Статьи

А. Якименко працює в Іллічівському морському рибному порту з 1985 р. За цей час досконало освоїв професії водія авто- та електронавантажувача, стропальника, добре знає роботу кранівника. Тому коли виникло питання, кого призначити бригадиром бригади № 102, керівництво порту зупинилося на його кандидатурі. І не помилилося. Знаючи специфіку роботи порту, він серйозно ставиться до забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці докерів-механізаторів бригади.
Своїми думками про те, якою має бути роль бригадира на такому складному підприємстві, як порт, Анатолій Іванович ділиться з нашим власним кореспондентом Катериною ЦВІГУН.

Хочу одразу ж сказати, що роботу в нашому порту легкою не назвеш. Хоча він і називається морським рибним портом, але докерам-механізаторам доводиться переробляти не лише рибу, але й цитрусові, курячі стегенця, какао-боби, зерно, руду, металовантажі. Всі перевантажувальні роботи — роботи підвищеної небезпеки. В них задіяно портальні крани, тягачі, дизельні навантажувачі, авто- і електронавантажувачі, інше устаткування, під час роботи з яким необхідно додержувати вимог безпеки, аби уникнути травмування людини. Але ми позаштатних ситуацій намагаємося не допускати, а порушення вимог охорони праці, що виникають, усуваємо якомога швидше. А ті порушення, які не можемо усунути одразу, реєструємо в спеціальному журналі перевірки стану умов праці та доповідаємо про них керівництву вантажрайону.
Роль бригадира в порту — важлива та відповідальна. Він особисто відповідає за безпеку довірених йому людей. І якщо бригадир не забуває про додержання вимог безпеки, навіть, на перший погляд, найелементарніших, то робітники ставитимуться до цього так само відповідально.
Робочий день в порту починається о 8 год ранку, але у мене вже виробилася багаторічна звичка: приходжу на роботу близько 7 год. І якщо раптом затримуюсь хвилин на 10—15, вважаю тоді, що на роботу запізнився. Перед початком зміни треба переробити безліч справ, так що на рахунку кожна хвилина. Зазвичай спочатку вислуховую інформацію бригадира нічної зміни: як пройшла робота, чи не було порушень вимог охорони праці, аварійних ситуацій. У процесі роботи, нерідко у нічну зміну, трапляються поломки інвентарю, і ці питання ми вирішуємо негайно, відправляючи обладнання, що вийшло з ладу, в ремонт. Потім коротка «п’ятихвилинка» з начальником вантажрайону А. Жаровим, якому вже я доповідаю про результати роботи нічної зміни, зауваження щодо питань охорони праці, відправленого в ремонт устаткування тощо. Після цього — щоденний інструктаж з охорони праці перед початком роботи.
Незважаючи на те, що наша бригада в основному складається з досвідчених робітників, щоденний інструктаж — справа свята. Формалізм тут неприпустимий. Кожен вантаж сам по собі складний і потребує особливих способів переробки, а отже, і додержання вимог нормативних документів. Наприклад, як розставити людей на теплоході, щоб робота була безпечною, або як розмістити портальні крани, щоб вони не заважали під час роботи один одному. Тут є певні вимоги, і працювати потрібно точно за інструкцією, інакше не уникнути неприємностей.
У порту велике значення надається професійній підготовці робітників, навчанню високопродуктивних та безпечних прийомів праці. Докери-механізатори навчаються та проходять перевірку знань в навчально-курсовому комбінаті Одеського морського торговельного порту. В 2006 р. там удосконалювали свої знання з охорони праці 60 осіб, у січні 2007 р. пройшли навчання та перевірку знань 14 «новачків», а практику проходитимуть у нас на кранах, тягачах, важких та ковшових навантажувачах.
Крім того, в порту добре налагоджено навчання докерів швартових робіт: з НКК Одеського порту до нас приїздить викладач, а перевірку знань проводить постійно діюча комісія з перевірки знань, яку очолює начальник порту І. Шевченко.
Окремо хочу сказати про нових робітників у бригаді. Більшість новачків приходить до нас з Іллічівського вищого виробничого училища № 22. Спеціально для їхнього навчання в бригаді створено учнівську ланку, яку очолює бригадир В. Федотов.
