Статьи

Актуальність цієї статті зумовлена високим рівнем раптової смерті (РС), на долю якої припадає близько третини всіх нещасних випадків зі смертельним наслідком у всіх галузях Донецької області. Тому автори статті зробили глибокий всебічний аналіз випадків РС і виявили їх причини. Це дасть змогу вживати дійсно ефективних заходів щодо недопущення таких смертей.

(В повному обсязі матеріал читайте в журналі №12 2009р.)

3-1 Особливо часто випадки РС реєструються у вугільній промисловості. Так, на 100 тис. працюючих припадало випадків РС: у 2006 г.– 7,7; 2007 г.– 5,6; 2008 г.– 8,3, тоді як в інших галузях – 3,9; 6,0; 7,1 відповідно.

Відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 25.08.2004 р. № 1112, випадки раптового погіршення стану здоров'я працюючого або його смерті внаслідок гострої серцево-судинної недостатності під час виконання підземних робіт визнаються пов'язаними з виробництвом, решта випадків РС в інших галузях вважаються не пов'язаними з виробництвом і передаються теруправлінням до відома.

Частота нещасних випадків зі смертельними наслідками в результаті РС у вугільній промисловості коливалася від 17,2% у 2006 р. до 6,7% у 2007 р., збільшуючись до 18% у 2008 р.

Аналіз висновків судмедекспертизи щодо нещасних випадків зі смертельними наслідками в результаті РС за 2008 р., що сталися під час виконання підземних робіт у вугільній промисловості свідчить про те, що у 11 осіб з 18 під час розтину було виявлено гостру коронарну недостатність, у т. ч. у 2 таку, що ускладнилася набряком легенів; у 1 – гострий трансмуральний інфаркт міокарда бічної стінки лівого шлуночка серця з розривом, тампонаду серця; у 1 – кисневе голодування, зумовлене перебуванням в атмосфері з обмеженим вмістом кисню; у 5 – ішемічну хворобу серця, що ускладнилася розвитком гострої серцевої недостатності.

3-2Основними причинами нещасних випадків зі смертельними наслідками у результаті РС у вугільній промисловості є дуже важкі умови праці (висока температура та відносна вологість повітря на робочих місцях, перепади барометричного тиску, гіпоксія, значні фізичні навантаження) і формальне проведення попередніх і періодичних медичних оглядів.

Аналіз даних раптово померлих на виробництві за період з 2006 по 2008 рр. за віком, годинами доби, днями тижня, місяцями і сезонами року дав можливість зробити певні висновки.

Як уже згадувалося, всього за період 2006–2008 рр. у всіх сферах виробничої діяльності внаслідок РС померло 288 чоловіків і 34 жінки. Критичний пік її припав на вікову категорію від 51 до 60 років – 144 (50%) випадки у чоловіків, 15 (44,1%) – у жінок. Не менш значущим піком у чоловіків стала вікова категорія від 41 до 50 років (61 випадок, 21,2%), а для жінок – від 61 до 70 років (8 випадків, 23,5%)

Термін «раптова смерть» використовується у літературі більш як 250 років, але дотепер немає його єдиного визначення. Зараз під раптовою смертю (РС) мається на увазі або смерть через миттєво розвинену зупинку кровообігу, або смерть, що настала впродовж кількох хвилин, 1 год або 6 год і навіть через 24 год з моменту виникнення постійних симптомів захворювання, що закінчилося летально.

Л. ЛЕСНИКОВА, заступник начальника відділу організації державного нагляду та обліку травматизму теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області, М. ВАТУТІН, завідувач кафедри госпітальної терапії Донецького національного медичного університету імені М. Горького, професор, докт. мед. наук.



До списку