Статьи

У процесі здійснення наглядових повноважень органи Держгірпромнагляду приділяють велику увагу виробництвам і об’єктам підвищеної небезпеки. Складаються піврічні та квартальні графіки проведення комплексних і цільових перевірок, плануються й виконуються інші заходи, головною метою яких є досягнення на підприємствах чіткого додержання діючих нормативно-правових актів з охорони праці, застосування працюючими та посадовими особами, які обслуговують обладнання підвищеної небезпеки, прийомів і методів безпечної праці, особистих застережних заходів.
І все-таки сумна статистика виробничого травматизму в країні свідчить, що дій, яких вживають для досягнення бажаного ефекту, не завжди достатньо.
Наочне підтвердження тому — груповий нещасний випадок, що стався на одній із нафтобаз Сумської філії ТОВ «НК «Альфа-Нафта».

На початку липня 2008 р. комісія на чолі з першим заступником начальника теруправління Держгірпромнагляду по Сумській області В. Назаренком провела комплексну перевірку цієї філії. Саме цей підрозділ останніми роками посідає лідируючі позиції в оптовій та роздрібній торгівлі бензином і дизельним паливом, іншими продуктами нафтопереробки.
Сьогодні на об’єктах філії нараховується 10 підприємств підвищеної небезпеки першого класу — великі нафтобази та автомобільні газозаправні станції, 29 другого класу — невеликі нафтобази й АЗС, ще 19 об’єктів ідентифіковано як такі, що не належать ні до першого, ні до другого класів небезпеки. Усе це розосереджене по території області господарство обслуговує трудовий колектив чисельністю 1000 осіб, причому в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам, продовжують виконувати свої обов’язки 845 працівників.
У ході комплексної перевірки було встановлено, що на об’єктах підвищеної небезпеки розроблено плани локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій. На об’єкти першого і другого класу небезпеки складено також декларації безпеки.
Утім, на цьому перелік позитивних моментів у працеохоронній роботі, що тут проводиться, й закінчується. Судіть самі.
Положення про службу охорони праці підприємства не приведено у відповідність до типового. Рівень оплати праці фахівців з охорони праці значно нижчий, ніж рівень оплати праці фахівців основних технічних служб. Перевірки стану умов і безпеки праці в структурних підрозділах проводилися не в повному обсязі або не проводилися взагалі. Не на всіх нафтобазах обладнано кабінети чи куточки охорони праці, неякісно проводяться навчання та перевірка знань з питань охорони праці, не завжди і не з усіма працівниками проводилися інструктажі, у журналах реєстрації інструктажів не вказувалися назви і номери інструкцій.
У філії не розроблено Положення про службу спостереження. Не призначено наказом інженерно-технічного працівника, який повинен вести спостереження за безпечною експлуатацією будівель і споруд, інженерних мереж підприємства. Відповідно не проводиться тут і паспортизація. На балансі філії перебуває 61 будівля, проведено паспортизацію лише однієї. На проведення паспортизації решти у цього, далеко не бідного підприємства, немає нібито необхідних коштів.
У Сумській філії ТОВ «НК «Альфа-Нафта» не проведено опосвідчення електроустановок, відсутні протоколи вимірів електроінструментів, трансформаторів, подовжувачів і переносних світильників. Багато керівників і електротехнічних працівників не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці, у багатьох не підтверджено документально групи з електробезпеки.
Виявлено факти прокладання електропроводки у виробничих приміщеннях без захисту від ушкоджень, а також на легкозаймистій горючій основі. У приміщеннях з підвищеною та особливою небезпекою обслуговуючий персонал користувався електроустаткуванням і світильниками з металевими корпусами, які на порушення вимог безпеки приєднані до розеток без занулення. На виконання робіт з обслуговування устаткування поблизу ємкостей з бензином не завжди оформляються наряди-допуски та розпорядження...
Відсутній і оперативний журнал, у якому повинні бути відображені дані про проведення оглядів електроустаткування у вибухонебезпечних зонах. Журнал обліку та зберігання засобів колективного й індивідуального захисту ведеться з порушенням правил.
На підприємстві не призначено посадову особу, відповідальну за безпечну експлуатацію котлів і посудин, що працюють під тиском. Не в повному обсязі вирішено питання передрейсового медичного огляду водіїв бензовозів перед виїздом на лінію. Вчасно не контролюється технічний стан і відповідність вимогам безпеки заземлюючих пристроїв на автомобільних цистернах для перевезення нафтопродуктів. Керівництво філії та нафтобаз не здійснює контроль за своєчасністю встановлення і знімання іскрогасників на автоцистернах під час в’їзду і виїзду з об’єктів підвищеної небезпеки. Не видається в повному обсязі працівникам нафтобаз і автозаправних станцій спецвзуття.
Картина, як бачимо, далеко не безхмарна. Можна навіть сказати — загрозлива, з огляду на кількість бензину та інших легкозаймистих речовин, які є на підприємстві.