Спочатку я як бригадир проводжу з усіма новачками первинний інструктаж з охорони праці. Потім до учнів прикріпляються наставники, під керівництвом яких докери-початківці проходяться стажування 10 днів. Після стажування, впродовж якого молоді докери вчаться переробляти будь-який вид вантажу під наглядом наставника, бригадира чи начальника складу, з ними проводиться інструктаж з перевіркою набутих у період стажування навичок безпечної роботи. І лише після всього цього докер одержує допуск до самостійної роботи. Через це проходять усі. Так, під керівництвом досвідчених портовиків О. Платонова, О. Головка, О. Новикова стали добрими спеціалістами М. Федоренко, В. Гудзь, С. Ульянов, І. Сікорський і його син та ін. Особливою повагою користується в учнівській ланці бригадир В. Федотов. Сам багатодітний батько, він до молодих робітників, які прийшли в бригаду, ставиться, як до своїх синів: якщо треба, може багато разів повторити прийом роботи, необхідні вимоги безпеки, а де потрібно, суворо докоряє за порушення. Береже він своїх вихованців, і вони його слухаються та поважають.
Працюючи багато років у порту, я знаю особисто кожного із 108 членів бригади. Це допомагає мені разом зі стивідорами, начальниками змін та складів розподіляти людей по роботах. Наприклад, вранці змінний стивідор видає мені наряд-завдання на виконання робіт на судні та пояснює фронт цих робіт. Це саме робить начальник складу. Вони проводять інструктажі з докерами перед початком зміни. А я, як бригадир, вже знаю, кого саме поставити на виконання кожного завдання. М. Сопішко та С. Русевич — відмінні водії, В. Вітрику, О. Дідоренку можна довірити і кран, і навантажувач. Перевантажувати цитрусові можна доручити лише досвідченим докерам, так само, як і рибу, курячі стегенця, какао-боби.
Кожний досвідчений докер у нас володіє суміжною професією, що допомагає забезпечувати стабільність та безпеку роботи. Цього ми стараємося навчати і новачків, хочемо, щоб вони зрозуміли: грамотний працівник ніколи не порушить вимог безпеки в ході виконання виробничого завдання. В колективі давно стало неписаним законом починати роботу лише тоді, коли бригадир перевірить стан умов та безпеку праці на робочих місцях, тим самим здійснивши перший ступінь адміністративно-громадського контролю. В разі несправності, наприклад, вантажопідйомного механізму або іншого устаткування, його експлуатація негайно припиняється, і ми викликаємо відповідну службу для усунення несправності. У виявленні порушень вимог охорони праці мені неоціненну допомогу надає уповноважений з охорони праці, бригадир 23-ї ланки О. Мисик. Він працює в порту багато років, є головою профкому ДП «Портовик», заочно навчається в інституті. Повз його увагу не пройде жодне порушення вимог безпеки на робочих місцях докерів. Тому якщо О. Мисик на роботі — я спокійний.
Проявляючи вимогливість до докерів-механізаторів щодо додержання правил охорони праці, керівництво порту дбає про створення для них нормальних санітарно-побутових умов. Портовики і, зокрема, члени моєї бригади, забезпечені спецодягом та спецвзуттям, іншими необхідними ЗІЗ: респіраторами, панорамними масками, рукавицями тощо. Є кімнати приймання їжі, у роздягальнях та душових чисто й затишно. Керівництво порту і служба охорони праці слідкують за своєчасним проведенням періодичних медоглядів, які працівники порту щороку проходять в Іллічівській міській поліклініці на водному транспорті. Перед початком зміни та її закінченням кожен докер-механізатор проходить алкотест у медпункті порту. Любителі випити в робочий час у нас не затримуються: всі знають, що подібне порушення карається найсуворіше, аж до звільнення.
Вважаю, що тільки завдяки високій свідомості в додержанні дисципліни, злагодженості в роботі наша бригада працює без травм та профзахворювань. Працюючи в одному колективі, ми з кожним роком стаємо грамотнішими не лише з питань виробництва, а й з питань безпеки. Всі давно зрозуміли, що працюючи безпечно, можна досягти високих виробничих показників. У тому, що наш порт у січні 2007 р. переробив 65 тис. т запланованих вантажів, є заслуга і колективу нашої бригади № 102.
Згоден, що вимог безпеки важко додержувати. Та коли вже поставив собі таку мету, переконуєшся, що результат виправдовує себе повністю.

Фото К. ЦВІГУН



До списку