Статьи

2008-179_1.jpg23 травня о 4 год 10 хв на державному підприємстві «Вугільна компанія «Краснолиманська» у м. Родинське Донецької області стався раптовий викид вугілля, породи та газу. На той час під землею перебувало 399 гірників, з них 14 — безпосередньо на аварійній дільниці, у тупиковій виробці довжиною 350 м. Трьом гірникам з числа тих, що потрапили в біду, вдалося самостійно піднятися на поверхню. Тіла 11 працівників було виявлено рятувальниками під завалами.

2008-180_2.jpgЗа словами голови Урядової комісії з розслідування причин аварії — Міністра вугільної промисловості України В. Полтавця, за 50 років його роботи в галузі викидів подібного масштабу в підготовчих виробках не було. Завал сягав 215 м. У рудниковій атмосфері вміст метану відразу після викиду становив 95%, а кисню — трохи більше 2%.
Генеральний директор шахти З. Пастернак повідомив, що у виробку викинуто близько 3 тис. т вугілля, яким і засипало вибій з гірниками.
Міністр і директор шахти розповіли про особливості роботи гірничорятувальників. Через високу загазованість звільняти виробки від вугілля, що перетворилося на пил, доводиться, додержуючись величезної обережності, вручну. Встановивши перемичку, доводять атмосферу в огородженій зоні до норми, прибирають завал, потім розбирають перемичку і зводять нову. І так — через кожні 15—20 метрів...
Шахту «Краснолиманська» введено в експлуатацію в 1958 р. На ній видобувають вугілля, придатне для виробництва коксу. За 50 років роботи видано на-гора понад 100 млн. т палива. Рівень видобутку — до 2 млн. т вугілля на рік.
Вугільна компанія «Краснолиманська» — одне з найнебезпечніших у нашій країні вуглевидобувних підприємств. Його гірничі виробки простягнулися більш як на 100 км. Шахта належить до числа небезпечних за раптовими викидами вугілля та газу, є надкатегорійною за виділенням метану, і фахівці Держгірпромнагляду тримають її в центрі підвищеної уваги.
2008-181.jpgУ березні на «Краснолиманській» проведено планову комплексну перевірку стану промислової безпеки та охорони праці. Особливу увагу було приділено стану провітрювання та пилогазового режиму. Тут діє одна з перших в Україні система УТАС (уніфікована телекомунікаційна автоматизована система контролю та управління), яка відслідковує обстановку в усіх критичних зонах і видає дані на диспетчерський пульт. Проте всі ці заходи не змогли запобігти біді.
Головою експертної комісії призначено директора Державного Макіївського науково-дослідного інституту з безпеки робіт у гірничій промисловості О. Брюханова. Після висновку експертів Урядова комісія визначить причини трагедії. А поки що з гіркотою доводиться констатувати, що вугілля знову оплачене людськими життями.
Прокуратурою у зв’язку з аварією порушено кримінальну справу.

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор

На знімках:
голова Урядової комісії з розслідування причин аварії —
Міністр вугільної промисловості В. Полтавець
під час прес-конференції;
гірничорятувальники обговорюють план дій.

Фото автора



До списку