Статьи

2008-157_3.jpg Нещодавно державні інспектори теруправління Держгірпромнагляду по Вінницькій області за участі представників районних служб пожежного та санітарного нагляду, інспекції Держтехнагляду та деяких інших контролюючих інституцій провели комплексну перевірку додержання вимог законодавства про охорону праці на підприємствах, в установах і організаціях Погребищенського району. Про її результати та про заходи, що мають у майбутньому спонукати недбайливих роботодавців до усунення виявлених порушень, які створюють безпосередню загрозу життю і здоров’ю найманих працівників, розповідає начальник відділу організації державного нагляду, обліку травматизму та юридичного забезпечення теруправління Держгірпромнагляду по Вінницькій області О. КАЛАШНЮК.

Перевірка показала, що місцеві органи влади, роботодавці проводять певну роботу, спрямовану на реалізацію державної політики в галузі охорони праці, профілактики нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві. Це передбачено програмами соціально-економічного розвитку району, поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2006—2010 рр., рішенням обласної ради від 28.03.2007 р. щодо створення на підприємствах, в установах і організаціях здорових і безпечних умов праці, дорученням голови облдержадміністрації від 28.04.2007 р. № 01-1-13-2392. Упродовж минулого року питання охорони праці розглядалися на сесіях сільських і міської рад. Вони періодично обговорювалися також на засіданнях районної координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення, на нарадах і семінарах, що проводилися з роботодавцями. Відповідну роботу проводили працівники управління праці та соціального захисту населення районної держадміністрації.
Незважаючи на ці та інші заходи, торік у районі під час виконання трудових обов’язків внаслідок допущених порушень вимог безпеки праці загинуло чотири працівники. Як свідчать результати перевірки, є чимало передумов для настання нещасних випадків і в поточному році. На 25 підприємствах, на яких побували державні інспектори, було виявлено 507 порушень нормативно-правових актів з охорони праці, заборонено експлуатацію 113 об’єктів, устаткування та робіт, у тому числі одного цеху, двох дільниць, 34 електроустановок, 11 вантажопідйомних механізмів, 9 тракторів. До адміністративної відповідальності притягнено 55 осіб, у тому числі 14 перших керівників.
Найбільше порушень виявлено у ТОВ «Новофастівське», районному територіальному медичному об’єднанні, управлінні газового господарства, відділенні дочірнього підприємства «Нафком-Агро», ВАТ «АТП-10537», на ПСП «Аграрій». Це тим більш прикро, бо у деяких з них (ТОВ «Новофастівське», ДП «Нафком-Агро») внаслідок допущених порушень торік мали місце нещасні випадки, в тому числі групові зі смертельними наслідками.
Під час перевірки управління газового господарства встановлено, що відповідні служби, які повинні здійснювати обслуговування систем газопостачання, укомплектовані персоналом лише на 20%. Це негативно позначається на утриманні в безпечному стані устаткування. Всупереч вимогам безпеки праці тут немає обладнаного автомобіля аварійно-диспетчерської служби, допускаються порушення під час експлуатації та обслуговування посудин, що працюють під тиском, тощо. За результатами перевірки було заборонено експлуатацію чотирьох посудин, призначених для зберігання пропан-бутану, двох постів газополуменевої обробки металу, виконання зварювальних робіт.
Суттєві недоліки в роботі було виявлено в Погребищенських електромережах. На момент перевірки в незадовільному технічному стані перебували 15 трансформаторних підстанцій. У них замість запобіжників використовувались некалібровані плавкі вставки (куски дроту), в багатьох випадках були відсутні автоматичні вимикачі, грозорозрядники, половина підстанційних роз’єднувачів була в неробочому стані. До речі, внаслідок несправності одного з них уже в цьому році був травмований електромонтер Замостянських електромереж.
Стан сільськогосподарської техніки агроформувань теж визнано незадовільним. Незважаючи на те, що минулого року інспекцією Держтехнагляду роботодавцям було видано 202 приписи на усунення технічних неполадок тракторів і самохідних машин, державні інспектори з охорони праці під час перевірки виявили 195 несправних одиниць техніки. Значна частина тракторів експлуатувалася з несправностями рульового механізму, світлової та звукової сигналізації, блокування запуску двигуна на ввімкненій передачі, гальмівної системи, приладів освітлення. За результатами перевірки їх експлуатацію було заборонено, 8 матеріалів передано для притягнення посадових осіб до відповідальності, з них 5 — до кримінальної.
Далеко не на кожному підприємстві виконувалися заходи, передбачені постановою Кабінету Міністрів від 5 травня 1997 р. № 409 «Про забезпечення надійності і безпечної експлуатації будівель, споруд та інженерних мереж». Із 542 перевірених будівель і споруд лише 58 пройшли обстеження та паспортизацію, 2 з них перебували в аварійному стані.