Саме тому перевіряючі заборонили експлуатацію понад 20 одиниць устаткування і видів робіт. До адміністративної відповідальності притягнено 12 працівників підприємства, з них — 9 посадових осіб, усього було оформлено 17 приписів держінспекторів.
Викриті в порушеннях посадові особи дружно і мало не клятвено запевняли співробітників наглядового органу, що жодне з порушень, зазначених у приписах, не залишиться без уваги. Навіть усні зауваження і побажання членів комісії будуть враховані — чи не в один голос запевняли після комплексної перевірки представники адміністрації підприємства.
Але... Не минуло і двох тижнів, як мовиться, чорнила ще не встигли висохнути на акті перевірки, а на нафтобазі філії № 8, що у м. Ромни, сталася пожежа в ємкості для зберігання нафтопродуктів, у результаті чого один працівник підприємства загинув, ще один одержав значні термічні опіки поверхні тіла.
«Дуже спекотно було того дня»,— намагаються виправдовуватися на підприємстві.— «Трагічний збіг обставин, особиста необережність».
Спробуємо і ми розібратися в цьому груповому нещасному випадку, бо численні факти порушень, зазначені в акті комплексної перевірки, свідчать про неналежне функціонування СУОП, про недостатній контроль з боку керівництва підприємства за виконанням посадовими особами своїх обов’язків, за додержанням працівниками інструкцій з охорони праці.
22 липня о 8 год головний інженер нафтобази № 8 О. Пятко дав завдання членам бригади з проведення газонебезпечних робіт (Б. Васильєву, Е. Кузьменку та О. Лукашу) звільнити від залишків бензину одну з ємкостей нафтосховища. Він провів з ними цільовий інструктаж, забезпечив необхідними ЗІЗ, і бригада за його особистої участі стала до роботи. Зазначимо, що наряд-допуск на виконання газонебезпечних робіт у закритому резервуарі не оформлявся.
О 9 год, відкривши нижній люк цистерни, за допомогою електронасоса для відкачування нафтопродуктів почали наповнення бензовоза. Потім до цистерни підігнали наступний бензовоз і почали наповнювати його. Резервуар був практично порожній — на дні залишалося на 4—5 см бензину, тому електронасос уже не качав, і головний інженер О. Пятко прийняв рішення: одному із робітників спуститися в резервуар. Думали знайти найглибше місце (днище цистерни мало значні нерівності) й зібрати залишки бензину бензоколонкою, діаметр вхідного рукава якої набагато менший, ніж в електронасосі.
Цю роботу виконував Б. Васильєв у шланговому протигазі ПШ-2 із примусовою подачею повітря під маску. Незабаром (для кращого освітлення всередині) О. Пятко дав указівку відкрити верхній оглядовий люк резервуара. Температура повітря того дня була близько 30 °С. З відкритого люка почали виходити пари бензину.
Б. Васильєв у бавовняному комбінезоні та гумових чоботях, у протигазі спустився всередину, а О. Пятко (у синтетичному одязі) перебував зверху на цистерні біля відкритого люка і подавав Б. Васильєву шланг протигаза. Пройшовши кілька метрів по днищу, Б. Васильєв несподівано почув різке шипіння. Озирнувшись, побачив, що верхній люк-лаз цистерни охоплений вогнем. Не гаючи ні секунди, він вибрався назовні, зістрибнув на землю і почав качатися, намагаючись збити язики полум’я з палаючого спецодягу. На щастя, невдовзі це йому вдалося зробити. А ось головному інженеру О. Пятку, на якому також зайнявся одяг, повезло набагато менше — полум’я з його синтетичного одягу вдалося збити не відразу. Охоронець-пожежний, який прийшов на допомогу потерпілому, успішно впорався і з гасінням вогню.
О. Пятко і Б. Васильєв були доставлені до Роменської центральної районної лікарні, а потім — у Київ до спеціалізованого опікового центру для подальшого лікування. На жаль, зусилля столичних медиків стосовно О. Пятка, опіки якого становили 80% поверхні тіла, були марними. Провівши чотири страшних дні у важких муках, він помер на лікарняному ліжку.
Згідно з офіційним спільним висновком Сумського ЕТЦ і місцевих пожежних причиною загоряння парів бензину став електростатичний розряд, що виник у результаті тертя одягу на тілі загиблого головного інженера О. Пятка.
Немає сенсу заперечувати провину О. Пятка у виникненні трагічної ситуації — він зробив непростиму помилку. Але ж і керівники підприємства та його структурних підрозділів, з усього видно, після перевірки палець об палець не вдарили для зміни ситуації на краще. У першу чергу це стосується начальника нафтобази № 8 І. Таряника, який нічого не зробив для організації постійного контролю за додержанням працівниками технологічних регламентів, правил експлуатації машин, механізмів, обладнання та інших засобів виробництва.
За порушення вимог безпеки, що стали причиною групового нещасного випадку зі смертельним наслідком, начальника нафтобази притягнено до адміністративної відповідальності. Керівника Сумської філії ТОВ «НК «Альфа-Нафта» наглядові органи після завершення спецрозслідування оштрафувати не мали права — не минули терміни виконання заходів, зазначених в акті комплексної перевірки, що передувала трагедії. Така ось дивна, чи не правда, вимальовується ситуація.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор



До списку