Статьи

Протягом трьох днів у Києві тривав навчальний семінар «Питання покращання охорони праці. Сучасні системи управління охороною праці МОП — СУОП 2001».
Семінар було організовано Міжнародною організацією праці (МОП) та Федерацією роботодавців України (ФРУ). В рамках семінару експерти Субрегіонального бюро МОП для країн Східної Європи та Центральної Азії передавали досвід та прищеплювали практичні навички щодо визначення ризиків для життя і здоров’я працівників, а також з розробки методів усунення цих ризиків.

2008-127_2.jpgІдея проведення семінару народилася ще у 2005 р. Та остаточне втілення в життя вона отримала минулого року після візиту до України і зустрічі з Президентом України В. Ющенком Генерального секретаря міжнародної організації роботодавців А. Пеньялози. Зустріч відбувалась після трагічних подій на шахті імені О. Ф. Засядька. Тому і мова йшла про організаційні підходи до охорони праці у світі, зокрема у вугільній галузі. На пропозицію А. Пеньялози провести відповідне навчання в нашій країні відгукнулася Федерація роботодавців України, яка входить до числа 145 національних об’єднань роботодавців із 138 країн світу — членів Міжнародної організації роботодавців.
На семінар запросили 40 фахівців з охорони праці. До навчання залучилися в переважній більшості заступники генеральних директорів з охорони праці вугільних об’єднань Донбасу — люди, які не з чуток знають про проблеми безпеки на підприємстві.
Учасників семінару привітав Генеральний директор Федерації роботодавців України В. Грищенко. Він зазначив, що змінилася формація суспільства, проте підходи до системи управління охороною праці в державі багато в чому залишилися старими. Інспекції праці, які існують, а їх не одна і не дві, виконують переважно каральну, поліцейську функцію. В цьому сенсі доцільно ознайомитися з європейським досвідом організації системи управління охороною праці на підприємствах.
В. Грищенко висловив сподівання, що саме присутні допоможуть зробити перший крок на шляху до впровадження нових підходів, які б підвищували ефективність роботи підприємства, з одного боку, а з іншого — покращували умови праці працівника, який і є основним капіталом підприємця. Питання охорони праці є передусім питаннями роботодавця, і їх вирішення буде інвестиціями у підвищення конкурентоспроможності підприємств.
2008-128_2.jpgВ. Хусберг, головний спеціаліст з охорони праці Субрегіонального бюро МОП, розповів про шлях, який країни Європи пройшли у розбудові існуючих систем управління охороною праці. Не дуже порадували слухачів паралелі про стан вирішення деяких питань охорони праці в нашій країні і його європейським рівнем. В організації управління, ставленні роботодавця і працівника до проблем безпеки Україна відстала на 10—20, а то і 30 років. Але втішає те, що всі держави проходили цей етап, і у разі свідомого підходу з боку усіх зацікавлених сторін мета — досягти європейського рівня культури безпеки — є цілком досяжною.
Сьогодні у більшості розвинених країн світу діє одна інспекція праці. Проте інспекція — це невелика складова всієї системи. Інспекція не визначає рівень охорони праці на підприємстві. Це вирішує саме підприємство, його служба охорони праці.
2008-129_2.jpgУ світі триває війна з тероризмом, а де війна з нещасними випадками? — це питання турбує передусім, підкреслив В. Хусберг. У вересні 2001 р. під час терористичного акта в Нью-Йорку загинуло приблизно 4 тис. осіб, проте щоденно на виробництві у світі гине 6 тис. осіб — кожні 15 с гине людина. Світовій економіці це коштує 4% ВВП. Настав час говорити і думати про охорону праці не лише фахівцям з охорони праці, але й економістам.
Не випадково тема одного із занять семінару, що провів координатор проекту на Північному Заході Росії Субрегіонального бюро МОП М. Рудаков, була така: «Економіка та охорона праці». За оцінками швейцарських економістів, рівень конкурентоспроможності на світовому ринку корелюється з рівнем виробничого травматизму в країні. Прямі витрати, пов’язані з нещасними випадками, становлять 10—15% від заподіяних збитків.
Р. Литвяков, регіональний координатор програм з охорони праці Субрегіонального бюро МОП, розповів про основи оцінки та управління ризиками на виробництві.
Експерти МОП презентували Настанову з систем управління охороною праці МОП — СУОП 2001 (ILO — OSH 2001) та поділилися досвідом її застосування в Росії, інших країнах СНД.
2008-126_1.jpgУ рамках семінару відбулась навчальна поїздка у ВАТ «Ветропак Гостомельський склозавод». За участі Г. Кучеренко — начальника відділу охорони праці та охорони навколишнього середовища пройшло практичне заняття на трьох дільницях заводу. Керівники вугільних підприємств, спираючись на власний технічний досвід та отримані під час семінару знання, спробували оцінити ризики на незнайомому виробництві. Запропоновані заходи були досить ефективними і не потребували великих додаткових витрат.
Учасники семінару одностайно підтримали ініціативу ФРУ щодо створення Національного консалтингового центру з питань безпечних та гідних умов праці. Його діяльність передбачатиме: підготовку експертів національного рівня з питань безпеки праці для потреб організацій роботодавців — членів ФРУ; навчання роботодавців та фахівців з питань охорони праці з метою формування культури організації безпечних робіт; моніторинг та аналіз законодавства у сфері охорони праці та надання консультацій роботодавцям.
Семінар засвідчив велику зацікавленість роботодавців у нових підходах до організації безпеки праці та необхідність подальшого розвитку подібної навчальної діяльності з метою охоплення нею якомога більшої кількості фахівців підприємств.

К. ТЕЛИЧКО, заступник головного редактора журналу «Охорона праці»
На знімках

Виступає Генеральний директор
Федерації роботодавців України В. Грищенко.

Головний спеціаліст з охорони праці
В. Хусберг проводить практичне заняття.

Начальник відділу охорони праці
ВАТ «Ветропак Гостомельський склозавод»
Г. Кучеренко (у центрі)
з учасниками семінару на своєму підприємстві.

Учасники семінару.

Фото К. РУДИКА



До списку