Переважна більшість роботодавців упродовж тривалого часу саботує виконання постанови Кабінету Міністрів від 16 жовтня 2003 р. №1631 щодо одержання дозволів на виконання робіт та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки. На день перевірки їх отримали лише два суб’єкти господарювання, хоча виконання робіт та експлуатація об’єктів підвищеної небезпеки практично здійснюється на кожному з перевірених підприємств.
З метою визначення стану здоров’я працівників, можливості виконання ними своїх трудових обов’язків в умовах дії шкідливих і небезпечних факторів виробництва на підприємствах району проводяться щорічні медичні огляди. Проте у ТОВ «Хлібодар» графік проходження оглядів не дотримується, внаслідок чого деяка частина працівників допускалася до роботи без нього.
Як показує аналіз, багатьох порушень можна було б уникнути, якби на підприємствах було впроваджено і функціонувала СУОП, ефективно здійснювався відомчий контроль. Проте така організація профілактики виробничого травматизму спостерігається далеко не скрізь. У ТОВ «Зоря», «Новофастівське», «Агробуд», «Будівельник», на ПСП «Аграрій», у відділенні ДП «Нафком-Агро», Погребищенських електромережах, на контейнерному заводі «Погребище-2», у ВАТ «АТП-10537», на ПП «Спецбетон», в управлінні газового господарства, кар’єроуправлінні службами охорони праці упродовж 2007—2008 рр. не було видано жодного припису на усунення порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці. У ТОВ «Зоря», фермерському господарстві «Лан-П», на ПП «Агроекопродукт», у райагролісі, управлінні газового господарства не обладнано кабінети охорони праці.
На окремих підприємствах не розроблялися комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів з безпеки, гігієни праці і виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці. Тож не дивно, що з боку роботодавців мало що робилося для того, щоб убезпечити працю працівників. Незважаючи на те, що на 78 підприємствах є чимало робочих місць з шкідливими умовами праці, далеко не всі працівники, які відповідно до законодавства мають право на пільги та компенсації, їх отримують. І все це тільки через те, що станом на 1 січня 2008 р. атестацію робочих місць за умовами праці проведено лише на 83,3% підприємств. Ряд роботодавців не дбали навіть про забезпечення працівників спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту. Такі факти було виявлено на ПСП «Аграрій», у ЗАТ «Райагробуд», Погребищенських електромережах, на контейнерному заводі «Погребище-2», у ТОВ «Агробуд», «Будівельник», на ПП «Спецбетон», у райагролісі.
У районі мали місце серйозні недоліки в організації та проведенні навчання працівників безпечних прийомів праці. У ході перевірки було встановлено, що із 747 працівників, зайнятих на роботах підвищеної небезпеки, 147 виконували їх без попереднього навчання.
На спільному засіданні обласної координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення та ради теруправління Держгірпромнагляду по Вінницькій області, де були розглянуті та обговорені результати проведеної перевірки, було зазначено, що недоліки в реалізації державної політики в галузі охорони праці, низький рівень профілактики виробничого травматизму є наслідком недостатньої вимогливості до роботодавців з боку місцевих органів влади за створення здорових і безпечних умов праці. Районній держадміністрації було рекомендовано опрацювати систему управління охороною праці на рівні району, встановити контроль за фінансуванням заходів, регіональних та державних програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в обсягах, визначених законодавством. Було поставлено також вимогу щодо створення служб охорони праці, як це передбачено ст. 35 Закону «Про охорону праці», організації перевірок тих підприємств, де вони не проводились наглядовими органами, вжиття заходів щодо одержання суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана з виконанням робіт підвищеної небезпеки, дозволів органів Держгірпромнагляду відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів від 15 жовтня 2003 р. № 1631, своєчасного інформування населення району про причини нещасних випадків, аварій, пожеж через засоби масової інформації.
Що стосується підприємств, де було виявлено суттєві порушення вимог безпеки, то члени координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення та ради теруправління визнали роботу їх керівників щодо створення здорових і безпечних умов праці незадовільною. Відтак зобов’язали забезпечити функціонування СУОП, вжити заходів щодо усунення порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що були виявлені державними інспекторами, та ін.
Немає сумніву в тому, що ділова атмосфера, в якій проходило обговорення результатів комплексної перевірки, та прийняте за його наслідками рішення дадуть відчутний поштовх для активізації роботи щодо створення здорових і безпечних умов праці працівникам району.

Фото В. СОПІЛЬНЯКА



До списку