Статьи

Image00096.jpg У минулому році управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань у Львівській області активізувало свою діяльність, спрямовану на безпосереднє спілкування з потерпілими та членами їхніх сімей. Для цього практикувалися виїзди на місця їхнього проживання. Особливо це важливо для тих, хто проживає у віддалених гірських районах. Адже інваліду праці нелегко дістатися до обласного центру, щоб з’ясувати свої питання, вирішити назрілі проблеми. Тому з надходженням від таких осіб звернень керівництво та фахівці управління Фонду виїздять до потерпілого додому і на місці по змозі допомагають у вирішенні його проблем.
Такі зустрічі, що відбулися у 2006 р., із вдячністю згадують дружина потерпілого Є. Гриценка (м. Червоноград), якій надано консультацію щодо правильності розрахунку та виплати одноразової допомоги сім’ї; потерпілий В. Комарницький з Турківського району, інвалід ІІІ групи, котрий, будучи травмованим, до утворення Фонду не одержував страхові відшкодування з колгоспу; інвалід ІІ групи О. Кульчицький-Густ (м. Самбір), який нарікав на низький розмір відшкодування втраченого заробітку; інвалід І групи С. Бурий із Сколівщини, котрому підприємство у зв’язку із втратою документів припинило відшкодовувати шкоду; Т. Луник (м. Стрий), мати померлого на виробництві, якій роз’яснено питання розслідування нещасного випадку; дружина померлого М. Бусел (м. Червоноград), яка з’ясувала розмір одноразової допомоги сім’ї.
На таких зустрічах обговорюють, яким чином можна вирішити порушені питання. Наприклад, згаданим вище В. Комарницькому після проходження огляду МСЕК встановлено стійку втрату професійної працездатності та призначено Фондом страхові відшкодування, О. Кульчицькому-Густу на пропозицію вибрати замість пенсії по інвалідності пенсію за віком збільшився розмір страхової виплати.
А в переддень Міжнародного дня інвалідів працівники правління Фонду побували в інваліда І групи В. Мартиняка, який проживає у с. Малинівка Пустомитівського району. Пожиттєвим інвалідом він став на виробництві ще 23 роки тому. Одного дня під час ремонту кузова вантажного автомобіля сталося непоправне. Внаслідок падіння кузова Василь отримав травму ніг. У результаті — ампутація їх вище колін. Звичайно, горе для потерпілого велике. Але Василь — людина великої сили духу. Навіть інвалідність не завадила йому створити власну сім’ю. Він займається спортом, плаває, бере участь у перегонах на візках, учасник та неодноразовий призер щорічних спартакіад інвалідів Львівщини.
До Фонду у потерпілого особливе ставлення, про його працівників говорить лише з вдячністю. Адже до 1 квітня 2001 р. він отримував тільки пенсію по інвалідності. Після з’ясування обставин нещасного випадку тепер отримує з Фонду щомісячні страхові відшкодування втраченого заробітку, допомогу по догляду, забезпечується інвалідними візками, щороку протезами.
Працівники Фонду намагаються завжди бути поруч з потерпілими, підтримують усі заходи, спрямовані на залучення інвалідів до громадського життя. Вже не один рік проводяться спартакіади інвалідів Львівщини. Щорічні проведення Міжнародного дня інвалідів не обходяться без присутності тих, кому надається допомога, організовуються шахово-шашкові турніри, огляди творчих робіт. Для потерпілих за кошти Фонду передплачується газета «Благовіст» — всеукраїнський часопис для інвалідів.
У кожному конкретному випадку під час зустрічей із потерпілими завжди прагнуть знайти порозуміння з ними, виявити повагу, в жодному разі не принизити їхню людську гідність, щиро поспівчувати рідним з приводу втрати близької їм людини чи ушкодження здоров’я. Хоча й не завжди є можливість вирішити проблеми, на заваді чого стоять недосконалі положення чинного законодавства. Працівники Фонду вважають, що в інтересах справи було би вкрай потрібним підпорядкувати органи МСЕК Міністерству праці та соціальної політики. На користь пішло б зміцнення співпраці Фонду соціального страхування з Держгірпромнаглядом.
Слушними були слова, сказані начальником управління виконавчої дирекції Фонду О. Климовичем, що їхня підтримка чи порада дають зрозуміти кожному потерпілому на виробництві, що його не залишено наодинці з собою. Це є проявом істинного гуманізму, притаманного цивілізованій державі. Хоча і в цьому немає межі вдосконалення!


Степан ПОПОВИЧ,
наш власкор

На знімках:
начальник управління виконавчої дирекції Фонду у Львівській області О. Климкович (ліворуч) і голова Львівської обласної
асоціації інвалідів Ю. Погоріляк на виставці творчих робіт інвалідів у Львівському драматичному театрі імені М. Заньковецької;
начальник відділення Фонду у Пустомитівському районі
О. Мєшкова вручає В. Мартиняку привітання з нагоди
Міжнародного дня інвалідів і квитанцію на передплату
газети «Благовіст» на 2007 рік.

Фото з архіву управління Фонду у Львівській області



До списку