКрАЗ»). Інформація про хід її проведення та результати цього заходу детально висвітлювалися облтелерадіокомпанією «Лтава».
У Харківському соціально-економічному інституті Федерації профспілок України з нагоди акції організовано День відкритих дверей, проведено консультації в Науково-методичному центрі з питань охорони праці, а також анкетування за темою «Управління професійними ризиками» та щодо вдосконалення діяльності зазначеного Центру. Дні відкритих дверей з охорони праці за участі профспілок проведено в дні акції у Броварській районній держадміністрації Київської області.
На базі територіальних профоб’єднань або за активної участі їхніх керівників та спеціалістів проведено спільні з облдержадміністраціями, теруправліннями Держгірпромнагляду, робочими органами Фонду, органами санепіднагляду, організаціями роботодавців тощо обласні наради і круглі столи з нагоди Дня охорони праці (Волинь — в актовому залі профоб’єднання; Дніпропетровщина — в студії телебачення і на базі ФПО; Донеччина — на базі обласного телебачення; Івано-Франківщина — в студії обласного телебачення «Галичина» та в облпрофраді; Миколаївщина — у приміщенні облпрофради; Сумщина — в актовому залі обласної музичної філармонії; Херсонщина — на обласному телебаченні, а також на базі ВАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування» за участі понад 150 осіб; Хмельниччина — в облпрофраді за участі майже 200 осіб та в телерадіокомпанії «Поділля-центр»).
Профспілки приділили належну увагу вивченню фактичного стану безпеки й умов праці та усуненню наявних порушень на місцях. Так, технічні інспектори праці та інші представники профорганізацій різних рівнів взяли участь у більшості зовнішніх або внутрішніх перевірок, що здійснювалися протягом акції.
Наприклад, у Луганській області за участі профспілок перевірено стан охорони праці на 2,3 тис. підприємств (при цьому з виявлених майже 9 тис. порушень було усунено протягом Тижня охорони праці понад 88%), на Івано-Франківщині — на 198 підприємствах, в системі АПК Миколаївщини проведено 165 рейдів-перевірок тощо. За поданням представників профспілок вирішено чимало питань, спрямованих на підвищення рівня безпеки і умов праці. Наприклад, у Харківському НВО «Турбоатом» після перевірок започатковано ремонт двох головних вентиляторів ливарного цеху і оновлено наочну агітацію з охорони праці, на Харківському заводі підйомно-транспортного устаткування встановлено агрегати для збору абразивного пилу на заточувальних верстатах та витяжну вентиляцію в ковальсько-пресовому цеху, а на заводі «Будгідропривід» модернізовано бортові відсоси гальванічних ванн тощо.
У квітні-травні цього року у багатьох регіонах України за участі представників профспілок здійснювався оперативний контроль за безпекою праці на будівельних об’єктах за принципом «Будівельного патруля». Представники профспілки авіабудівників взяли участь у 35 внутрішніх і чотирьох зовнішніх перевірках стану охорони праці на підприємствах цієї галузі тощо.
Позитивні результати проведеної роботи, виходячи з особливого значення і соціальної ваги даної акції та Указу Президента України від 18 серпня 2006 р. № 685/2006 «Про День охорони праці», свідчать про необхідність і надалі всіляко підтримувати і всебічно розвивати досягнуте.



До списку