Статьи

Image00072.jpgНе секрет, що на Дніпропетровщині стрижневою темою політичних, побутових і застільних розмов останні півтора року часто-густо залишається доля Криворізького гірничо-металургійного комбінату. Поширюються і стихають найнеймовірніші чутки про масові скорочення персоналу, зменшення зарплати, згортання соціальної сфери. Але є істина. Що ж надбав і що втратив металургійний велетень «Криворіжсталь», отримавши нового власника (корпорація «Арселор Міттал») і ставши ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг»? Про це нашому власному кореспондентові Леоніду БЕЗУГЛОМУ розповів колишній директор з охорони праці підприємства В. Марунчак.

— Давайте почнемо з того, що скорочення чисельності робітників й інженерно-технічних працівників не було, і сьогодні загальна кількість персоналу становить 56 тис. осіб. Таким чином виконуються зобов’язання, обумовлені в процесі повторного продажу комбінату. У 2006 р. відбулося підвищення зарплати. І не один раз. Люди також отримали так звану 13-ту зарплату. Допомагає комбінат і місту: минулого року увагу було звернено на Будинок маляти.
Звичайно ж, «очі бачили, що купували». Тобто — в якому стані цехи, обладнання, інфраструктура. Але є ще речі, які лежать за межею зримого: законодавча база, що визначає «правила гри» держави і власника підприємства. Зокрема, у галузі охорони праці. І новий власник просто не міг обійти це поле. Скажу, що після повторного продажу «Криворіжсталі» весь персонал продовжував працювати на своїх посадах у звичному режимі. І ось через 2—3 дні після прибуття генерального директора Норендри Чодарі мене запросили на розмову до нового керівника. Перше запитання — як справи з охороною праці? Бесіда продовжувалася більше години. Новий генеральний директор цікавився: які діють закони, правила, як працює система управління охороною праці, який рівень травматизму, яка звітність? Зрозуміло, що розповідав я у загальних рисах. А наприкінці — ще одне запитання: «А хто ж все-таки відповідає за охорону праці?» Я кажу: «Ви! Так визначає Закон». А тоді додаю: «Навіть при тому, що значну частину повноважень Ви делегуєте посадовій особі, яка очолює на підприємстві структуру охорони праці».
Видно було, що генеральний директор дуже здивувався, а тоді сказав: «Добре, добре!»
І треба зазначити, що питаннями охорони праці представники власника займаються послідовно і серйозно. Кожного ранку о 8 год 30 хв керівник адміністрації з виробництва проводить нараду (на якій частенько присутній і генеральний директор). Мені першому надається слово доповідати: який стан справ на комбінаті, що трапилося, де трапилося і чому трапилося. Якщо я бачу десь невідповідність, то відразу ж порушую питання. І воно вирішується.
Цікавиться справами, що стосуються охорони праці, і керівник адміністрації з кадрів, постійно вимагає звітів. До речі, у корпорації до питань охорони праці звернено більше «очей», ніж на підприємствах українських власників. Скажімо, звіти про ситуацію за той чи інший період вимагає і головний бухгалтер. А про недавній нещасний випадок, коли під стрічкою конвеєра на збагачувальній фабриці загинула жінка, генеральний директор нашого комбінату звітував 16 квітня на засіданні ради директорів корпорації.
Фахівцям охорони праці, очевидно, буде цікаво знати, що в «Арселор Міттал» зовсім інша система обліку виробничого травматизму. Традиційно в Україні обліковуються втрачені робочі дні, у корпорації ж — невідпрацьовані години.
Тільки-но новий власник вступив у свої права, як з нами відразу ж електронною поштою почав зв’язуватися з Лондона Девід Садлер, котрий у корпорації займається охороною праці. А згодом, у березні 2006 р., у Роттердамі (Нідерланди) було організовано нараду керівників структур охорони праці всіх підприємств корпорації, фактично — з усього світу. Мова йшла про те, які принципи роботи обрано корпорацією, що від нас хочуть бачити. Останнє — не секрет: вийти на нульові показники виробничого і... побутового травматизму.
