Статьи

У 2006 р. ВАТ «Завод «Промприлад», що в Івано-Франківську, відзначив своє 100-річчя. Та навіть такий поважний вік підприємства, значні здобутки його трудового колективу в економічному поступі Прикарпаття та країни в цілому не уберегли від проблем, властивих у ці роки більшості виробників продукції. Значно ускладнило ситуацію те, що користувачами продукції заводу були споживачі газу майже з усіх республік колишнього Радянського Союзу. Тепер географія поставок його продукції — манометрів, газових лічильників, обчислювальної техніки, інших електронних приладів, товарів широкого вжитку звузилася переважно до замовлень з боку підприємств НАК «Нафтогаз України» та ряду інших вітчизняних споживачів. Скорочення обсягів виробництва спонукало адміністрацію підприємства реально оцінити фінансові та економічні можливості, спроможність кадрового потенціалу утримувати виробництво на бурхливих хвилях ринку, що й призвело до суттєвої реорганізації виробничих підрозділів заводу, переоснащення технологічних ліній, необхідності постійного відслідковування пріоритетності продукції, її номенклатури.

Цими доволі непростими справами і займається трудовий колектив «Промприладу», який очолює голова правління В. Дорошенко. Його кабінет нагадує штаб, куди в оперативному режимі надходить інформація про стан справ на підприємстві, замовлення і побажання користувачів продукції, проплату за її поставки. Адже, як зізнався Володимир Михайлович, зневажання здавалося б несуттєвими побажаннями, не кажучи вже про замовлення на продукцію, інколи може обернутися значними економічними збитками.
Здавалося б, у такій напруженій ситуації на підприємстві не до питань охорони праці — бодай вижити. Однак робити таке припущення немає підстав. У цьому була змога пересвідчитися під час перебування в цехах, під час спілкування з їх керівниками. До цього спонукала також розмова із В. Дорошенком, якого доповнював інженер з охорони праці підприємства, він же й голова комітету профспілки З. Бойчук та головний спеціаліст — технічний інспектор праці, представник ФПУ в Івано-Франківській області Р. Бончук.
Основне виробництво — механічний та складальний цехи, які розташовані у зоні міської забудови. З одного боку, це зручно для працюючих, з іншого — створює додаткові клопоти щодо недопущення негативного впливу виробництва на навколишнє природне середовище, техногенного тиску на жителів прилеглих територій міста.
Під прискіпливим контролем з боку адміністрації перебувають умови праці, безпека працюючих на виробництві, стан їхнього здоров’я. Скорочення обсягів виробництва призвело до зменшення чисельності працюючих — сьогодні на підприємстві працює 500 осіб. Більшість з них — досвідчені фахівці, які віддали заводу чимало років життя. Одним із проявів турботи про умови праці працюючих стало кардинальне удосконалення технологічних процесів. Наприклад, металообробні верстати, що раніше були встановлені на різних дільницях, перенесли в окреме приміщення. Це дало змогу оснастити його належним освітленням, комфортним обігрівом, змонтувати ефективні вентиляційні установки, звести до мінімуму негативний вплив шуму від працюючого обладнання. Облаштовуються санітарно-побутові приміщення.
З оновленням виробництва не припиняється, де це можливо, випуск продукції. Тож керівники виробничих підрозділів уважніше контролюють дотримання працюючими вимог безпеки праці. Правда, ще не всі робітники користуються виданим спецодягом і спецвзуттям, незважаючи на те, що забезпечуються ними в установлені терміни. Це стосується і засобів індивідуального захисту очей. Небажання користуватися ними мотивується відмовками, мовляв, забув вдома чи заважають працювати, що з гіркотою констатував інженер з охорони праці З. Бойчук.
Голова правління «Промприладу» В. Дорошенко зазначив, що проблем із виділенням коштів на виконання заходів колективного договору, зокрема, тих, що спрямовані на охорону праці, на підприємстві немає. Така спроможність досягається не тільки оптимальною організацією виробничого процесу, а й запобіганням ймовірним нещасним випадкам, професійним захворюванням. Досягти всього цього стало можливим завдяки необхідним профілактичним заходам, проведенню медичних оглядів, наданню працюючим певних реабілітаційно-оздоровчих послуг.
На заводі працює медпункт. Під рукою у лікаря необхідні лікувальні засоби і медикаменти для надання невідкладної медичної допомоги. Ними поповнюються й аптечки на виробництві. Для проведення щорічних медичних оглядів працюючих укладаються угоди з однією з міських лікарень.
Що ж до оздоровчого потенціалу «Промприладу», то за останні роки від деяких його об’єктів довелося відмовитися. Та все ж зуміли зберегти базу відпочинку «Калинка», розташовану в екологічно чистій заміській зоні, де можуть оздоровлюватися та відпочивати одночасно 24 особи. Під опікою підприємства перебуває також зведений ще у 1994 р. фізкультурно-оздоровчий комплекс. Тут проводять свій вільний час виробничники, діють спортивні секції, де, крім працівників підприємства, тренуються учні навколишніх навчальних закладів, проводиться навіть цілеспрямована підготовка спортсменів з окремих видів спорту до змагань державного та міжнародного рівнів. Про те, що нива спортивного суперництва є врожайною на здобутки і досягнення, свідчать чисельні нагороди. З користю для здоров’я фізкультурно-оздоровчий комплекс заводу щодня відвідують майже 400 осіб.
У 2006 р. колектив ВАТ «Промприлад» працював без нещасних випадків на виробництві. Організація роботи з охорони праці, ставлення керівництва до питань створення здорових і безпечних умов праці працюючих свідчать про те, що тут і надалі буде порядок.

П. СТЕПАНКО

На знімку:
представник ФПУ в Івано-
Франківській області Р. Бончук,
інженер з охорони праці
ВАТ «Завод «Промприлад» З. Бойчук і голова правління товариства
В. Дорошенко (зліва направо)
вирішують нагальні питання охорони праці.

Фото автора



До списку