Статьи

Необхідність проведення комплексної перевірки стану охорони та умов праці на підприємствах Кобеляцького району інспекцією теруправління Держгірпромнагляду по Полтавській області була зумовлена рівнем травматизму, що збільшився. Так, якщо за 4 місяці 2006 р. в районі сталося 4 нещасних випадки на виробництві, то за аналогічний період поточного — 6, один з них — зі смертельним наслідком. Усього за останні 5 років у районі було травмовано 48 працівників.

Аналіз стану умов і охорони праці, проведений за результатами перевірки, дав змогу зробити висновок, що керівництво Кобеляцької райдержадміністрації незадовільно забезпечує додержання законів і реалізацію державної політики в галузі промислової безпеки та охорони праці на підприємствах і в організаціях району.
Незважаючи на аналогічні висновки минулої комплексної перевірки, яка проводилася кілька років тому, в райдержадміністрації зберігається формальний і поверховий підхід до вирішення питань охорони праці. Ніяк не впливає на стан охорони праці районна рада з питань безпечної життєдіяльності населення. На розгляд ради не виносяться актуальні питання профілактики нещасних випадків на виробництві, підвищення рівня промислової безпеки.
Служба охорони праці управління праці та соціального захисту населення Кобеляцької райдержадміністрації не контролює виконання Закону «Про охорону праці» щодо створення служб охорони праці у бюджетних установах, на підприємствах різних форм власності. У районі не проводяться семінари, наради з керівниками та інженерами з охорони праці підприємств, організацій та установ.
Служба охорони праці управління агропромислового розвитку до цього часу не розробила і не впровадила систему управління охороною праці. В управлінні не ведеться аналіз виробничого травматизму. Начальники відділів, головні спеціалісти райсільгоспуправлінь під час виїздів у господарства питаннями охорони праці не займаються.
Наслідком подібного ставлення до виконання посадових обов’язків керівниками двох найважливіших управлінь райдержадміністрації є численні факти порушень чинного законодавства про охорону праці в агроформуваннях. Так, у 9 з 24 сільгосппідприємств району обов’язки інженерів з охорони праці виконують працівники за сумісництвом, 8 спеціалістів не мають вищої освіти, 4 не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці в спеціалізованих навчальних закладах.
Лише в 10 агроформуваннях розроблено і впроваджено СУОП, проте і в них не організовано проведення адміністративно-громадського контролю з охорони праці. Велике занепокоєння перевіряючих викликав той факт, що багато керівників сільгосппідприємств, фермерських господарств, організацій та установ Кобеляцького району не пройшли навчання та перевірку знань, самоусунулися від виконання своїх обов’язків щодо створення безпечних і здорових умов праці. У фермерському господарстві «Нива» (керівник А. Сердюк) перевіряючі не виявили взагалі ніяких документів з охорони праці.
На підприємствах району незадовільно ведеться робота із забезпечення електробезпеки. У переважній більшості агроформувань не призначено осіб, відповідальних за електробезпеку, з числа інженерно-технічних працівників.
Чимало претензій у перевіряючих було і до додержання суб’єктами господарювання району правил охорони праці під час експлуатації вантажопідйомних механізмів. У СТОВ «Україна», «Здобуток», ПОСП імені Зоріна, ТОВ «Прогрес», ЗАТ «Білицький молочно-консервний комбінат» не проведено технічне опосвідчення кран-балок, відсутні кінцеві вимикачі та схеми стропування вантажів, інструкції з охорони праці, не призначено осіб, які відповідають за справний стан та експлуатацію зазначених механізмів.
В агроформуваннях району не налагоджено систему підготовки та ремонту сільськогосподарської техніки. Перед початком весняно-польових робіт із 326 наявних тракторів справними були лише 196, із 53 автомобілів — 21.
У Кобеляцькому районі не виконується постанова Кабінету Міністрів від 05.05.97 р. № 409 «Про забезпечення надійної та безпечної експлуатації будівель, споруд і інженерних мереж». На жодному з перевірених підприємств чи в організації не створено службу спостереження за експлуатацією будівель і споруд, не проводяться їх обстеження.
ЗАТ «Білицький молочно-консервний комбінат» (директор М. Рудич) на момент перевірки не мало дозволу органів Держгірпромнагляду на виконання робіт підвищеної небезпеки. Технологічні транспортні засоби не були зареєстровані, їх водії не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Приміщення акумуляторної не обладнано припливно-витяжною вентиляцією, не проведено технічне опосвідчення автоклавів в основному виробництві.
Серйозні порушення законодавства з охорони праці виявлено в Кобеляцькому СПТУ-43 (директор О. Свячений). Тут не розроблено і не впроваджено СУОП, не переглянуто положення про службу охорони праці і про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці. Навчання професії трактористів-машиністів здійснюється на несправній техніці. 16 тракторів навчального закладу експлуатуються без електростартерного запуску двигуна з кабіни...
У Кобеляцькому районі не на всіх підприємствах створено належні санітарно-гігієнічні умови праці працівників. Незадовільно вирішуються питання забезпечення працюючих спецодягом, спецвзуттям, іншими ЗІЗ.
Недостатньо уваги приділяється створенню безпечних умов праці для сторожів.
Вкрай незадовільно підприємства району, особливо агроформування, забезпечені законодавчими та нормативно-правовими актами з охорони праці, на багатьох взагалі відсутні будь-яка нормативна література, кабінети охорони праці.
Всього за результатами комплексної перевірки підприємств Кобеляцького району виявлено 758 порушень законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці. Експлуатацію 215 одиниць обладнання, машин і механізмів було заборонено чи призупинено до усунення виявлених порушень.
На засіданні ради теруправління Держгірпромнагляду по Полтавській області голова Кобеляцької райдержадміністрації О. Решетило пообіцяв у найкоротші терміни виправити ситуацію, розробити і узгодити з наглядовими органами необхідні заходи щодо поліпшення стану охорони праці, профілактики виробничого травматизму в районі. Залишається сподіватися, що запевнення наділеного високими повноваженнями державного чиновника не розійдуться з ділом.

В. ШУМЕЙКО, начальник Полтавської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в АПК, на транспорті, у зв’язку та соціально-культурній сфері, Вадим КОБЕЦЬ, наш власкор



До списку