Через півроку по цьому офіс корпорації уклав договір з всесвітньо відомою фірмою «Дюпон», і та прислала своїх представників подивитися на нашу роботу в галузі охорони праці. Перебували вони у Кривому Розі два тижні, вивчали документи. Але найбільше цікавилися: як доводиться мета охорони праці до людей і як вони реагують «знизу»?
Представники фірми «Дюпон» дали непогану оцінку нашій СУОП і рівню підготовки наших спеціалістів. Хоча, звичайно, були і зауваження.
У чому різниця між вітчизняною системою реалізації завдань охорони праці і цією системою в корпорації «Арселор Міттал»?— Ви не здогадаєтесь: в корпорації робота базується на врахуванні менталітету людей. І ви, переконаний, не можете з цим не погодитися. Навіть якщо, за великим рахунком, порівнювати представників різних континентів. Це зовсім різні люди. І під час нарад, розмов з колегами, інспекторами Держгірпромнагляду я неодноразово підкреслював: потрібно багато часу, щоб змінити свідомість людини. Є країни, де робітнику прочитали інструкцію, як-то кажуть, намалювали білу лінію на підлозі — і він через неї не переступить. Що ж відбувається у нас? Уявімо, що устаткування огороджене металевою сіткою з вічком 20 на 20 мм. Якщо туди ніяк пробратися, то треба спробувати пальцем — крутиться воно чи не крутиться. Як наслідок — пальця немає!
У корпорації, до якої зараз належить наше підприємство, нещасні випадки розслідуються кваліфіковано. Але члени комісії ще ставлять собі окреме запитання: «Чому ця людина так подумала і так зробила?»
Якби можна було вишикувати всі 56 тис. тих, хто працює на комбінаті «Міттал Стіл Кривий Ріг», і запитати, чи можна переходити залізничні колії у необладнаних місцях, відповідь була б однозначною: «Не можна!» Але давайте подивимося, що відбувається у житті. Адже переходять і думають, що минеться… Той випадок, коли під стрічку конвеєра на збагачувальній фабриці потрапила машиніст конвеєра В. Денисова — з цього ряду.
Звичайно, за день-два менталітет людини не зміниш. Але починати треба. І ми це робимо. Ось лише деякі приклади. У березні було проведено День здоров’я і безпеки. Ми запровадили і таку форму виявлення порушень, як телефон довіри. Вона виправдовує себе. Номер мого телефону, який цілодобово працює в режимі автовідповідача, знають у всіх виробничих підрозділах. І як тільки надходить анонімне повідомлення, туди відразу ж виїжджає інженер оперативного відділу. Нещодавно в одній із змін не видали «пелюстки» (респіратори). Поїхали туди — порушення дійсно мало місце.
Але менталітет людини — робітника і керівника — визначають не тільки виховання, фахова підготовка, виробничі традиції, відповідальність перед товаришами по колективу, суспільством і Законом, а й стан та рівень устаткування, технології. Фахівцю не треба пояснювати, що металургійне виробництво постійно вимагає значних капітальних вкладень для заміни устаткування і впровадження нових технологій. З приходом нового господаря, в рамках виконання інвестиційних зобов’язань і бізнес-плану у 2006 р. на модернізацію, реконструкцію, капітальне будівництво, поточні ремонти витрачено понад 935 млн. грн. Це велика сума. А ми бачимо за нею те, що без модернізації виробництва не можливе покращання умов праці. І цього, переконаний, ніхто не стане заперечувати. Адже працюючи дідівськими методами, на застарілому устаткуванні, фізично зношених машинах і механізмах,— не зменшиш рівень виробничого травматизму. Ось чому у 2006 р. розпочато чергову реконструкцію кар’єрів № 2 біс, № 3. Причому перша черга реконструкції кар’єра № 3 передбачає освоєння коштів на оновлення залізничних шляхів на суму 7,6 млн. грн. Придбано основного обладнання на суму 142,46 млн. грн. Передбачається витратити майже 2,5 млн. грн. на винесення ЛЕП на східному борту.
На три роки (2006—2008 рр.) розрахована модернізація секцій збагачувальних фабрик № 8 та № 12, а також 12 агломашин гірничо-збагачувального комбінату. Лише у 2006 р. з цією метою вже витрачено понад 7 млн. грн.
У 2006—2007 рр. планувалося реконструювати коксові батареї № 3 і № 4 з впровадженням природоохоронних заходів. Минулого року вже освоєно майже 318 тис. грн.
Не буду вас втомлювати цифрами, бо говорити треба і про роботи з реконструкції шахти імені Артема, і про будівництво комплексу шахти «Східна», і про технічне переозброєння в процесі капітальних ремонтів 1 розряду доменних печей № 5, 6, 7, 8 з будівництвом сучасних ливарних дворів та встановленням сучасного аспіраційного обладнання.
Однак хочу особливо підкреслити, що в середньому 15—20% від витрачених сум на капітальне будівництво та поточні ремонти йде на забезпечення охорони праці. А саме: огородження, облаштування робочих місць. Це загальні заходи, без яких охорона праці, як поняття, взагалі не може існувати.
Що стосується покращання умов праці. Згідно із заходами, затвердженими генеральним директором, ми маємо програму з пожежної безпеки до 2011 р. та програму з охорони праці. Є програма покращання умов праці, яка внесена у колективний договір. Вона орієнтована на використання немалих сум. І власник дотримується зобов’язань. Відповідно до Закону на охорону праці повинно виділятися не менше 0,5% від суми реалізованої продукції. А у ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» за тарифною угодою маємо 0,6%. За 2006 р. це становило 89 млн. грн. На ці гроші можна зробити багато. Тому витрачаємо їх на реалізацію раніше запланованих заходів, але вже зараз думаємо про 2008 р.: хочемо зробити чи окремий план, чи так званий титульний список.
Хочемо реалізувати заходи таким чином, щоб людина на робочому місці усвідомила, що це виконано для неї: чи ліквідували загазованість, чи запиленість, чи вібрацію або дію високих температур. Ось лише один приклад. Раніше роботи з ремонту доменних печей проводилися таким чином: усередину опускався майданчик, туди перебиралися люди. Вони демонтували кладку тощо. А при нинішньому власнику ці роботи на печах № 6 і № 7 відбувалися без участі людей — їх виконав робот. Таким чином ми стали свідками впровадження нових технологій, де людина присутня лише за пультом управління.
Протягом минулого року якісних змін зазнали відносини з підрядними організаціями, що залучаються до виконання робіт на підприємстві. А їх більше сотні. Це спеціалізовані колективи, і вони непогано працюють. Але охорона праці там була поставлена набагато гірше, ніж у нас. І років три тому ми пережили справжній обвал нещасних випадків, які сталися на території підприємства з працівниками усіх цих ТОВ, ПП, ЗАТ і т. д. Що ж маємо зараз? У зв’язку з тим, що ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» входить до корпорації «Арселор Міттал», змінилися і правила наших відносин. Зараз немає різниці — підрядник чи цех підприємства. Якщо хтось травмувався, то свій це чи чужий, обов’язково надсилаємо повідомлення до Лондона.
Проте треба зазначити, що у нас усі нещасні випадки розслідуються своєчасно і якісно. Ті ж, які сталися у попередні роки і не були розслідувані з якихось причин, розслідуються протягом місяця після отримання заяви від потерпілого.
Але головним завданням все-таки є щоденна робота щодо попередження приховування або неправильного розслідування нещасних випадків на виробництві. Якщо ми хочемо справді якісно змінити ситуацію з травматизмом (а цього хочемо!), то обов’язково повинні знати реальний стан речей. І на цьому шляху ми орієнтуємося на міжнародні стандарти, які діють на передових підприємствах світу. Цей напрям виправданий. Не випадково 14 грудня 2006 р. генеральний директор ТNO Certification B.V. пан Т.Й.В. Сіреманса підписав сертифікат відповідності СУОП металургійного виробництва ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» вимогам міжнародного стандарту OHSAS 18001:1999, який діятиме до 14 грудня 2009 р. Межі дії сертифіката — розробка, проектування, виробництво та продаж агломерату, чавуну, сталі, прокату, продуктів розділення повітря, технічне обслуговування та ремонт основного устаткування та пристроїв, ідентифікація небезпек, оцінка ризиків та контроль за ризиками, готовність до аварійних ситуацій та відповідні дії, розслідування нещасних випадків і професійних захворювань.
13—17 листопада 2006 р. проведено офіційний сертифікаційний аудит відповідності СУОП металургійного підприємства вимогам міжнародного стандарту OHSAS 18001:1999 згідно з контрактом про співробітництво з сертифікації.
Стратегія лідерства постійно диктує нові вимоги до загальної системи управління виробництвом. Сучасний ринок — це постійний виклик, на який необхідно щогодинно давати адекватну відповідь у найрізноманітніших сферах управління виробництвом: менеджменті якості, охорони навколишнього середовища, сертифікації та стандартизації продукції, промислової безпеки тощо. Відбуваються постійне розширення, модернізація та уніфікація загальних світових стандартів, норм та принципів ведення бізнесу. Передусім це має відношення до стандартів промислової безпеки, оскільки невідповідності у галузі охорони праці можуть призвести до найнепередбачуваніших наслідків. Ось чому фахівцями Citek Ukraine B.V. у співробітництві з Департаментом праці та промислової безпеки TNO було запропоновано комплексний, інтегрований проект з розробки, впровадження та сертифікації СУОП відповідно до вимог міжнародного стандарту OHSAS 18001:1999.
Розробка, впровадження (2005—2007 рр.) та сертифікація (2006—2007 рр.) системи управління виробничою безпекою відповідно до стандарту OHSAS 18001:1999 дасть змогу:
вдосконалити діючу на підприємстві СУОП та посилити виробничу дисципліну;
виключити або скоротити до мінімуму число аварійних ситуацій та нещасних випадків шляхом застосування кращих технічних та управлінських рішень;
обмежити витрати, в тому числі кількість адміністративних стягнень;
забезпечити вигіднішу позицію стосовно конкуренції та організацій, які мають спільну мету в галузі промислової безпеки та охорони здоров’я.
Двічі протягом двох років буде проводитись перевірка результатів офіційного аудиту «Системи менеджменту виробничої безпеки» металургійного виробництва, після чого буде проведено офіційний аудит у повному обсязі. Вже визначені експерти-аудитори TNO Certification B.V. — Герардус Пітер Корнеліус Хазебрук, Наталя Кравченко та керівник проекту В’ячеслав Ревін.
Отримання сертифіката на СУОП підприємства є не формальною метою, а надійним доказом того, що діяльність усіх працівників підприємства спрямована на досягнення мети в галузі охорони праці. Будемо вимагати і від підрядників, щоб вони також контролювали процеси і управляли ризиками в цій галузі.
У 2007 р. у товаристві планується проведення сертифікації СУОП гірничо-збагачувального комбінату, шахтоуправління та коксохімічного виробництва фахівцями Citek Ukraine B.V., які працюють від імені TNO Certification B.V., для удосконалення системи менеджменту виробничої безпеки щодо вимог міжнародних стандартів OHSAS 18001:1999. У липні відбудеться попередній аудит (перший етап сертифікаційного аудиту) СУОП, на листопад заплановано сертифікаційний аудит СУОП цих виробництв та перший інспекційний аудит СУОП металургійного виробництва.
У разі успішної сертифікації СУОП гірничо-збагачувального комплексу, коксохімічного виробництва та шахтоуправління з підземного видобутку руди щодо вимог міжнародного стандарту OHSAS 18001:1999 вони отримають право використовувати цей сертифікат. Ми на це розраховуємо і цього прагнемо. Звичайно, з позиції майбутнього ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг»!



* * *
Коли верстався цей номер журналу, стало відомо, що В. Марунчак, віддавши охороні праці на комбінаті більше 30 років, пішов на заслужений відпочинок. Редакція щиро бажає йому міцного здоров’я та довгих років життя.



Фото Л. БЕЗУГЛОГО



До списку